Αρχική » Η συνάντηση του Άρδην στο Μόλυβο

Η συνάντηση του Άρδην στο Μόλυβο

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 55, Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2005

Στις 22-27 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν στον Μόλυβο της Λέσβου μια σειρά από εκδηλώσεις του Άρδην και του περιοδικού της Θεσσαλονίκης, Λευκός Πύργος. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν ένα αρχικό τριήμερο κάμπινγκ του Λευκού Πύργου, από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου, και ακολούθως το Συνέδριο του Άρδην, από τις 25 έως τις 27 του μήνα. Στα θετικά της συνάντησής θα μπορούσαμε να συγκαταλέξουμε τα εξής:
• Στο συνέδριο συμμετείχαν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα δίνοντας έτσι και μια άμεση, υλική διάσταση στο αίτημα της περιφερειακότητας που προκρίνουμε ως αντίδοτο στις καταστροφικές συνέπειες του αθηνοκεντρισμού.
• Τις συζητήσεις για την άνοδο της Κίνας ως παγκόσμιας υπερδύναμης και την ανάδυση της Λατινικής Αμερικής ως ενός πόλου που σφύζει από την ανάπτυξη των εναλλακτικών οικονομικών και πολιτικών εγχειρημάτων.
• Τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σε σχέση με τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα με τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, που χαρακτηρίστηκε από την αναδίπλωση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων –και ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας– σε μια πιο σκεπτικιστική στάση σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ε.Ε.
• Τις συζητήσεις για τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού οικονομικού, πολιτικού και πολιτιστικού προτάγματος που να υπερβαίνει τις αντιφάσεις της παγκοσμιοποίησης, καθώς και τη διερεύνηση περαιτέρω πρωτοβουλιών. Η συζήτηση έγινε σε ένα κλίμα αισιοδοξίας και διάθεσης για υλοποίηση ενός οργανωτικού άλματος στο προσεχές μέλλον.
• Την ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων. Πέρα από τις εισηγήσεις του δημάρχου Μολύβου Λ. Βογιατζή και των Γ. Καραμπελιά, Κ. Ζουράρι και Ε. Καψωμένου, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα σε κοινό και ομιλητές συνεχίστηκε επί πολύ με αμείωτο ενδιαφέρον.
• Τη συναυλία με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, η οποία δεν άργησε να…μετατραπεί σ’ ένα μαζικό πολύωρο γλέντι στο οποίο συμμετείχαν εξ ίσου το κοινό και οι καλλιτέχνες.
• Την συμμετοχή των νέων, οι οποίοι συνέβαλαν με τις τοποθετήσεις τους στο συνέδριο, βοήθησαν στο οργανωτικό σκέλος του συνεδρίου και τέλος οργάνωσαν το κάμπινγκ, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν μια σειρά συζητήσεων (για την κατάσταση της νεολαίας σήμερα, για τις συλλογικές ταυτότητες, την παγκοσμιοποίηση και τα Βαλκάνια) και εκδηλώσεων.
• Επιπλέον, στον κατάλογο πρέπει να προσθέσουμε και την παρουσία των εθελοντών του εντύπου Λευκός Πύργος και των μελών του Άρδην στον Δήμο της Μήθυμνας, οι οποίοι για 2 μήνες συνέβαλαν στην κατάρτιση και την υλοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων της περιοχής. Αξίζει να μνημονεύσουμε μια από αυτές, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Συνεταιρισμού Γυναικών της Μήθυμνας, σε συνεργασία με τον Δήμο και τη Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση της περιοχής, με θέμα την παρουσίαση των τοπικών γεύσεων. Σ’ αυτήν, ο κόσμος που είχε κατακλύσει τον χώρο έμαθε την ιστορία των γεύσεων της περιοχής, δοκίμασε πολλές από αυτές αλλά και ενημερώθηκε για το συνεταιριστικό εγχείρημα της Μήθυμνας.
Υ.Γ.1. Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Μήθυμνας και την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση για τη φιλοξενία και τη συνεργασία τους στην διοργάνωση των εκδηλώσεων που πραγματοποιήσαμε.
Υ.Γ.2. Οι περισσότερες τοποθετήσεις του συνεδρίου θα δημοσιευτούν στα επόμενα τεύχη του περιοδικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ