Αρχική » συνέντευξη του πρόεδρου της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδας

συνέντευξη του πρόεδρου της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδας

από admin

Γ ια το θέμα των «σκοτεινών διαδρομών» του μαύρου χρήματος της λαθρομετανάστευσης και τον πλουτισμό των δουλεμπόρων από την εκμετάλλευση της ελπίδας ανθρώπων από χώρες του κόσμου σε κρίση, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος, Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί, στην πρωινή εκπομπή του ΑLPHA 9,89 (15/05/09), με τον Νίκο Καμακάρη:
Νίκος Καμακάρης: Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Ασφαλείας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, και αφορά στη διακίνηση λαθρομεταναστών μέσω θαλάσσης, οι δουλέμποροι που εισάγουν στη χώρα παράνομους μετανάστες κάνουν ετήσιο τζίρο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά είναι πάρα πολύ μεγάλα, πρόκειται για έναν κανονικό κλάδο επιχειρηματικότητας, αν μας επιτραπεί η έκφραση, πάμε να συζητήσουμε το θέμα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος και συνάδελφο δημοσιογράφο, τον κύριο Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί.
Ποια είναι η κατάσταση; Αυτά τα στοιχεία είναι πάρα πολύ ανησυχητικά, αυτά τα ποσά είναι πάρα πολύ μεγάλα, μιλάμε για πάρα πολλά λεφτά που παίζονται, οι δουλέμποροι κάνουν χρυσές δουλειές, κ. Κολομπανί.
Ντανιέλ Κολομπανί: Πραγματικά, η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της, οι δουλέμποροι πλουτίζουν κάθε μέρα με μεγάλα ποσά, αρχίζουν από 500 ευρώ μέχρι 5000 ευρώ να έρθει κάποιος λαθρομετανάστης στην Ελλάδα, από Ανατολικό Μπλοκ, από Ασία, από Αφρική. Αυτή την κατάσταση προσπαθούμε εμείς από την Ένωση Μεταναστών Ελλάδος να καταγράψουμε και να κάνουμε μελέτη, γι’ αυτό το γεγονός που είναι στην πραγματικότητα πάρα πολύ δύσκολο, και από τις αρχές και από την πολιτεία.
Κ.: Κύριε Κολομπανί, οι πολιτικές, τόσο σε επίπεδο εθνικό στη χώρα μας, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να αποδώσουν για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης;
Ντανιέλ Κολομπανί: Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα στρατηγικό χώρα δίπλα στα Βαλκάνια, δίπλα στην Τουρκία, έχει τεράστιες εκτάσεις θαλάσσιες, στα σύνορα με την Τουρκία, γι’ αυτό τον λόγο είναι λίγο δύσκολο, αλλά μπορεί η πολιτεία και οι αρχές να έχουν μια εξαιρετικά καλή μεταναστευτική πολιτική, που αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική.
Ν.Κ.: Τι θα μπορούσε να γίνει, τι θα προτείνατε εσείς που είστε μέσα στο θέμα, το ζείτε καθημερινά, κ. Κολομπανί…
Ντανιέλ Κολομπανί: Εμείς ζητάμε να γίνει καταγραφή για όλους τους λαθρομετανάστες, να γίνει συνεργασία με όλες τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προλαμβάνονται φαινόμενα όπως: Έχω την πληροφόρηση ότι υπήρχε ένας καταζητούμενος από τρεις χώρες, από Γαλλία, από Τουρκία και από την Ελλάδα, και την ώρα που τον έχουν σταματήσει στα σύνορα, έχει βγει ελεύθερος από τη δικαιοσύνη με 50.000 ευρώ… Σκοτώνονται 500-1000 άτομα την ημέρα.
Ν.Κ.: Κύριε Κολομπανί, ποιο είναι το μέλλον ενός ανθρώπου που επιλέγει αυτόν τον τρόπο για να φεύγει από τη χώρα του, προφανώς έχει λόγους, για να έρθει στην Ελλάδα, ποιο είναι το μέλλον που του επιφυλάσσεται εδώ πέρα;
Ντανιέλ Κολομπανί: Κοιτάξτε, οι περισσότεροι ελεύθεροι μετανάστες είναι εργάτες και μέσα στην οικονομική κρίση βλέπω ότι είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να υποδέχεται παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εδώ. Οι περισσότεροι λαθρομετανάστες είναι εργάτες, στην Ελλάδα δεν υπάρχει βιομηχανία, δεν έχει μεγάλα εργοστάσια όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, είμαι ο ίδιος μετανάστης σε πολλά κράτη, πήγα σε πολλές χώρες για επαγγελματικούς λόγους, και βλέπω ότι στην περιοχή που είναι η Ένωση Μεταναστών έχει γίνει γκέτο. Γκέτο στην Ευρώπη… Έχω μια εμπειρία από μια κυρία που ήρθε να μας επισκεφτεί από την Ελβετία, είναι απ’ το Κονγκό. Την είδα, φοβήθηκε στην Αχαρνών, μου λέει αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, να υπάρχει γκέτο… Το 90% των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών είναι μετανάστες. Δεν μπορεί ένας μετανάστης να ενταχθεί στην κοινωνία…
Ν.Κ.: Αυτό έχει και πάλι να κάνει με το θέμα της πολιτείας… Αυτό που θέλω εγώ να ρωτήσω είναι το θέμα της εργασίας, και καλά κάνατε και το τονίσατε, κ. Κολομπανί, οι περισσότεροι λαθρομετανάστες είναι εργάτες, η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανία, οπότε πού διοχετεύονται αυτοί οι άνθρωποι; Πόσο πιθανό είναι, και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε και όλοι λίγο πολύ ξέρουμε την απάντηση, αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης;
Ντανιέλ Κολομπανί: Κοιτάξτε, υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση από τους εργοδότες εδώ στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι δουλεύουν χωρίς ασφάλιση, με μικρό μεροκάματο, ήδη δεχόμαστε παράπονα από τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα εδώ και είκοσι χρόνια. Ένας μετανάστης ζει στην Ελλάδα είκοσι χρόνια με την οικογένειά του, και έρχεται ένας λαθρομετανάστης που δουλεύει με 20 ευρώ την ημέρα. Γίνεται πολύ μεγάλη εκμετάλλευση από τους εργοδότες. Όχι όλους, αλλά κάποιους!
Ν.Κ.: Οι χώρες προέλευσης, κ. Κολομπανί, λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, ποιες είναι;
Ντανιέλ Κολομπανί: Υπάρχει μεγάλο κύμα που έρχεται από την Ασία, από Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Οι πρώτοι είναι οι Αλβανοί, που συνορεύουν με την Ελλάδα, από την Αφρική, από τη Μέση Ανατολή, οι περισσότεροι είναι από Πακιστάν και Μπαγκλαντές μετά τους Αλβανούς.
Ν.Κ.: Και πώς λειτουργεί αυτό το παράνομο δίκτυο που παίρνει αυτόν τον κόσμο, που συντονίζει τη μεταφορά τους μέσω τόσων χωρών, να φύγουν από το Πακιστάν και να έρθουν στην Ελλάδα;
Ντανιέλ Κολομπανί: Κοιτάξτε, τελευταία είχα ακούσει ότι γίνεται και διαφήμιση σε Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Ότι υπάρχει μια καλύτερη ζωή, ότι υπάρχει μέλλον, θα ’ρθείτε να βάλετε τα παιδιά σας στα σχολεία, να σπουδάσουν κ.λπ. με ένα ποσό που αρχίζει από τις 4 – 5.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι δουλέμποροι κάνουν τη δουλειά τους και κάνουν και εκμετάλλευση και μέσω Ελλάδος. Όπως έχουμε ακούσει και από την κοινότητα της Ρουμανίας ότι φέρνουν τσιγγάνους από κει για να γίνουν ζητιάνοι εδώ στην Ελλάδα. Υπάρχουν κυκλώματα που είναι μέσα και Έλληνες…
Ν.Κ.: Και Έλληνες, έ;
Ντανιέλ Κολομπανί: Δυστυχώς…
Ν.Κ.: Κύριε Κολομπανί να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία που είχαμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Κωνσταντίνος 27 Αυγούστου 2011 - 16:39

“Πραγματικά, η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της, οι δουλέμποροι πλουτίζουν κάθε μέρα με μεγάλα ποσά, αρχίζουν από 500 ευρώ μέχρι 5000 ευρώ να έρθει κάποιος λαθρομετανάστης στην Ελλάδα, από Ανατολικό Μπλοκ, από Ασία, από Αφρική”

Και ποιος τα πληρώνει αυτά τα λεφτά; Διότι είναι αδιανόητο να έχει κάποιος 5000 ευρώ και να εγκαταλείπει την χώρα του (ειδικά Ασία και Αφρική), για να έλθει στην Ελλάδα να ζητιανεύει στα φανάρια ή να κλέβει. Και όταν λέμε 5000 ευρώ, φυσικά μιλάμε για ένα άτομο. Για μία τετραμελή οικογένεια χρειάζονται 20.000 €, ποσό που αντιστοιχεί σε μηνιάτικα πολλών ετών στις χώρες αυτές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ