Αρχική » Γιάννης Πανούσης: Οι πραγματικοί εχθροί της Αριστεράς

Γιάννης Πανούσης: Οι πραγματικοί εχθροί της Αριστεράς

από Άρδην - Ρήξη

Πολλοί φίλοι μας εγκαλούν για τη δήθεν “βιαιότητα” της κριτικής μας έναντι του Σύριζα. Γι’ αυτό συγκρατήσαμε σήμερα τον Γ. Καραμπελιά από το να γράψει για την συγκυβέρνηση!  Δημοσιεύουμε αντ’ αυτού το κείμενο του υπουργού της Κυβέρνησης Γιάννη Πανούση (που πρόσφατα ο Τσίπρας τον αναβάθμισε παραχωρώντας του και τον έλεγχο της ΕΥΠ). Στο Άρδην και τη Ρήξη πάντως ποτέ δεν έχουμε δημοσιεύσει κείμενο που καταλήγει ότι πρέπει να “ξεδοντιαστούν όλα τα φίδια που απειλούν την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία”.

Α-Ρ.

Από την ιστοσελίδα Ανοιχτό Παράθυρο

Γράφει ο Γιάννης Πανούσης 

Αύριο θα χτίσω το παράθυρο
που βλέπει στο δρόμο.
Ανδρ. Μήτσου, Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια

Το μεγάλο ταξίδι της Αριστεράς Διακυβέρνησης δεν μπορεί να μην έχει ως σημαία τον Διαφωτισμό, τον Ορθολογισμό, δεν μπορεί ο κάθε κωπηλάτης να έχει δική του πυξίδα που οδηγεί σε άγνωστες ακτές, δεν μπορεί ο καπετάνιος να μην έχει τη δύναμη να διατάζει το πλήρωμα πότε και πώς θα στρέψει το καράβι για να βρει ούριο άνεμο.

Η Κυβερνώσα Αριστερά διατρέχει τον κίνδυνο να δηλητηριασθεί από μεγάλη (ή και νοθευμένη) δόση ιδεολογίας. Σήμερα στην Ελλάδα η Αριστερά δεν υπερασπίζεται αμυντικά την ιστορική της παράδοση αλλά οφείλει να ανατρέψει με όρους δημοκρατικής νομιμοποίησης και κοινωνικής συναίνεσης την πορεία προς το χάος.

Τέλος με την «μαρτυρική Αριστερά» που την κυνηγάνε όλοι. Τώρα αυτή κρατάει το τιμόνι. Χρειάζεται λοιπόν μια νέα πρόταση προς/για την κοινωνία.

Μια επί χρόνια καταπιεσμένη Αριστερά δεν πρέπει να θέλει τώρα να «ισοφαρίσει» και να κάνει τα δικά της κόλπα προκειμένου να τιμωρήσει τους βασανιστές.
Δεν είναι ώρα για αναμετρήσεις και συγκρούσεις με το παρελθόν στη λογική «νικητές – χαμένοι».

Όταν αρχίζεις να παίζεις με τους κανόνες του αντιπάλου σου γρήγορα θα χάσεις γιατί αυτός είναι περισσότερο προπονημένος (στη διαφθορά, στη διαπλοκή, στη λογική του κατεστημένου).

Ακόμα κι αν θέλεις να φτιάξεις τη δική σου κομματική πελατεία πάλι θα χάσεις γιατί οι περισσότεροι πελάτες σου είναι περιστασιακοί (και όχι ιδεολογικά φίλοι).

Η σύγχυση ανάμεσα στον αριστερό ρομαντισμό και την κυβερνητική αμηχανία, η ταύτιση της πολιτικής ευθύνης απέναντι στη χώρα με την κομματική ισορροπία και τους εσωτερικούς μηχανισμούς οδηγεί σε συνολική καταστροφή.

Με ποιον αναμετριέται σήμερα η Αριστερά; Με το μέλλον ή με το παρελθόν; Με τα νεκρά τσιτάτα της ή με την ευκαιρία να σηκώσει ψηλά την Ελλάδα και να μετατρέψει την παρακμή σε δύναμη αναγέννησης;
Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, προοδευτικοί μεταρρυθμισμοί, στρατηγική απεγκλωβισμού από την εθνική μοναξιά, θεσμική αναβάθμιση και εμπιστοσύνη, ανάδυση νέων κοινωνικών δυνάμεων: ιδού το μοντέλο.

Αρκετές δυνάμεις αναλώθηκαν στο όνομα των «αντι-στάσεων». Καιρός να μαζέψουμε τη δυναμική της Αριστεράς σε μια ενιαία δέσμη πυρός. Τη μοίρα μας τη φτιάχνουμε μόνοι μας αλλά δεν είμαστε μόνοι όταν την φτιάχνουμε. Κι από την άλλη δεν έχουμε καμία ελπίδα ν’ αλλάξουμε τη χώρα αν δεν αλλάξουμε οι ίδιοι.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα ορισμένοι «γνήσιοι» συνεχίζουν να βρίζουν, να προπηλακίζουν, να εξορίζουν, να λοιδορούν ό,τι και όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους. Παλιές αρρώστιες σε νέες μορφές «αριστερής» χυδαιολογίας.

Οι χυδαίοι που θεωρούν «φασιστικό» ότι δεν τους μοιάζει, καιρός είναι να μπουν στο υπόγειο της ιστορίας.
Η Κυβερνώσα Αριστερά ζει και κινείται στο φως. Ό,τι και όποιος ζει στο σκοτάδι μόνο κακό θα της κάνει.

Πρέπει να απαλλαγούμε ως χώρα από τους «α(σ)κόπως αριστερούς» που κάνουν ο,τιδήποτε για ν’ αποτύχει η Κυβερνώσα Αριστερά ώστε να μπορούν και πάλι να παίζουν τα διπλά – τριπλά σκοτεινά (και συχνά «βρώμικα») παιχνίδια τους.

Έλεος! Δεν είναι αυτοί οι εκφραστές της Ελλάδας μετά την κρίση. Δεν θέλει ο ελληνικός λαός τέτοιους ανθρώπους να ορίζουν το μέλλον του.

Ώρα για να ξεδοντιαστούν όλα τα φίδια που απειλούν την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία.
Καθηγητής Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΓΚΥ 17 Ιουνίου 2015 - 18:53

H κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία απειλείται και από αυτούς που αναζητούν την υπέρβασή της σε άμεση δημοκρατία του λαού. Απειλείται από αυτούς που θέλουν να την υπερβούν σε δημοτικό συνομοσπονδισμό, όπως τον τελευταίο καιρό προσπαθούν τα αδέρφια μας οι Κούρδοι, στη Συρία και στην Τουρκία, όπως άλλωστε έχει δηλώσει σε δημοσιευμένο και αδιάψευστο κείμενό του ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Όσοι το πραγματοποιούν-όσοι το επιθυμούν είναι αυτά τα φίδια που πρέπει να τους πέσουν τα δόντια; Εντάξει άρπαξε μερικές φάπες κάποια στιγμή, ε, μη μας τα κάνει τούμπανα. Προφανώς άλλους εννοεί στο κείμενό του αλλά συμμετέχει σ’ αυτό που εννοεί. Δεν τους κατονομάζει και δεν έχει το θάρρος για αυτό. Αν το έκανε θα πραγματοποιούσε μια τομή. Αυτά που γράφει για όποιους φωτογραφίζει καλύτερα να τα πει πιο ανοιχτά. Γιατί ο οδοστρωτήρας της εμπάθειάς του παρασέρνει κι άλλους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 17 Ιουνίου 2015 - 19:28

Τα μισόλογα και τα υπονοούμενα ποτέ δεν ήταν το φόρτε μου. Εγώ εδώ απλά θα παραθέσω ένα άρθρο που δείχνει την υποκρισία τη διαχρονική όλων των κυβερνήσεων (τουλάχιστον της τελευταίας δεκαπενταετίας) στην Ελλάδα:
http://www.kathimerini.gr/819692/opinion/epikairothta/politikh/oi-foroi-kai-ta-kerdh
Ξέρω ότι μπορεί να φαίνεται ως ασήμαντη λεπτομέρεια το θέμα αλλά προσωπικά το θεωρώ κεφαλαιώδες (το γνωρίζω χρόνια και το έχω καταδείξει εδώ κι αλλού) κι εν πάσει περιπτώση ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αντώνης Πατσός 21 Ιουνίου 2015 - 15:41

Συνεχίζουμε λοιπον ν’αναμασούμε κ αναδημοσιεύουμε κείμενα κάθε τυχάρπαστου τηλεευαγγελιστή συνεργάτη των γερμανών, κομιστή μνημονίων. Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν για μια φορά ακόμη…
Βρέ για δές τον κύρ γιάνη μισθό υποναυάρχου…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: