Αρχική » π. Γεώργιος Μεταλληνός: Συνειδητός ορθόδοξος κληρικός, άριστος ιστορικός, σπουδαίος άνθρωπος

π. Γεώργιος Μεταλληνός: Συνειδητός ορθόδοξος κληρικός, άριστος ιστορικός, σπουδαίος άνθρωπος

από Άρδην - Ρήξη

Κωνσταντῖνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Τι να πρωτογράψει κάποιος για τον σπουδαίο κληρικό, επιστήμονα και Άνθρωπο με Α κεφαλαίο, που έφυγε από κοντά μας το πρωί της 19.12.2019; Η πρώτη σκέψη που ήλθε στο μυαλό μου είναι ότι οι εορτασμοί του 2021 θα είναι φτωχότεροι χωρίς τον ιστορικό του Ελληνορθοδόξου Γένους, τον μελετητή της Ρωμηοσύνης, τον τεκμηριωμένο γνώστη της Τουρκοκρατίας, τον αγαπητό μας παπα-Γιώργη.

Ο π. Γεώργιος ήταν και συνειδητός ορθόδοξος κληρικός και άριστος ιστορικός και πατερικά κατηρτισμένος θεολόγος και εξαίρετος ομιλητής και ταλαντούχος μουσικός και καλός φίλος και στοργικός οικογενειάρχης. Είχε πραγματική Παιδεία σε όλους τους τομείς των Ανθρωπιστικών Επιστημών και άφησε πίσω του μεγάλο και αξιόλογο συγγραφικό έργο. Οι φοιτητές του τον άκουγαν με ενδιαφέρον και απολάμβαναν τις γλαφυρές παραδόσεις του. Οι διαφωνούντες τα έβρισκαν δύσκολα όταν είχαν απέναντί τους τον π. Γεώργιο σε δημόσια ή τηλεοπτική συζήτηση.

Είχα την τιμή να συνεργασθώ μαζί του επί 12 χρόνια. Από τα πρώτα βήματα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος με επέλεξε ως συμπαρουσιαστή της εκπομπής «Από την Ορθόδοξη Ρωμαίικη Παράδοση», η οποία μετεδίδετο κάθε Κυριακή από τον Φεβρουάριο του 1989 μέχρι τον Μάιο του 2001. Έμαθα πολλά από τη συνεργασία αυτή και τον ευγνωμονώ. Μας δίδασκε με τις γνώσεις του, με το χιούμορ του, με την ευγένεια προς τον συνομιλητή του. Είχε ερευνήσει εις βάθος τη σοφία των Πατέρων της Εκκλησίας, αλλά και την Ιστορία της Τουρκοκρατίας. Είχε ελληνορθόδοξη συνείδηση και αγαπούσε την Παράδοσή μας, την οποία έβλεπε ως το ασφαλέστερο  εφόδιο για το μέλλον. Το βιβλίο του για την Τουρκοκρατία παραμένει κλασικό στο είδος του. Η γνωριμία του με τον αείμνηστο π. Ιωάννη Ρωμανίδη τον βοήθησε να γνωρίσει καλύτερα την Ορθόδοξη Δογματική, αλλά και την Ιστορία των υποδούλων Ελλήνων/Ρωμηών.

Είχε την ικανότητα να γράφει και να ομιλεί επιστημονικά, όταν αυτό χρειαζόταν, αλλά και απλά και εκλαϊκευτικά, όταν απευθυνόταν σε ευρύτερο ακροατήριο. Σε επιστημονικά συνέδρια υπερήσπιζε τον εθνικό και εκπαιδευτικό ρόλο του ορθοδόξου κλήρου. Σε διαμάχες που ενδιέφεραν όλη την κοινωνία έδωσε μάχες από την τηλεόραση και τις στήλες των εφημερίδων υπέρ των δικαίων της Εκκλησίας μας. Η παραμονή του για σπουδές στη Γερμανία τον βοήθησε να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική στους ετεροδόξους.

Αποχαιρετώ τον Κληρικό, τον Δάσκαλο, τον Άνθρωπο. Συλλυπούμαι τη θαυμάσια οικογένειά του, την πρεσβυτέρα Βαρβάρα, τα τρία παιδιά και τα πολλά εγγόνια του. Εύχομαι ο γιος του Δημήτρης να συνεχίσει δημιουργικά το επιστημονικό έργο του πατέρα του. Παπα-Γιώργη, η απουσία σου θα είναι αισθητή. Ο Θεός, τον οποίο διακόνησες πιστά επί δεκαετίες, ας αναπαύσει την ψυχή σου!

Κ.Χ. 19.12.2019

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Αγγέλα Μεταλληνού 19 Δεκεμβρίου 2019 - 18:43

Ευχαριστούμε, η μητέρα μου και εμείς τα τέκνα του από καρδιάς… Να έχουμε την ευχή του!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Α.Δ.Δ. 19 Δεκεμβρίου 2019 - 21:30

Μία από τις μεγαλύτερες πνευματικές μορφές του νεώτερου ελληνισμού. Η θλίψη μας σήμερα είναι μεγάλη. Ειδικά σε αυτές τις τόσο κρίσιμες για την πατρίδα μας εποχές, χάνουμε έναν από τους ελάχιστους στυλοβάτες της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας που μας είχαν απομείνει.
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Και ας έχουμε όλοι την ευχή του. Ο παπά Γιώργης ήταν πατέρας όλων μας.
Στους οικείους του θερμά συλληπητήρια.
Η πρεσβυτέρα Βαρβάρα επιτελεί και αυτή σπουδαίο κοινωνικό έργο. Της χρωστάμε και αυτής πολλά.
Τέλος να υπενθυμίσω την εξαιρετική περιοδική έκδοση ΦΙΛΟΓΕΝΕΙΑ της οποίας διευθυντής ήταν ο εκλιπών. Τα τεύχη της έκδοσης αξίζουν να διαδοθούν και να μελετηθούν από όλους μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ