του Λάμπρου Καλλένου από το Άρδην τ. 3 Ιούλιος-Αύγουστος 1996

Μετά απὀ ενέργειες της προξένου της Κύπρου στην Όλλανδία, βρέθηκε η Κλεμμένη Ωραία Πύλη της εκκλησίας του κατεχόµενου χωριού Περιστερώνα. Τα Βημόθυρα, που χρονολογούνται από το 1100, επισηµάνθηκαν σε μόνιμη έκθεσῃ 8… έργα τέχνης, σε σχολή καλών τεχνών της Ιαπωνίας!!

Ἡ ιαπωνική σχολή αρνήθηκε να επιστρέψει την Ωραία Πύλπ, ισχυριζόµενη ότι την αγόρασε, ακόµα και µετά την ενηµέρωση ποὺ έγινε στη σχολή για τη προέλευσή της. Στη σχολή δόθηκε προθεσµία µέχρι το τέλος Ιουνίου για να επιστρέψει το κλεμμένο έργο των προγόνων µας, µετά απὀ την οποία θα αρχίσει νομική προσπάθεια για την επιστροφή τοῦ.

Πριν λίγα χρόνια, και µετά απὀ νομικούς αγώνες που έγιναν, δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιειών διέταξε την επιστροφή στη δικαιούχο Εκκλησία της Κύπρου των κλεμμένων ψηφιδωτών της εκκλησίαστης Παναγίας Κανακαριάς, που είχαν πωληθεί σε αµερικανίδα έµπορο έργων τέχνης απὀ Έλληνα αρχαιοκάπηλο.

Ἀυτές τις µέρες, νέα απίστευτη ενέργεια ήρθε στο φως. αγγλόφωνη εφημερίδα των κατεχοµένων δημοσιεύθηκε αγγελία µε την οποία προσφερόταν για πώλησπ… η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοτριμιθιώτισσας του χωριού Τριμίθι, στην κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας. Ἡ εκκλησία αυτή έχει ενοικιαστεί (!!;) εδώ και 4 χρόνια σε Άγγλο, ο οποίος την χρησιμοποιούσε ὡς αίθουσα τέχνης. Πίσω από την πώληση της εκκλησίας βρίσκεται ο Ντάγκλας Σµιθ, ο οποίος τυγχάνει Εγγλέζος σερ αλλά και βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας. Στον Εγγλέζο αυτό κύριο έχει παραχωρηθεί εδώ και χρόνια απὀ το Κατοχικό καθεστώς το σπίτι και η περιουσία στα Κατεχόμενα ενός Κύπριού πρόσφυγα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αντέδρασε άµεσα, ζητώντας µε επιστολές του την αντίδραση των διεθνών πολιτιστικὠν οργανισμών, των προκαθηµόνων των χριστανικών και ετεροδόξων εκκλησιών, του Κλίντον και άλλων. Μετά τις διεθνείς αντιδράσεις ποι προκλήθηκαν, το Κατοχικό Καθεστώς υπαναχώρησε και εμπόδισε την πώληση της κατεχόµενης εκκλησίας. Σε ὅπλώσεις του σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα, στέλεχος τοῦ κατοχικού καθεστώτος είπε ότι ῃ εκκλησία είχε παραχωρηθεί στον Άγγλο… για την προστασία της, ενώ για την πώλησή της ο Άγγλος έπρεπε να ζητήσει άδεια απὀ το Κατοχικό Καθεστώς. Ο εκπρόσωπος τοῦ Κατοχικού καθεστώτος είπε πως η παραχώρηση εκκλησιών είναι συνήθης παγκόσμια τακτική, Και φυσικά δεν παράλειψε να Φέρει σαν παράδειγµα το μοναστήρι στο Μονάγρι, που παραχωρήθηκε σε ζεύγος Άγγλων και μετατράπηκε σε ξενώνα. Το Μονάγρι βρίσκεται στην ελεύθερη Κύπρο…

Καθώς γράφω αυτές τις γραµµές, το ραδιόφωνο µε πληροφορεί για τις τελευταίες εἰδήσεις: τουρκοκυπριακές εφημερίδες γράφουν πως υη εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα μετατράπηκε σε Κέντρο νεότητας, ενώ π εκκλησία τοῦ Ἁγίου Λουκά παραχωρήθηκε σε χορευτικό συγκρότημα…

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

elGreek
elGreek