Αρχική » Σχέδιο-τρέλα για δραχμή

Σχέδιο-τρέλα για δραχμή

από Άρδην - Ρήξη

dalton

Από την ιστοσελιδα thetoc.gr 

Τρελοί σχεδιασμοί υπό άκρα μυστικότητα για επιστροφή της χώρας στη δραχμή ετοίμαζαν στελέχη της αριστερής πλατφόρμας. Είχε προαναγγελθεί από ξένα ΜΜΕ.

«Εγώ δεν είμαι τρομοκράτης, ζήτησα απλά αν υπήρχαν 22 δισ. ευρώ στην ΤτΕ να τα δώσει η κυβέρνηση στο λαό» είπε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα που συνεδριάζει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας για …κατάσχεση δισ. τα οποία βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ολο το σχέδιο

Ένα τρελό σχέδιο, του οποίου οι ψηφίδες αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται και να αποδεικνύουν ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν οργανώσει κρυφά την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, βγαίνει πλέον στη δημοσιότητα.

Η αποκάλυψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη το βράδυ της Τρίτης, ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας και όχι μόνο, για “εισβολή” στο Νομισματοκοπείο του Χολαργού και κατάσχεση 22 δισ. Ευρώ, αποτελεί την άκρη ενός νήματος που θα ξετυλιχθεί το επόμενο διάστημα και θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής κυβέρνησης όσο και στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα. “Ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Αυτά τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσουμε για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα», φέρεται να δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιό ακριβώς ποσό μιλούν τα στελέχη αυτά. Αναφέρονται σε συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ή σε χρήματα της ΕΚΤ που χρησιμοποιούνται, κατόπιν αδείας της, για την τροφοδότηση των ελληνικών ΑΤΜ και της τραπεζικής ρευστότητας, τα οποία έχουν σχεδόν εξανεμιστεί;

Τα πράγματα περιπλέκονται έτι περαιτέρω από την παραδοχή ότι το σχέδιο της δραχμής συζητήθηκε και σε ειδική κυβερνητική σύσκεψη, ενώ είναι ανατριχιαστικό ότι τμήματά του είχαν διαρρεύσει πριν μερικές ημέρες σε δημοσιογράφους (π.χ. Telegraph) που συνομιλούσαν φανερά τόσο με το Γιάνη Βαρουφάκη όσο και με στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ο στόχος των εμπνευστών του plan B ήταν η άμεση κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η υπαγωγή της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τον άμεσο έλεγχο της “επαναστατικής” κυβέρνησης, ακόμη και αν αυτό σήμαινε την αποπομπή ή ακόμη και τη σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

 Μετά τις διαρροές του σχεδίου και τα δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ, ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αντέδρασαν λέγοντας: “μην τους υπολογίζετε, αυτοί είναι τρελοί”. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΠτΔ συζήτησε στη συνέχεια το θέμα τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Γ. Στουρνάρα.

Στην κατεύθυνση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς και η δήλωση του κ. Παυλόπουλου ότι δε θα διστάσει να υπερβεί τις συνταγματικές του αρμοδιότητες για να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Είχε προαναγγελθεί το σχέδιο

Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα στη βρετανική Telegraph, από τον Ambrose Evans-Pritchard, στενό φίλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ήδη από τις 14 Ιουνίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα πριν: “Η ριζοσπαστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει στο τραπέζι τις επόμενες ημέρες σχέδιο για χρεοκοπία τύπου Ισλανδίας και εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος”.

Επικαλούμενος πηγές του κόμματος, ο αρθρογράφος αναπτύσσει περαιτέρω τα εμπιστευτικά, όπως τα χαρακτηρίζει, σχέδια: “Τα μέτρα που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν capital controls και μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα που θα αναλάβει να υποστηρίξει ένα νέο οικονομικό σύστημα.

Αυτό το σχέδιο ξεπερνάει κατά πολύ την αριστερή πλατφόρμα. Μιλάμε για μεγάλο αριθμό προσώπων”, τόνιζε στην εφημερίδα ένας βουλευτής, ερωτηθείς για το αν είναι 30 οι συναδέλφοί του που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις.

Ενώ κάποια μορφή διπλού νομίσματος είναι πιθανή στη θεωρία, στην πράξη είναι ασύμβατη με την ιδιότητα μέλους του ευρώ και θα σήμαινε την άμεση επιστροφή στη δραχμή. Οι τράπεζες πρέπει να εθνικοποιηθούν άμεσα μαζί με τη δημιουργία μιας “κακής” τράπεζας”.

Το μπαράζ επαφών όσων προωθούσαν αυτό το σχέδιο αποδεικνύεται και από τις συνεχείς παραθέσεις ανώνυμων δηλώσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. “Αυτό το σχέδιο ξεπερνάει κατά πολύ την αριστερή πλατφόρμα. Μιλάμε για μεγάλο αριθμό προσώπων”, τόνιζε στην εφημερίδα ένας βουλευτής, ερωτηθείς για το αν είναι 30 οι συναδέλφοί του από τη μεγαλύτερη εσωκομματική τάση του κυβερνώντος κόμματος που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις.

Ο ίδιος βουλευτής δήλωνε μάλιστα και “τρομαγμένος από την ιδέα της παράδοσης και της πορείας προς το θάνατο από τη ζώνη του ευρώ”.

“Μας βόλευε η συνεχής εκροή καταθέσεων”

Αίσθηση προκαλεί και η ανώνυμη δήλωση άλλου βουλευτή, ο οποίος έφτανε στο σημείο να υποστηρίζει ότι “όσο συνεχίζεται η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες, τόσο ευκολότερο θα είναι το Grexit”, προκαλώντας νέα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα πίσω από την κωλυσιεργία των διαπραγματεύσεων που οδήγησε σε πρωτοφανή “αιμορραγία” τις ελληνικές τράπεζες.

Το ίδιο δημοσίευμα κάνει και μια απειλητική αναφορά για το τι συνέβη στην Ισλανδία, “όπου το τραπεζικό σύστημα φτιάχτηκε από την αρχή με κρατικό έλεγχο, τα διοικητικά συμβούλια συνελήφθησαν και σε στελέχη τους ασκήθηκαν διώξεις”.

Η πρωτοφανής επίθεση στον Στουρνάρα

Η ιστορία έχει μια εντυπωσιακά αρμονική εξέλιξη από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 17 Ιουνίου, ο ίδιος δημοσιογράφος εξαπολύει μύδρους εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάνη Στουρνάρα, με αφορμή την έκθεση της ΤτΕ, στην οποία προειδοποιούσε για κίνδυνο χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της χώρας.

“Πρόκειται για μια πολιτική επίθεση σε μια δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο Στουρνάρας δεν είναι ουδέτερο πρόσωπο, ήταν υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση και η πράξη του μας λέει πολλά για τη θεσμική σαπίλα στην καρδιά του ελληνικού κράτους και μας δείχνει το λόγο για τον οποίο χρειάζεται μια αληθινή επανάσταση”, είναι τα πρωτοφανή λόγια του, έτσι όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια περίοδο και με το τραπεζικό σύστημα σχεδόν στον αέρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ραχήλ Μακρή, ζητούσαν δημόσια να γίνει βίαιη προσαγωγή του κεντρικού τραπεζίτη στη Βουλή για να απολογηθεί επί μακρόν για την υπόθεση… Siemens.

Πως “καρφώθηκε” ο Βαρουφάκης

Το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου ο ίδιος δημοσιογράφος είχε μιλήσει με το Γ. Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα, δηλαδή την έκδοση χρεογράφων (IOUs), όπως αποδεικνύεται και από το άρθρο του, την ίδια ημέρα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε τα κλειδιά του γραφείου του Στουρνάρα. Έχουμε τη δυνατότητα να τυπώσουμε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

“Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μια σειρά επιλογών για την άμεση ανάληψη του ελέγχου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ πολλοί ζητούν το κεφάλι του Γ. Στουρνάρα”, επισημαίνει και στη συνέχεια επικαλείται για άλλη μια φορά ανώνυμες δηλώσεις στελέχους του κόμματος: “Πρέπει να εγκατασταθεί μια νέα ομάδα που θα αξιοποιήσει τα μυστικά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και θα προχωρήσει στο τύπωμα νέων ευρώ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να του πάρουμε τα κλειδιά του γραφείου του (σ.σ. του Στουρνάρα). Πρέπει να σταθεροποιήσουμε το σύστημα είτε με τη βοήθεια της ΕΚΤ είτε όχι. Έχουμε τη δυνατότητα να τυπώσουμε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ”.

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατούσε είναι το tweet του πρώην υπουργού Οικονομικών στις 8 Ιουλίου ότι “η Ευρώπη δε θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα”, αλλά και η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ την ίδια ημέρα για τα “ανυπόστατα δημοσιεύματα που στρέφονται κατά της χώρας”.

Μόλις λίγες ημέρες μετά, ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε σε σειρά συνεντεύξεών του ότι όχι μόνο σκεφτόταν τη δραχμή, αλλά είχε συστήσει και επιτροπή 4-5 ατόμων στο υπουργείο του που έκανε τις σχετικές μελέτες.

Σημειώνεται ακόμη ότι μετά τον πρώην υπουργό Οικονομικών και ο Παν. Λαφαζάνης ήταν το δεύτερο κυβερνητικό στέλεχος που προωθούσε τη χρήση IOUs, με τελικό προορισμό τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.

newego_LARGE_t_1101_54530236_type12128

Ριφιφί και στις θυρίδες από τη «συμμορία της δραχμής»

Από την ιστοσελίδα thetoc.gr 

Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ λαμβάνουν τα όσα σχεδίαζαν ορισμένοι ανεγκέφαλοι στον ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστικό στόχο την έξοδο από την ευρωζώνη.

Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ λαμβάνουν πλέον οι αποκαλύψεις για όσα σχεδίαζε, πίσω από τις κλειστές πόρτες, «η συμμορία της δραχμής» στον ΣΥΡΙΖΑ με τελικό σκοπό το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα.

Ένα – ένα κάθε ημέρα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους συνθέτοντας τη συνολική εικόνα των όσων σχεδίαζαν κάποιοι ανεγκέφαλοι στο κυβερνών κόμμα με αιχμή το ριφιφί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο νομισματοκοπείο του Χολαργού.

Η επόμενη κίνηση στο μυαλό τους, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, ήταν το «ντου» στις θυρίδες των Ελλήνων πολιτών. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι εκεί υπάρχουν κρυμμένα περί τα 40 δισ. Το σχέδιο ήταν απλό. Με υπουργική απόφαση οι θυρίδες θα παρέμεναν κλειστές και η πρόσβαση θα επιτρέπονταν μόνο με παρουσία τραπεζικού υπαλλήλου ή δικαστικού ή εφοριακού.

Το περιεχόμενο θα δεσμεύονταν, θα καταγράφονταν και στη συνέχεια θα γινόταν η σύγκρισή του με τις φορολογικές δηλώσεις και τα πόθεν έσχες των ιδιοκτητών τους. Ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί θα θεωρούνταν «μαύρο χρήμα» και είτε θα κατάσχονταν ολόκληρο υπέρ του δημοσίου είτε θα επιβάλλονταν πέναλτι 50%.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του TheTOC, εκτός από την ομάδα Λαφαζάνη, ενήμεροι ήταν και εν ενεργεία δικαστικοί οι οποίοι θα προετοίμαζαν τη σχετική νομοθεσία αφού η ισχύουσα θεωρεί τις θυρίδες ιδιωτικό χώρο και έπρεπε να αλλάξει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο με την κωδική ονομασία «δραχμή» ήταν εν γνώση παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μάς προκαλεί εντύπωση λοιπόν η δήλωση του Π. Καμμένου, την ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο ΥΠ.ΕΘ.Α, ότι «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη σταθερότητα σε σχέση με τις συμμαχίες της χώρας (…). Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Ίσως στο μυαλό του Π. Καμμένου ήταν να προστατεύσει ο στρατός τα υποκαταστήματα των τραπεζών από τους πολίτες που θα έσπευδαν πανικόβλητοι να πάρουν τις περιουσίες τους από τις θυρίδες.

Το σχέδιο «πρόδωσε» άθελά της η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, το βράδυ του δημοψηφίσματος δηλώνοντας ότι οι κάτοχοι των θυρίδων θα μπορούν συνοδεία να παίρνουν από τις θυρίδες τους έγγραφα αλλά όχι και χρήματα.

Την επόμενη ημέρα προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη διευκρινίζοντας ότι «η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες που διατηρούν σε υποκαταστήματα τραπεζών θα προσδιοριστεί χρονικά από την επικείμενη έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», αλλά και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας ότι «Ίσως αυτή να είναι δική της εισήγηση (της Βαλαβάνη). Το αντίθετο πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να διευκολυνθεί ο κόσμος να έχει πρόσβαση στις θυρίδες. Αυτό δεν διευκολύνει, δεν έχει κανένα νόημα κάτι τέτοιο».

Το πόσο τρελό είναι το «λόμπι της δραχμής» στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όσοι γνωρίζουν το καθεστώς που διέπει τις τραπεζικές θυρίδες ξέρουν αφενός ότι κάθε σκέψη για παραβίασή τους αντιβαίνει της ευρωπαϊκής και της ελληνικής τραπεζικής νομοθεσίας, καθώς οι θυρίδες θεωρούνται ιδιωτικός χώρος φύλαξης των δικαιούχων και όχι βέβαια τραπεζική κατάθεση η επενδυτικό προϊόν, αφετέρου αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 250 χιλιάδες θυρίδες και το άνοιγμα τους παρουσία δικαστικού, εφοριακού ή τραπεζικού υπαλλήλου με την ταυτόχρονη διερεύνηση του περιεχομένου τους και η αντιπαραβολή του με τις δηλώσεις και τα πόθεν έσχες των πολιτών θα έπαιρνε χρόνια.

Ίσως γι αυτό στον Τύπο διέρρευσε και η πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα διάλειμμα των σκληρών διαπραγματεύσεων με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ φέρεται να δήλωσε για τους συντρόφους του στην Αριστερή Πλατφόρμα και το «λόμπι της δραχμής» στον ΣΥΡΙΖΑ «μην τους υπολογίζετε, αυτοί είναι τρελοί».

ΣΧΕΤΙΚΑ

7 ΣΧΟΛΙΑ

Θανάσης 16 Ιουλίου 2015 - 18:26

Το μέτρο της Βαλαβάνη δεν είναι και τόσο πρωτότυπο. Δεσμεύσεις θυρίδων είχε επιβάλλει και το 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς με τον ΑΝ 309 της 2/11/1936 (ΦΕΚ 493Α).
http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wE1WF5u8f_rVXdtvSoClrL8qNj3OYLgOHJ5MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx9hLslJUqeiQ_Fra4PEC6uyGw9fTDdSLzIKkWXykUasaVTQvLGj5hvc.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
flatsolid 17 Ιουλίου 2015 - 00:16

Αν έβγαζαν σε πλειστηριασμό μέσω του e-bay και τα αρχαία που βρίσκονται στα μουσεία, θα έπιαναν σίγουρα τρελά λεφτά! Δεν το σκέφτηκε κανείς τους; (για παράδειγμα, για λογαριάστε πόσα -μύρια θα έδινε ένα άπληστο μουσείο σαν το Getty για ένα χάλκινο γλυπτό του 5ου αιώνα).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ευαγγελία 17 Ιουλίου 2015 - 10:57

Είναι λυπηρό να διαβάζει κανείς τέτοιες αναδημοσιεύσεις σε εσάς. Περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα. Πολλά άρθρα με αυθαίρετες γενικεύσεις. Ακόμη περιμένουμε τους Τούρκους να πληρώσουν τη δόση στο ΔΝΤ( το γράψατε και αυτό). Απογοήτευση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Α.Τ 17 Ιουλίου 2015 - 16:04

Απογοήτευση είναι πως αυτή η κυβερνητική συμμορία εξαπάτησε με τερατώδη ψέματα τον κόσμο. Ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση είναι πως η ελληνική κοινωνία έχει μετατραπεί σε αποχέτευση κομματικών αποβλήτων…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Mr. NorrisS 20 Ιουλίου 2015 - 11:37

Hey,

somebody called me and told me, with greek accent, that you have problems with the tanks or the banks,not sure. I can’t speak greek.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 22 Ιουλίου 2015 - 10:29

Από την Καθημερινή:
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε χθες ότι το σχέδιο της ομάδας Λαφαζάνη για αρπαγή του αποθέματος χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ, το οποίο είχε αποκαλύψει η «Κ», ήταν υπαρκτό. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ, ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια ‘‘iou’’, αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό».
(περι σοβαρότητας)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 17 Ιουλίου 2015 - 12:09

Ο έλεγχος της προσωπικής ζωής των πολιτών κι η στέρηση της ελευθερίας να ιεραρχούν τις ανάγκες τους και να επιδιώκουν την ευημερία τους κατά το δοκούν στα πλαίσια της νομιμότητας αποτελεί πάγια επιδίωξη όλων των απολυταρχικών ολοκληρωτικών καθεστώτων των δικτατοριών του προλεταριάτου μη εξαιρουμένων. Πιστεύω ότι πολλά αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της πρώτης φοράς αριστερά νοιώθουν να διαπερνώνται από ρίγη συγκίνησης και ιδεολογικής ικανοποίησης όταν το να κάνεις ανάληψη πέραν του επιτρεπομένου ορίου για να αντιμετωπίσεις π.χ. ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν είναι δικαίωμά σου αλλά πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης επιτροπής κομισσαρίων γραφειοκρατών ερμηνευτών της βουλήσεως της κυβερνήσεως και κυρίως του κόμματος που επειδή κατέχει την ολοκληρωτική εξουσία θεωρεί ότι κατέχει και την απόλυτη αλήθεια. Δεν είναι αυτό το πιο τρελλό κομμουνιστικό, σοσιαλιστικό, αριστερό όνειρο;
Και βέβαια όπως σε όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα για να δικαιολογηθεί η “προσωρινή” αναστολή δικαιωμάτων κι ελευθεριών, ο… γύψος δηλ. για τους παλαιότερους που μπορεί και να τον θυμούνται και που συνήθως επεκτείνεται επ’αόριστον, απαιτείται η επίκληση μίας “έκτακτης ανάγκης” ή μίας “καταστάσεως πολιορκίας”. Και για να μην περιμένουμε να έρθει από μόνη της (τα ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν αρέσκονται να αφήνουν τίποτα στη λαϊκή αλλά ούτε και τη θεία βούληση) πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, η έκτακτη ανάγκη επέρχεται με ενέργειες των ιδίων είτε στο παρασκήνιο (π.χ. δίδυμοι πύργοι) είτε όπως στο προκείμενο το κλείσιμο των τραπεζών στο προσκήνιο….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ