Αρχική » Τα ευτράπελα του Κιμ Γιονγκ Ιλ

Τα ευτράπελα του Κιμ Γιονγκ Ιλ

από Κωνσταντίνος Μαυρίδης

Ψέματα, προπαγάνδα και πικρές αλήθειες για τον μεσαίο της δυναστείας των Κιμ

του Κωνσταντίνου Μαυρίδη

Όταν την αποφράδα ημέρα της 11ης Δεκεμβρίου του 2011 απεβίωσε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο «αγαπητός» ηγέτης της Βορείου Κορέας, ολόκληρη η υφήλιος ένιωσε βαθιά την απουσία, ίσως του πιο ταλαντούχου –σύμφωνα πάντα με το ΚΟΝΑ, το Πρακτορείο Ειδήσεων της πιο ερμητικά κλειστής χώρας στον πλανήτη– τέκνου της ανθρώπινης φυλής στην ιστορία.

Στην επίσημη βιογραφία του, που κυκλοφόρησε μετά την κηδεία του από την κεντρική επιτροπή του ΚΚΒΚ, μάθαμε μερικά, ομολογουμένως εκπληκτικά, στοιχεία, για τα επιτεύγματά του, που σίγουρα έκαναν τους, ξεκάθαρα κατώτερούς του, ηγέτες των υπολοίπων κρατών του κόσμου να πρασινίσουν από τη ζήλια τους.
Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, λοιπόν, ή αλλιώς, «ο λαμπρός ήλιος του κομμουνιστικού μέλλοντος», ή «ο ένδοξος στρατηγός που κατήλθε από τους ουρανούς», ή «ο ηγέτης που αποτελεί την τέλεια ενσάρκωση της εμφάνισης που πρέπει να έχει ένας ηγέτης», και με παρόμοιας υφής βαρύγδουπους τίτλους, ήταν ο καλύτερος στα πάντα και μάλιστα ξεκίνησε τις παγκόσμιες πρωτιές του από τη βρεφική ηλικία. Για του ΚΚΒΚ το αληθές, ο Κιμ περπάτησε σε ηλικία μόλις τριών εβδομάδων και μιλούσε κανονικά πέντε εβδομάδες αργότερα. Με τέτοια μεγαλειώδη αφετηρία, η συνέχεια δεν θα μπορούσε παρά να είναι αναμενόμενα απίστευτη. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, λοιπόν, ο μεσαίος Κιμ ήταν μάλλον μεγάλος «σπασίκλας» αφού έγραψε 1.500 βιβλία μέσα σε 3 μόνο χρονάκια (ο τύπος έγραφε 1.3 βιβλία την ημέρα) και συνέθεσε ταυτόχρονα 6 όπερες οι οποίες αποτελούν τις πλέον άριστες παγκοσμίως! Οι σύντροφοι της κεντρικής επιτροπής παρέλειψαν, βεβαίως, να μας πουν ποιες είναι αυτές οι υπέρτατες όπερες και γιατί δεν τις γνωρίζει κανείς απολύτως. Τεχνικές λεπτομέρειες, θα μου πείτε. Στη Βόρειο Κορέα τις σιγοτραγουδούν όλοι και η δυτική μουσική βιομηχανία κάνει τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσει τις ουράνιες συνθέσεις του μεγαλύτερου μουσικοσυνθέτη της ιστορίας μακριά από το παγκόσμιο κοινό του.

Η Βόρειος Κορέα τιμά τον Κιμ Γιονγκ Ιλ | Athens Voice


Φυσικά, όπως συμβαίνει με τέτοιου τύπου μεγαλοφυΐες, ο άνθρωπος δεν περιορίστηκε μόνο στον πνευματικό τομέα. Συγκεκριμένα, την πρώτη φορά που έπαιξε γκολφ στη ζωή του έπιασε το απόλυτο σκορ βάζοντας 11 μπάλες στις τρύπες τους με την πρώτη. Μάλλον γι’ αυτό παράτησε το άθλημα ο Τάιγκερ Γουντς! Και δεν είναι μόνο αυτό. Την πρώτη και μοναδική φορά που έπαιξε μπόουλινγκ, ο «αγαπητός ηγέτης» χτύπησε τριακοσάρι, μη χάνοντας ούτε μια κορίνα, και στις τελευταίες βολές έριχνε με κλειστά τα μάτια. Πώς θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι λιγότερο από κάποιον που είχε τόσο ανεπτυγμένο πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα που, απλά, ΔΕΝ είχε την ανάγκη να αφοδεύει! Ναι, καλά διαβάσατε! Κατά το ΚΟΝΑ, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε φτάσει σε τέτοια ύψη μεταβολικής τελειότητας που «ο οργανισμός του δούλευε τόσο εντατικά, ώστε μετέτρεπε τα πάντα σε ενέργεια εκ των έσω»!
Ασύλληπτος έλεγχος του νου και του σώματος και όχι μόνον αυτό! Τι ουράνιος ηγέτης θα ήταν αν δεν μπορούσε να ελέγξει και τον ουρανό; Η επίσημη ιστοριογραφία της Β. Κορέας περιγράφει λεπτομερώς και στα σοβαρά πως ο Κιμ Γιονγκ Ιλ άλλαζε τις καιρικές συνθήκες ανάλογα με τις διαθέσεις του, ικανότητα που είχε αποκτήσει ως βρέφος όταν γεννήθηκε στο ιερό όρος Παεκτού κάτω από διπλό ουράνιο τόξο και με την παρουσία ενός υπέρλαμπρου καινοφανούς αστέρα εν τω μέσω της ημέρας. Τι κι αν τα σοβιετικά αρχεία πιστοποιούν ότι στην πραγματικότητα γεννήθηκε στο ασήμαντο ψαροχώρι Βιέτσκογιε στα περίχωρα του Χαμπαρόβσκ στις 16/2/1941 ως Γιούρι Ιρσένοβιτς Κιμ; Ένα αστέρι είχε γεννηθεί κι έπρεπε να δημιουργηθεί και ο απαραίτητος μύθος του.


Και τι αστέρι! Πέρα από ύψιστος διανοούμενος, αθληταράς, μετεωρολόγος, πολιτικός και μουσικοσυνθέτης, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν και ασύγκριτος σεφ και μάλιστα ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και έφτιαξε πρώτος το παγκοσμίου φήμης «χάμπουργκερ», το οποίο και «ευφάνταστα» ονόμασε «διπλό ψωμί με κρέας». Η συγκεκριμένη έμπνευση του ήρθε κατά τη διάρκεια του λιμού που έπληξε τη Β. Κορέα στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ταυτόχρονα με την παραίνεσή του προς τους πολίτες της χώρας «απλά, να τρώνε δύο φορές την ημέρα». Φυσικά, για τον ίδιο ίσχυαν άλλα μέτρα και σταθμά και τα αεροσκάφη της βορειοκορεατικής αεροπορίας μετέφεραν τα, απαραίτητα για την υπερπολυτελή διαβίωσή του, πανάκριβα είδη διατροφής, ένδυσης και υπόδησης από Ρωσία, Κίνα, Μάλτα και Ελβετία. Συγκεκριμένα, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ έχει υπάρξει ιστορικά ο καλύτερος πελάτης της γαλλικής βιομηχανίας κονιάκ Χένεσυ με ετήσια κατανάλωση της τάξης των 700 χιλιάδων δολαρίων.

Nordkorea Kim Jong Il besucht Obstzucht


Ο Κιμ είχε και μια ακόμη μεγάλη αγάπη, το σινεμά, και δη το αμερικανικό σινεμά. Η τρέλα του ήταν τέτοια που διέθετε μια συλλογή από 20 χιλιάδες ταινίες του Χόλυγουντ (απαγορευμένες αυστηρά σε ολόκληρη την επικράτεια της Β. Κορέας) και είχε μεγαλομανή σχέδια για την εγχώρια παραγωγή ταινιών. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να διατάξει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να απαγάγουν τον Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Σιν Σανγκ Οκ το 1978, τον οποίο ανάγκασε να γυρίσει κινηματογραφικές ταινίες για 8 χρόνια, μέχρι που ο τελευταίος κατάφερε να αποδράσει. Η πιο ακριβή παραγωγή του Σιν, η οποία δείχνει και τις στυλιστικές προτιμήσεις του Κιμ, ήταν το φιλμ «Πουλγκάσαρι», το οποίο ήταν μια τύπου Β, φτηνή αντιγραφή των ιαπωνικών ταινιών «Γκοτζίλα». Η ταινία είναι εκτρωματική, με μια ασύλληπτη σκηνή στην οποία το γιγάντιο σοσιαλιστικό σαυροειδές κάνει έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα όπου τα κάνει όλα λίμπα.
Σε κάποια φάση το 2010 η προπαγάνδα της Β. Κορέας έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο «αγαπητός ηγέτης» είχε γίνει σύμβολο της μόδας για ολόκληρο τον κόσμο με τα μαύρα γυαλιά ηλίου μύγα και το μπεζ κοστούμι που φορούσε στις συναντήσεις με διάφορους ηγέτες. Η τηλεόραση της χώρας έκανε ρεπορτάζ για το πόσο δημοφιλής παγκοσμίως είχε καταστεί η αμφίεση του «αρχηγού» της και πόσο όλοι ζήλευαν το «καλόγουστο στυλ» του. Η δημοσιογράφος ανέφερε ότι «όλοι στη Δύση προσπαθούν να ντυθούν σαν τον Κιμ Γιονγκ Ιλ». Αυτό έλειπε να τα κατάφερναν. «Κιμ Γιονγκ Ιλ γεννιέσαι, δεν γίνεσαι με ένα μπεζ κοστούμι!»
Κανείς δεν είναι τέλειος, βέβαια. Φαίνεται πως ο ύψους 1.60 μ Κιμ, με το αλά μαντάμ Πομπαντούρ χτένισμα και τους ψηλοτάκουνους κοθόρνους, είχε ένα σχετικό θεματάκι με το ύψος του, αλλά και το ύψος των υπηκόων του. Στα πλαίσια των προετοιμασιών για το παγκόσμιο φεστιβάλ νεολαίας της Πιονγκ Γιανγκ το 1989, όλοι οι ανάπηροι εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί από τους δρόμους της πρωτεύουσας και εμφανίστηκαν κάτι περίεργα φυλλάδια που διαφήμιζαν ένα μαγικό γιατροσόφι που εγγυόταν 10 με 15 εκατοστά επιπλέον ύψους για κάθε κοντό Βορειοκορεάτη. Οι αφελείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εξορίστηκαν πάραυτα σε ακατοίκητα νησιά μακριά από τις κάμερες των συνεργείων που κάλυψαν τελικώς το φεστιβάλ και παρέμειναν σε μόνιμη εξορία και μετά απ’ αυτό. Έτσι, λύθηκε και αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα από τον «αγαπητό» ηγέτη.
Με τα σενάρια για την τύχη του Κιμ Γιονγκ Ουν, υιού του Κιμ Γιονγκ Ιλ, να δίνουν και να παίρνουν και τη μηχανή προπαγάνδας της Β. Κορέας να δουλεύει αδιαλείπτως, μια αναφορά στους παράξενους ισχυρισμούς της ίδιας μηχανής για τη ζωή του πατέρα του μπορούν να μας προϊδεάσουν για το είδος των χονδροειδών ψεμάτων και υπερβολών που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη μακροημέρευση της δυναστείας των Κιμ. Όταν μια ολόκληρη χώρα ελέγχεται από μια οικογένεια και τα όρια μύθου και αλήθειας συγχέονται, τα ευτράπελα πολλαπλασιάζονται. Ήδη κανείς πολίτης της Β. Κορέας δεν δικαιούται να έχει γενέθλια στις 17/12 και στις 8/7, ημερομηνίες θανάτου του πατέρα και παππού Κιμ. Στα επίσημα έγγραφα, τα γενέθλια μεταφέρονται αναγκαστικά την επομένη. Οι Βορειοκορεάτες, λοιπόν, αναμένουν εναγωνίως την επόμενη απαγορευμένη ημερομηνία γενεθλίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ 8 Ιουνίου 2020 - 15:07

Δεν υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα Βορείου Κορέας αλλά απλώς Κορέας όπως δεν υπάρχει Β και Ν Κορέα. Υπάρχει η Δημοκρατία (ή πιο σωστά η Πολιτεία ως μετάφραση του όρου republic) της Κορέας και η Δημοκρατική Λαϊκή Πολιτεία της Κορέας. Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχουν η ΠτΚ και η ΔΛΠτΚ για να θυμόμαστε τι εστί κομμουνισμός, υπαρκτός σοσιαλισμός κλπ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ