Αρχική » Σχολική γιορτή Τριών Ιεραρχών: Αλαλούμ και στο βάθος … απαξίωση

Σχολική γιορτή Τριών Ιεραρχών: Αλαλούμ και στο βάθος … απαξίωση

από Άρδην - Ρήξη

του Σπύρου Βαζούρα

Κατά το περσινό σχολικό έτος 2018–2019,  η 30η Ιανουαρίου, ημέρα των Τριών Ιεραρχών ορίσθηκε ως αργία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Για φέτος, το Υπουργείο Παιδείας με ειδικό ενημερωτικό δελτίο (13/1/2020) στην επίσημη ιστοσελίδα του και με τίτλο «Ανοικτά και όχι κλειστά σχολεία την 30ή Ιανουαρίου. Αποκαθίσταται η ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών» μας πληροφορεί ότι: «Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών Αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική. Κατά τα λοιπά, το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που εμπεριέχεται σε κατατεθέν Νομοσχέδιο του Υπουργείου, θα προσαρμοστεί κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να αποτυπώνει πλήρως τα ανωτέρω».

Αξίζει όμως να δούμε τη διαδρομή των σχετικών εγκυκλίων και τις διοικητικές παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας μέχρι την τελική απόφαση για να αξιολογήσουμε κατά πόσο πραγματικά αποκαθίσταται η ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και το κύρος της, όπως θριαμβευτικά αλλά μάλλον παραπλανητικά ισχυρίζεται το σχετικό ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας.

Στις 10 Ιανουαρίου 2020, η καθ΄ ύλην αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη εκδίδει σχετική εγκύκλιο με την οποία ενημερώνει ότι «εν όψει σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, την 30η Ιανουαρίου 2020, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθεί διδασκαλία μαθημάτων, αλλά θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες σχετικές με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γιορτής, δηλαδή την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα. Επιπλέον, τη συγκεκριμένη μέρα δύναται να πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός, κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Στις 13 Ιανουαρίου 2020, ακολουθεί το ειδικό ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα σε πλήρη αναντιστοιχία (!!) με την εγκύκλιο της Υφυπουργού Παιδείας κ. Σοφίας Ζαχαράκη που πραγματικά αποκαθιστούσε την ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών αλλά και την αξία της και το κύρος της στη σχολική ζωή.

Στις 15 Ιανουαρίου 2020, εκδίδεται από την Υφυπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη νέα  εγκύκλιος «συμμορφούμενη» αυτή τη φορά με τα «νέα δεδομένα», όπως προσδιορίστηκαν ατυχώς από το ειδικό ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας της 13ης Ιανουαρίου 2020 και με βάση την οποία «την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εκκλησιασμός. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας».

Η ημέρα των Τριών Ιεραρχών της Παιδείας και των Γραμμάτων υποβαθμίζεται ραγδαία, ενώ οι εκδηλώσεις προς τιμήν τους αποκτούν πλέον στην πραγματικότητα της σχολικής ζωής ένα περιορισμένο ειδικό βάρος και «κύρος», ίδιο με άλλες θεματικές δράσεις καθημερινότητας, όπως το διαδίκτυο, το περιβάλλον, ο σχολικός εκφοβισμός κ.α.

Σύμμαχος (!!) στην πρωτοφανή αυτή εξέλιξη υποβάθμισης της ημέρας των Τριών Ιεραρχών στη σχολική ζωή εμφανίζονται αιφνιδίως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αλλά και η σιωπή της υπόλοιπης εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Ο προκαθήμενος της  Ελλαδικής Εκκλησίας με ατυχείς δηλώσεις του περί «αργίας και …. τεμπέληδων» στηρίζει την υπουργική παρέμβαση για «ανατροπή της πρώτης εγκυκλίου Ζαχαράκη» που τοποθετούσε το ζήτημα επιτυχώς και συνολικά σε λογική και συμβατή βάση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Η «σύμπραξη» Κεραμέως – Ιερώνυμου δημιουργεί ερωτηματικά, προβληματισμούς και ένα κύμα δυσαρέσκειας στην εκπαιδευτική κοινότητα. Αστοχία ή σκόπιμη απαξίωση; Την ίδια τύχη επιφυλάσσουν και για άλλες σχολικές «θρησκευτικές αργίες»; Το σύντομο μέλλον θα δείξει.

 

Η πρώτη εγκύκλιος 

Η δεύτερη εγκύκλιος 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

M.Π. 24 Ιανουαρίου 2020 - 11:06

Απόλυτα στοχευμένη η επισήμανση και το συμπέρασμα: “Η ημέρα των Τριών Ιεραρχών της Παιδείας και των Γραμμάτων υποβαθμίζεται ραγδαία, ενώ οι εκδηλώσεις προς τιμήν τους αποκτούν πλέον στην πραγματικότητα της σχολικής ζωής ένα περιορισμένο ειδικό βάρος και «κύρος», ίδιο με άλλες θεματικές δράσεις καθημερινότητας, όπως το διαδίκτυο, το περιβάλλον, ο σχολικός εκφοβισμός κ.α.” Και παρουσιάζεται από το Υπ. παιδείας ως αποκατάσταση (!!)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ