Αρχική » Οι εγκλωβισμένοι στην Κύπρο

Οι εγκλωβισμένοι στην Κύπρο

από Άρδην - Ρήξη

του N. Νικολάου, από το Άρδην τ. 7 Μάρτιος-Απρίλιος 1997

Εχουν περάσει 23 ολόκληρα χρόνια όταν ο Τούρκος εἰσβολέας πάτησε τα ελληνικά χώματα της Κύπρου.

Η περιοχή Καρπασίας µε 20.000 κατοίκους έχει σήµερα λιγότερους από 500 και διερωτάται κανείς γιατί, γιατί έχουµε αφήσει αυτό το κομμάτι του ελληνισμού να χάνεται µέρα µε την μέρα;

Γιατί δεν αντιδρούµε στον αφανισμό κομματιών του ελληνισµού όπως είναι η Κωνσταντινούπολη, Ίμβρος και Τένεδος και τώρα η Καρπασία.

Η Εθνική Επιτροπή έχει θέσει σαν στόχο της την διεθνοποίηση του προβλήματος αυτού Και µε την ελπίδα ότι θα ευαισθητοποιηθούν οἱ μεγάλοι της Γης να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία ούτως ώστε να σεβαστεί τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει (3η Βιέννη) καθώς και τα ανθρώπινα δικαιωµάτα.

Στόχος και επιδίωξη µας είναι να δούµε πολύ σύντομα τον αριθµό 500 να γίνεται 501, 1000, 10000. Μόνον έτσι θα µπορεί να γεννηθεί η ελπίδα της ζωής και της επιστροφής.

Την περασμένη βδομάδα αντιπροσωπεία της Εθνικής Επιτροπής επισκέφθηκε την Ευρωβουλή µε πρόσκληση του κου Α. Αλαβάνου µε στόχο την ενηµέρωση και συντονισμό των διάφορων δραστηριοτήτων.

Μεταξύ άλλων είχαμε την ευκαιρία να δούµε:

α) Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, τον κ. Βαν ντε Μπρουκ

β) Διεύθυνση Πολιτισμού

γ) Ὑποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ὅ) Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

ε) Τον πρόεδρο Και τα µέλη της Μικτής Κύπρου-ΕΟΚ

στ) Αρχηγούς των πολιτικών ομάδων

ζ) Ελλαδίτες Ευρωβουλευτές

Επιγραμµατικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Διεύθυνση του κ. Βαν ντε Μπρουκ µας είπε απλά και Κυνικά ότι τα θέµατα εγκλωβισμένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βρουν την λύση τους µέσα από µια συνολική λύση του Κυπριακού και ότι δεν µπορεί να υπάρξει ένταξη χωρίς τη λύση του Κυπριακού.

Αντίθετα τα µέλη του Κοινοβουλίου ήσαν πολύ πιο θετικοί, ευαίσθητοι και πρόθυμοι να προχωρήσουν σε κάποιο έργο συµπαράστασης και βοήθειας τόσο στην δασκάλα Ελένη Φωκά αλλά και τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Monjebs την επόµενη της επίσκεψής µας ψήφισε κατά της χρηµατοδότησης 3 εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Leonard, Socrates, Youth for Europe) για την Τουρκία.

Θα πρέπει να πούμε ότι ένας µεγάλος αριθµός ευρωβουλευτών δεν γνωρίζουν καθόλου το θέµα και κάποιοι άλλοι έχουν παραπληροφόρηση.

Η Ευρωβουλή είναι ένας πολύ μεγάλος πολιτικός χώρος µε αρkετές δυνατότητες και αρκετές ευαισθησίες όπου µπορεί και πρέπει η δική µας πλευρά να παίξει ένα πάρα πολύ σηµαντικό ρόλο.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθούµε στην ουσιαστική βοήθεια των Ελλαδιτών Ευρωβουλευτών όπως των κ. Αλαβάνου, Δασκαλάκη, Τσάτσου, Λαμπρία, Εφραιµίδη Κλπ. Με την βοήθεια των οποίων έχουν σχεδιαστεί κάποιες δραστηριότητες για τοὺς αµέσως προσεχείς µήνες.

Ένα πολύ σηµαντικό θέµα το οποίο απασχολεί τώρα όλους εἶναι η συνεχιζόμενη οµηρία της δασκάλας Ελένης Φωκά η οποία αρνείται να βγάλει ταυτότητα του ψευδοκράτους Και έτσι δεν µπορεί να έρθει στις ελεύθερες περιοχές. Είναι ο µόνος άνθρωπος που τολµά να λέει όχι στις διαταγές του κατακτητή. Δεν συνθηκολογεί παρά τις τρομερές πιέσεις που ασκούν οι κατακτητές.

Το κεφάλαιο Ελένη Φωκά είναι πάρα πολύ σηµαντικό, προσφέρει µεγάλες υπηρεσίες στον Εθνικό Αγώνα και δυστυχώς αφέθηκε µόνη της να δίνει τον δικό της αγώνα χωρίς την επίσηµη υποστήριξη και συμπαράσταση της Πολιτικής Ηγεσίας.

Τέτοιοι αγώνες θα πρέπει να αξιοποιούνται στο έπακρο διότι µόνο έτσι θα μπορούν να φωτίζονται και οἱ υπόλοιποι Έλληνες και οι επόµενες γενιές.

Οι σκλαβωμένοι της Καρπασίας έχουν ηµεροµηνία λήξης γι αυτό θα πρέπει να γίνει κάτι τώρα προτού είναι πολύ αργά.

Νίκος Νικολάου, Εθνική Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τους Εγκλωθισµένους

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ