Αρχική » «Άλωση» μέσω ροών επιχειρεί η Άγκυρα

«Άλωση» μέσω ροών επιχειρεί η Άγκυρα

από Άρδην - Ρήξη

Ακόμα και στον όμιλο Σκάι/Καθημερινή, που αποτελεί την επικοινωνιακή  ναυαρχίδα των υποστηρικτών της θεωρίας του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, καμιά φορά τρυπώνει και η αλήθεια, ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό έχει και μια πολύ ισχυρή γεωπολιτική διάσταση. Πώς το χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια ο Ερντογάν για φέρει στα μέτρα του τις ελληνικές κυβερνήσεις. Α-Ρ.

του Άγγελου Στάγκου από την Καθημερινή

Η πρόσφατη, ξαφνική, δραστηριοποίηση του Κ. Καραμανλή, με την ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο, προκάλεσε συζητήσεις, όπως αναμενόταν. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν διάφορα, διατυπώθηκαν ερωτήματα και θεωρίες, αγαλλίασαν οι γνωστοί «καραμανλικοί» που ο αρχηγός τους εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο. Στην πραγματικότητα, και σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από αξιόπιστες πηγές, τίποτα το σκοτεινό και πολύπλοκο δεν συμβαίνει. Ο Κ. Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται ούτε για προεδρίες ούτε για ομαδοποιήσεις στο πλαίσιο της Ν.Δ., απλώς ανησυχεί σφόδρα για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, και αυτό προσπάθησε να τονίσει στις δύο ομιλίες του.

Σωστά έπραξε ο Κ. Καραμανλής και μακάρι ολόκληρη η πολιτική τάξη να αντιληφθεί τη σοβαρότητα –έως κρισιμότητα– της κατάστασης. Γιατί ελληνοτουρκικά και προσφυγικό – μεταναστευτικό συνδέονται απολύτως, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από δηλώσεις και ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς τον τελευταίο καιρό. Συνδυασμένα τελείως, οι αξιωματούχοι των τουρκικών υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών προωθούν μια εκστρατεία προπαγάνδας καταγγέλλοντας την Ελλάδα για βυθίσεις πλοιαρίων με πρόσφυγες και μετανάστες, για βίαιες επαναπροωθήσεις πολλών χιλιάδων, για καταλήστευση των υπαρχόντων τους, για ιστορικό σφαγών Τούρκων και μουσουλμάνων από τους Ελληνες και για καταπίεση της μειονότητας στη Θράκη. Αφενός για να δημιουργήσει διεθνώς αρνητικές εντυπώσεις εις βάρος της Ελλάδας και αφετέρου για αντιπερισπασμό στη δική της πρακτική της αύξησης των ροών προς την ελληνική πλευρά.

Έχουν ιδιαίτερη σημασία τα παραπάνω, καθώς αποτελούν στοιχεία ενός «παζλ» που αποκαλύπτει σε όλο το εύρος της την πολιτική της Αγκυρας απέναντι στη χώρα μας. Κυρίως, ενισχύουν τη θεωρία και τις υπόνοιες ότι οι απειλές που εκτοξεύει κάθε τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περί των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που θα «αμολήσει» για να κατακλύσουν την Ευρώπη αν οι Ευρωπαίοι τον πιέζουν ή δεν τον χρηματοδοτούν, στην πραγματικότητα στρέφονται ευθέως κατά της Ελλάδας. Κρύβει ότι αυτός είναι ο πραγματικός στόχος του και οι απειλές προς την Ευρώπη είναι ρητορικές. Γνωρίζει πολύ καλά ότι τα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών δεν μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη, αφού τα χερσαία σύνορα είναι πια τελείως σφραγισμένα και τα πλοιάρια δεν έχουν δυνατότητα να παρακάμψουν την Ελλάδα από τη θάλασσα, αφού η Ιταλία ή οι δαλματικές ακτές πέφτουν μακριά από την Τουρκία. Αρα αυξάνοντας θεαματικά τις ροές θα πλημμυρίσει με πρόσφυγες τη χώρα μας. Η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί το πρόβλημα και σε πρώτη φάση θα διαλύσει την εσωτερική συνοχή και έπεται συνέχεια…

Οσα λοιπόν συμβαίνουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η διαπίστωση πως πρώτος στόχος της Αγκυρας είναι η Ελλάδα, και όχι η Ευρώπη, δεν είναι σενάριο πλούσιας φαντασίας. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι Τούρκοι θέλουν να εντάξουν το προσφυγικό – μεταναστευτικό σε διμερές δούναι-λαβείν. Το χειρότερο, το ΝΑΤΟ είναι όντως «εγκεφαλικά νεκρό», όπως υποστηρίζει ο Μακρόν, ο Τραμπ είναι ο γνωστός απρόβλεπτος, το αμερικανικό κατεστημένο επιζητεί μετά μανίας την αντιπαλότητα με τη Ρωσία για να κρατάει «μαντρωμένους» τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους, το Βερολίνο πλέει μέσα στην αμηχανία και οι εταίροι είναι εντελώς απρόθυμοι να μοιραστούν τα βάρη της προσφυγιάς και της μετανάστευσης ή να ενοχλήσουν την Τουρκία.

Ανάλογες είναι οι αντιλήψεις που διατύπωσε στις ομιλίες του ο Κ. Καραμανλής, τόσο για το μέγεθος και τη σοβαρότητα της απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα όσο και ως προς τη διαπίστωση ότι καλείται να την αντιμετωπίσει δίχως να περιμένει βοήθεια ή συμπαράσταση απέξω. Δεν είναι ο μόνος ούτε ο πρώτος που «τα λέει», όμως είναι αναγκαίο να επισημανθεί πλέον ότι πρωταρχική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να πλημμυρίσει, να φέρει σε αδιέξοδο και να γονατίσει την Ελλάδα, προκειμένου να την «αλώσει» κατά κάποιον τρόπο. Οπότε στο ερώτημα τι πρέπει και τι μπορεί να κάνει η Αθήνα, η απάντηση είναι μία. Πρώτον, να προκαλέσει μεγάλο θόρυβο και ένταση μέσα στο «νεκρό» ΝΑΤΟ και στην απρόθυμη Ευρώπη, ξεπερνώντας τα διπλωματικά ήθη και τις «πολιτικά ορθές» συμπεριφορές, δεύτερον, να σοβαρέψει και να αυτοοργανωθεί η ίδια. Ελπίζοντας…

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Σπύρος Καναβός 17 Νοεμβρίου 2019 - 09:59

Θα επαναλάβω αυτό που έγραψα και στη στήλη του κ. Στάγκου στην Καθημερινή: “Το άρθρο είναι εξαιρετικό, με μία ένσταση μόνο: τα εισαγωγικά στη λέξη “άλωση” πρέπει να αφαιρεθούν”.
Κατά τα άλλα οι πλειονότητα των Ελλήνων είναι απασχολημένοι με άλλα. Κυρίως θέλουν λεφτά. Επιδόματα επιδοτήσεις και τα παρόμοια. Αυτό το ξέρει καλά η ΕΕ και ρίχνει πολλά λεφτά στο μεταναστευτικό. Χρηματοδοτεί την παράνομη μετανάστευση.
Ήμουν ευρωπαϊστής από το 1980. Το καλοκαίρι του 2015 ανήκα στους υβριζόμενους ως “Γερμανοτσολιάδες” επειδή έβλεπα, ότι η κυβέρνηση κομμουνιστών – ακροδεξιών συριζανέλ οδηγούσε την χώρα στο χάος για να θριαμβεύσει επί ερειπίων. Υποστήριζα το ΝΑΙ. Τώρα εξ αιτίας του μεταναστευτικού πιστεύω, ότι η ΕΕ θέλει την Ελλάδα όχι χώρα αλλά χώρο. Και σκορπάει για αυτό πολύ χρήμα.
Περιμένω με χαρά την έξοδο της δημοκρατικότερης χώρας του κόσμου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μπάμπης 17 Νοεμβρίου 2019 - 16:16

Ο Κούλης μειώνει τους φόρους και συγχρόνως διατηρεί και επαυξάνει τον παρασιτισμό. Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός που ετοιμάζουν θα προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου από τα επίπεδα στα οποίο το άφησε ο αριστερός Τσίπρας την τελευταία προεκλογική του χρονιά. Άρα ο Κούλης είναι πολύ αριστερότερος του Τσίπρα. Επίσης, μοιράζει αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, διατηρεί και επαυξάνει όλα τα επιδόματα και θα μοιράσει 1 δις για χριστουγεννιάτικο μποναμά.
Το ερώτημα είναι, πού τα βρήκε τα λεφτά; Υποψιάζομαι ότι έκανε ένα ντηλ με τους δανειστές, αντίστοιχο αυτού που είχε κάνει και ο Τσίπρας με τις Πρέσπες: Εγκατέστησε μόνιμα εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους στην Ελλάδα και σε αντάλλαγμα θα σου φερόμαστε με γαλαντομία στο οικονομικό. Βούλωσε το στόμα των παρηκμασμένων Ελλήνων με λουκάνικα και βούτυρο για να μην φωνάζουν, ενώ τους αντικαθιστούμε με βορειοευρωπαίους συνταξιούχους και με σφριγηλούς πακιστανούς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ