Αρχική » Λέσβος: 4 ΜΚΟ κατηγορούνται για κατασκοπεία και «δουλεμπόριο»

Λέσβος: 4 ΜΚΟ κατηγορούνται για κατασκοπεία και «δουλεμπόριο»

από Αναδημοσιεύσεις

Επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του «Βήματος της Κυριακής». Πώς στρατολογούσαν αλλοδαπούς, οι παρακολουθήσεις των πλοίων του Λιμενικού κι η «διείσδυση» της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ.

Του Βασίλη Λαμπρόπουλου από το Βήμα

«Τέσσερις MKO λειτουργώντας κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά στηρίζουν προωθούν και υλοποιούν για την εκπλήρωση του παράνομου σκοπού τους και των δραστηριοτήτων τους τη διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης “Watch the Med” την τηλεφωνική σύνδεση “Alarm phone”  την οποίαν καλούν στοχευμένα κατά την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών, μετανάστες που βρίσκονται σε λέμβους στη θάλασσα ή και ενδιάμεσα πρόσωπα και επιδιώκοντας να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες για τη φύλαξη και ασφάλεια των συνόρων αρχές που ενεργούν στα πλαίσια της επιχειρησιακής τους δράσης.  

»Κι αυτό για τη ματαίωση ανοίγματος από τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών νέων θαλάσσιων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση . Η  προαναφερόμενη πίεση που υποστηρίζεται επιχειρησιακά από μέλη του πληρώματος αγκυροβολημένου πλοίου στην είσοδο της Λέσβου,  υλοποιείται  με τηλεφωνικές κλήσεις από τις τηλεφωνικές συνδέσεις του «Alarm Phone” προς τις αρμόδιες λιμενικές αρχές. Επίσης ενισχύεται και  με σχετικές και το χρόνο εξέλιξη της μεταναστευτικής ροής δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ακριβούς σε τακτά χρονικά διαστήματα το στίγματος της λέμφο με τους παράνομους μετανάστες με την ειδικότερη επισήμανση ελληνικά-τουρκικά διεθνή ύδατα τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στη Λέσβο τις θέσεις παραπλέοντων πλοίων και φωτογραφίες αυτών κι ανάμεσα σε αυτά  των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής». 

 Δικογραφία σε βάρος 33 μελών ΜΚΟ 

 Αυτό αναφέρει έγγραφο της ΕΛΑΣ που παρουσιάζει «Το Βήμα» για τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 33 μελών τεσσάρων ΜΚΟ για οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην χώρα μας μέσω της Λέσβου, ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της , της Διευθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών κι άλλων υπηρεσιών. Πρόκειται για την υπόθεση που είχε αποκαλύψει «Το Βήμα της Κυριακής» στις 22 Σεπτεμβρίου και το οποίο επιβεβαιώνεται από τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Τα μέλη των εν λόγω 4 ΜΚΟ υπολογίζεται ότι είχαν ενεργό ρόλο σε τουλάχιστον 32 περιπτώσεις παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας, μέσω των θαλασσίων συνόρων μας.  

 Πώς φτάσαμε στην εξιχνίαση της υπόθεσης  

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξιχνίαση της υπόθεσης επετεύχθη μέσω πολύμηνων παρακολουθήσεων των υπόπτων αλλά και «στρατολόγησης» δύο τουλάχιστον αλλοδαπών που μετέβησαν στην Τουρκία και κατέγραψαν τις αναφερόμενες μεθοδεύσεις των υπευθύνων των ΜΚΟ για τις μετακινήσεις των προσφύγων, την αποφυγή ελέγχου των σκαφών του Λιμενικού και της Frontex.  

 Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛΑΣ, η δικογραφία σχηματίστηκε κατά επτά αλλοδαπών ατόμων που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των ΜΚΟ (δύο από αυτές έχουν την  ίδια έδρα στο Βερολίνο)  κι είναι  διαχειριστές των δράσεων όπως αυτά προσδιορίσθηκαν  κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας που πραγματοποιήθηκε μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας . Ακόμη δικογραφία σχηματίστηκε  για  19 υπηκόους Γερμανίας, δύο  Ελβετίας, μία υπήκοο  Γαλλίας, μία υπήκοο Βουλγαρίας και έναν  υπήκοο Ισπανίας που συμμετείχαν στη σύνθεση του πληρώματος  σκάφους  από το μήνα Ιούνιο μέχρι και σήμερα. Στο σκάφος αυτό υπήρξε -όπως αναφερόταν και στο δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής»-έλεγχος στις 5 Σεπτεμβρίου όπου ανακαλύφθηκε επιχειρησιακό τετράδιο και σημειώσεις.   Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο εν λόγω σκάφος προέκυπτε συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή κι αποτύπωση των επικοινωνιών του Λιμενικού Σώματος.  

Επίσης, από τις έρευνες βρέθηκαν πίνακες επιχειρούμενων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από τον Ιανουάριο του 2020  που δεν τελεσφόρησαν με στοιχεία που προέρχονται από  διαδικτυακές σελίδες ων ΜΚΟ και από τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες.  

Ακόμη βρέθηκε χάρτης της ακτογραμμής της νήσου Λέσβου, όπως και τα αντίστοιχα σημεία εκκίνησης των μεταναστευτικών ροών από τις τουρκικές ακτές, λεπτομερείς χάρτες των ζωνών διαμονής αλλοδαπών στο μέχρι πρότινος ΚΥΤ  της Μόριας στη Λέσβο που καταστράφηκε προ 15 ημερών από εμπρησμό.  

Τέλος, όπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, «μέλη των εν λόγω ΜΚΟ αναζητούν και έρχονται σε επικοινωνία με την Τουρκία με αλλοδαπούς των οποίων η διεκπεραίωση στις Ελληνικές ακτές δεν τελεσφόρησε με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού της επιχειρησιακής δραστηριότητας της Ελληνικής Ακτοφυλακής . Ακόμη διατηρούν επικοινωνία με αλλοδαπούς που έχουν ήδη διακινηθεί και βρίσκονται στη χώρα μας με σκοπό τη στρατολόγηση τους προς περαιτέρω εξυπηρέτηση των σκοπών της δράσης τους που συνίσταται στην αδιάκοπή συνέχιση εξέλιξης   των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα». 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ