Αρχική » Το «πετυχημένο» κινεζικό μοντέλο, οι κορωνοϊοί και η παγκοσμιοποίηση

Το «πετυχημένο» κινεζικό μοντέλο, οι κορωνοϊοί και η παγκοσμιοποίηση

από Κώστας Γεώρμας

Στην φωτογραφία ο μακαρίτης Κινέζος γιατρός που αποκάλυψε τον κορωνοϊό και διώχθηκε γι’ αυτό από τις κινεζικές Αρχές. 

Του Κωνσταντίνου Δ. Γεώρμα 

Όταν το αεροπλάνο από την Κίνα προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος, η επιγραφή στο υγειονομικό υλικό που είχε σταλεί από την Κίνα έγραφε «φιλία εστί μια ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη». Είναι άλλωστε γνωστή η αγάπη που τρέφουν οι Κινέζοι για την αρχαιοελληνική γραμματεία. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο και για τα δύο αδελφά σώματα εάν ακολουθούσαν πιστότερα τη ρήση του Ιπποκράτη, «Κάλλιον το προλαμβάνει ή το θεραπεύειν». Γιατί οι ευθύνες των Κινέζων στην εξάπλωση του ιού είναι πολύ σημαντικές και κάποιες χιλιάδες μάσκες δεν πρόκειται να τις εξαλείψουν.
Η Κίνα αποτελεί πεδίο για την ανάπτυξη πολλών ιών που έχουν επηρεάσει την ανθρωπότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας συγγενής ιός του COVID-19, πριν από δεκαεπτά χρόνια είχε και πάλι τρομάξει την ανθρωπότητα. Το όνομά του, SARS.
Ο SARS, κατά περίεργο τρόπο, ξεκίνησε και αυτός, όπως και ο COVID-19, από τις λαϊκές αγορές που πουλούν ζωντανά ζώα (“υγρά πατώματα” τις αποκαλούν). Για να μην υπάρξει και πάλι μια τέτοια έκρηξη ζωογόνων ιώσεων, η Κίνα υποτίθεται ότι διαμόρφωσε έναν μηχανισμό έγκαιρης διάγνωσης. Ο μηχανισμός στηριζόταν σε ένα πληροφοριακό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο για κάθε ύποπτο κρούσμα που καταγραφόταν σε κάποιο νοσοκομείο της Κίνας, οι αρμόδιοι γιατροί περνούσαν τα στοιχεία στην εφαρμογή και ενημερωνόταν αμέσως μια κεντρική υπηρεσία, η οποία επέβλεπε τους επιδημιολογικούς κινδύνους.
Το σύστημα ακούγεται καλό στη σύλληψή του, αλλά φαίνεται να παραβλέπει το γεγονός ότι είναι εγκατεστημένο σε μια χώρα όπου το κόμμα έχει την απόλυτη εξουσία. Έτσι, όταν κάποιοι θαρραλέοι γιατροί θέλησαν να ενημερώσουν το σύστημα και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου –καθώς έβλεπαν να παρουσιάζονται τα ίδια συμπτώματα σε κάποιους από τους ασθενείς τους που απεβίωναν–, οι τοπικοί κομματικοί προύχοντες, πολύ απλά, τους απέτρεψαν από το να το κάνουν. Ο λόγος πολύ απλός και έχει να κάνει με τη δομή της εξουσίας: δεν ήθελαν να μεταφέρουν κακά νέα στους ανώτερούς τους!
Είναι γνωστές οι διώξεις κατά αυτών των γιατρών, που, προς τιμήν τους, επέμεναν στον ιπποκράτειο όρκο και με κάθε μέσο προσπάθησαν να προειδοποιήσουν για το τι συμβαίνει. Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι οι κεντρικές αρχές έμαθαν για τα τεκταινόμενα από μια έκθεση που, τεχνηέντως, οι γιατροί του Βουχάν διέρρευσαν στα κοινωνικά μέσα – τα οποία η κυβέρνηση της Κίνας φροντίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα να φιμώνει. Επίμονοι ήταν και κάποιοι δημοσιογράφοι που τόλμησαν να αναφέρουν το γεγονός, πολύ γρήγορα όμως γνώρισαν την αποστομωτική παρέμβαση της λογοκρισίας!
Ακόμα και όταν οι κεντρικές αρχές άρχισαν να υποπτεύονται ότι κάτι συμβαίνει, οι τοπικοί αξιωματούχοι και πάλι έθεταν κριτήρια στην πληροφόρηση, και επέμεναν να αναφέρουν μόνον περιπτώσεις που είχαν άμεση σχέση με τη λαϊκή αγορά του Βουχάν. Σημειώνεται ότι εάν η Κίνα είχε κινηθεί τρεις εβδομάδες νωρίτερα, τότε τα κρούσματα του ιού θα ήταν 95% λιγότερα! Δηλαδή θα είχαμε μια επιδημία όπως ο SARS.

Ο Γκάο Φου

Η αυταρέσκεια της εξουσίας οδηγεί σε τύφλωση. Έτσι, ο κύριος Γκάο Φου, που μάλλον τώρα θα είναι εμπειρογνώμονας του «επιτυχημένου» κινεζικού μοντέλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχων Ασθενειών της Κίνας, διαβεβαίωνε σε έναν λόγο του πέρυσι, ότι «ιοί όπως ο SARS μπορούν να εμφανιστούν οποτεδήποτε… αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει παρόμοιο συμβάν. Αυτό λόγω του πόσο καλά λειτουργεί το εθνικό σύστημα παρακολούθησης μεταδοτικών νοσημάτων».

Και η παγκοσμιοποίηση…

Όσο στομφώδης και εάν είναι η ρήση του κου Φου, είχε κάποια βάση. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, το σύστημα τέθηκε σε συναγερμό από την εμφάνιση δύο μόλις κρουσμάτων πνευμονικής πανώλης στην Εσωτερική Μογγολία.
Η Εσωτερική Μογγολία όμως είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή που καμία αξία δεν έχει στις παγκόσμιες βλέψεις της Κίνας. Το Βουχάν, αντιθέτως, αποτελεί ένα από τα κέντρα παραγωγής και εξαγωγών και, συνεπώς, σημαντικό κρίκο στις παγκόσμιες βλέψεις της κινεζικής ηγεσίας. Συνεπώς, η τοπική κομματική ηγεσία δύσκολα θα προχωρούσε σε αποφάσεις που θα διατάρασσαν τις παραγωγικές λειτουργίες. Ακόμα και όταν γιατροί όπως ο κος Άι, και καθηγητές που επισκέφθηκαν την περιοχή επισήμαναν τον κίνδυνο, οι τοπικοί αξιωματούχοι μιλούσαν για ελαφριές πνευμονίες που ..περνάνε. Η στάση τους θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα όσα έλεγαν ο Τραμπ, ο Τζόνσον, ο Ερντογάν.
Οι τοπικές αρχές συνέχισαν να κρύβουν τα στοιχεία έως τα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, στις 17 Ιανουαρίου αναγκάστηκαν να αποκαλύψουν 4 νέες περιπτώσεις. Την επόμενη μέρα αυτές έγιναν 17 και τη μεθεπόμενη 136. Μετά από τέσσερις μέρες το Βουχάν μπήκε σε καραντίνα. Ο αριθμός των νεκρών ήταν 26 ενώ οι ασθενούντες 800. Ήταν πλέον αργά για το «επιτυχημένο» κινεζικό μοντέλο. Μέσα από τα ταχύτατα δίκτυα της παγκοσμιοποίησης, ο ιός είχε ήδη πάρει τον δρόμο του για το παγκόσμιο καταστροφικό του έργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ