Του Βασίλη Στοϊλόπουλου

Μια από τις «σημαντικές» ειδήσεις της ημέρας «στα ψιλά» των εφημερίδων – και που σίγουρα δεν υπάγεται στις σφαίρες της συνωμοσιολογίας, όσο απίστευτη και να φαίνεται (ΤΟ ΒΗΜΑ, 31-5-2020).
Την ώρα που λόγω πανδημίας εκατομμύρια ανθρώπων περνούν στην ανεργία, αμέτρητες ζωές καταστρέφονται και η παγκόσμια τάξη πραγμάτων μεταβάλλεται ραγδαία προς το άγνωστο και το ρευστό, ο «λογιστικός» πλούτος κάποιων πολυδισεκατομμυριούχων αυτού του «άδικου κόσμου» αυξήθηκε «θεαματικά», λόγω των «έξυπνων» επενδύσεών τους. Σύμφωνα με το ειδικό περιοδικό “Forbes” οι πιο μεγάλοι κερδισμένοι της καραντίνας περίπου 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων ήταν οι γίγαντες του διαδικτύου. Μέσα σε λίγο παραπάνω από ένα μήνα η πρώτη πεντάδα των «Κροίσων» αποτελούμενη από τους Τζεφ Μπέζος (Amazon), Μπιλ Γκέιτς (Microsoft), Μαρκ Ζάκενμπεργκ (Facebook), Γουόρεν Μπάφετ (Berkshire Hathaway) και Λάρι Έλισον (Oracle) «κέρδισε» 75,5 δισ. $. Περίπου δύο «χρηματοδοτικά πακέτα» από αυτά που συνολικά περιμένει (ελπίζει) για την επόμενη επταετία η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό «Ταμείο Ανάκαμψης».
Η υπερβολική συγκέντρωση του πλούτου σε πολύ λίγους ανθρώπους στις τελευταίες 2-3 δεκαετίες της παγκοσμιοποίησης συνεχίζεται ακάθεκτα και ανεξάρτητα από τις ποικίλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας. Και αυτό έχει ασφαλώς επιπτώσεις στη εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος, αλλά και στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και κατ΄ επέκταση των πολέμων, της μετανάστευσης κλπ.κλπ. Όσο και αν πολλοί, «Μικροί» και «Μεγάλοι» κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Βασίλης Στοϊλόπουλος

4 Σχόλια

  1. Δυστυχώς, αυτή η ανοησία με τον Κορωνοιο19 ήταν η ευκαιρία για τους εκατομυριουχους του συστηματος

  2. Πες τα γιατί από τα ΜΜΕ κανένας δεν μιλάει…

  3. Αυτός είναι ο καπιταλισμός οι πλούσιοιπλουσιοτεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτό προωθεί η Ν Δ
    Οι μικρομεσαίοι και οι μισθωτοί να ψηφίζουν ΝΔ και να τρώνε σανο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

elGreek