Αρχική » Ο έποικος Αρικλί και οι φωστήρες μας

Ο έποικος Αρικλί και οι φωστήρες μας

από Άριστος Μιχαηλίδης
Ο έποικος Αρικλί και οι φωστήρες μας

Του Αλέκου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο

Τις μέρες που γινόταν έντονη συζήτηση στις ελεύθερες περιοχές ότι στα κατεχόμενα είναι υποψήφιος για την «προεδρία» του κατοχικού καθεστώτος, ο έποικος Ερχάν Αρικλί, ένας εκ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ, και η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, αξίωνε να κινηθούν ξανά οι διαδικασίες για σύλληψή του, διαβάζαμε σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα ότι εμείς φταίμε ΚΑΙ για τον Αρικλί ΚΑΙ για τον εποικισμό. Εμείς, οι Ελληνοκύπριοι, και ειδικά το 76% του λαού, που απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Ολόκληρο άρθρο, υπογραμμένο από τον πιο έμπειρο των Κυπρίων αρθρογράφων, τον Αλέκο Κωνσταντινίδη, που κάποτε έγραφε ιστορία και τώρα γράφει παραμύθια για κάφρους, δεν βρήκε ούτε λέξη να γράψει για τη δολοφονία του Ισαάκ και το διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Αρικλί. Έγραφε μόνο ότι αυτοί που κατάφεραν «να βάλουν στην τουρκοκυπριακή βουλή» τους έποικους είναι «αυτοί που απέρριψαν τον Απρίλιο του 2004 το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών που έθετε τέρμα στο ρεύμα Τούρκων μεταναστών (εποίκων)». «Έχουν αντιληφθεί οι πολιτικοί μας φωστήρες τι έχει συμβεί;» ρωτούσε, και απαντούσε μόνος του: «Οι έποικοι οι εκ Τουρκίας βρίσκονται μέσα στην τουρκοκυπριακή βουλή και ο αρχηγός του κόμματός τους είναι ένας από τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές». Εμείς πάντως, αυτό που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι δεν έχουμε σωτηρία. Διότι, κυριαρχούν ακόμα ανάμεσα στους φωστήρες μας τέτοια φωτισμένα μυαλά, τα οποία πολύ πριν από το 2004 είχαν αποδεχτεί τον εποικισμό, αν ήταν στο χέρι τους θα τον νομιμοποιούσαν από το 1975, και είναι προσαρμοσμένα κι έτοιμα να τον νομιμοποιήσουν ανά πάσα στιγμή. Ένα διεθνές έγκλημα πολέμου, που καταδικάζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος, αυτά τα μυαλά, τα δικά μας, κατάφεραν να το αποδώσουν στα θύματα του εποικισμού, στους Ελληνοκύπριους.

Είναι ευκαιρία, όμως, να πούμε μια μεγάλη αλήθεια, όσο κι αν βλάπτει την ιδεολογία του ναιναικιστάν. Η πολιτική «νομιμοποίηση» των εποίκων σε ό,τι αφορά τα κατεχόμενα έγινε από τα κόμματα της τουρκοκυπριακής αριστεράς καμιά δεκαπενταριά χρόνια πριν από το δημοψήφισμα του 2004. Στις «βουλευτικές» εκλογές του 1990, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα έστησαν συνασπισμό με το Κόμμα Αναγέννησης των εποίκων, το κόμμα που πρόεδρος και «βουλευτής» του είναι σήμερα ο Αρικλί. Τα τρία κόμματα, δύο της αριστεράς και ένα των εποίκων, δημιούργησαν συνασπισμό με το όνομα «Κόμμα Δημοκρατικού Αγώνα». Τα αριστερά κόμματα των Τουρκοκυπρίων τους έβαλαν στη «βουλή», τώρα θέλουν και την «προεδρία», αύριο θα θέλουν και την εκ περιτροπής προεδρία όλης της Κύπρου. Όχι γιατί απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι το σχέδιο Ανάν, αλλά γιατί αποδέχτηκαν να νομιμοποιήσουν το έγκλημα.

Ο εποικισμός δεν έχει καμιά σχέση με το σχέδιο Ανάν. Πραγματώθηκε πολύ πριν από αυτό. Για να μην γράφει ο καθένας ό,τι του καπνίσει, να αναφέρω μόνο ότι η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς» αποκάλυψε το 2016 πως, «η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία αποφάσισαν μεταξύ 1975-1979 τη μεταφορά πληθυσμού από την Τουρκία, προκειμένου να αυξήσουν τον αριθμό του πληθυσμού από 116.000 έως 200.000. Σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, 35.000 Τούρκοι, ως επί το πλείστον χωρικοί, μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα». Διαβάζουμε, επίσης, σε μια μελέτη του τουρκολόγου Νίκου Μούδουρου, ότι στις 19 Απριλίου 1980, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Σοζ αποκάλυπτε ότι μια μεγάλη μάζα πληθυσμού προερχόταν από τις περιοχές Αδάνων, Αττάλειας, Έρντεμλι, Σιλίφκε (Σελεύκεια) και Τραπεζούντας. Κι ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1980 καταφθάνουν στην Κύπρο πληθυσμοί Τουρκοβούλγαρων, ενώ πάρα πολλοί είναι οι Κούρδοι και οι Αλεβίτες. Πάντως, ο Μουφτής των κατεχομένων, Ταλίπ Αταλάι, που κάνει και διάλογο με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, γεννήθηκε το 1968 στην πόλη Ερντεμλί της Μερσίνης και ήρθε στην Κύπρο οικογενειακώς ένα χρόνο μετά από την τουρκική εισβολή, το 1975, με τα πρώτα κύματα του μαζικού εποικισμού…

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το δημοψήφισμα του 2004; Αλλά, τι να πεις! Όλες αυτές τις ανοησίες τις λένε οι ίδιοι που πολύ πριν από το 2004 μας συμβούλευαν να δούμε τον παράνομο εποικισμό της πατρίδας μας με ανθρωπιστικά κριτήρια. Τώρα, μας λένε ότι φταίμε κιόλας, που δεν δώσαμε όλη την Κύπρο στους εποίκους να τη διοικούν εκ μέρους του Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 καταζητούμενοι για τις δολοφονίες Ισαάκ – Σολωμού

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: