Αρχική » Αλεξανδρούπολη-Δρόπολη

Αλεξανδρούπολη-Δρόπολη

από Άρδην - Ρήξη

του Κ. Δημητρόπουλου από το Άρδην τ. 9 Ιούλιος-Αύγουστος 1997

Στις 31 Μαΐου, αποστολή του Δήμου Αλεξανδρουπολιτών μετέβη στο χωριό Βόδριστα του νομού Ἀργυροκάστρου και µοίρασε στους µαθητές του Οχτάχρονου σχολείου, σχολικά είδη και παιγνίδια καθώς και δέµατα µε φάρμακα για τους υπόλοιπους κατοίκους.

Ἡ παραπάνω επίσκεψη δίνει την αφορμή να αναφερθούμε ξανά στην κατάσταση που επικρατεί βόρεια του συνοριακού φύλακίου της Κακαβιάς.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δεν έφτασε ὡς εκεί κατά την πρόσφατῃπ περιοδεία του στην ελεύθερη Ἠπειρο. Στις 30 Μαΐου, σταμάτησε λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, για να δηλώσει – και να αφήσει εµβρόντπτους τους ντόπιους – πως “η κατάσταση στῃν Αλβανία οµαλοποιείται”!

Όπως πάντα, η ίδια η πραγµατικότητα διέψευσε τους Ευρωπαίους “σοφούς” Πιλάτους που κατοικούν στην Ἀθήνα. Οι συµµορίες του Μπερίσα και οἱ Κάθε λογής εγκληματίες που δρούν κυρίως στην βόρεια Ἠπειρο είχαν διαφορετική άποψι…

Τα πράγματα δυστυχώς, είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι -εκ πρώτης όψεως- φαίνονται. Την ανόπτη πολιτική των αµόρφωτων Άθῃναίων ““εθνικοφρόνων” ή “εκσυγχρονιστών”, την πληρώνουν αθώοι άνθρωποι, µε συνέπεια ο ελληνισµός της περιοχής να συρρικνώνεται σε σηµείο επικίνδυνο.

Ἂν οι Ἀθηναϊστές επιθυμούν να λυθεί το “πρόβλημα” µε αυτόν τον αισχρό τρόπο, για να έχουν “πεδίον δράσης” οι µεν κανα απασχολπθούν σε “υψηλότερα ζητήµατα” οἱ δε, πρέπει να ξέρουν ως ο πονπριές τους µπορεί και να µην τους βγουν σε καλό.

Στα ελληνοχώρια τώρα πια δεν γίνεται λόγος για εκπαιδευτικά δικαιώµατα, για έργα υποδοµής και άλλα τέτοια πράγματα. Ἡ ανασφάλεια πού νιώθουν οι άνθρωποί µας είναι κάτι το τρομερό. Λυτό το συναίσθηµα οδηγοί και τους τελευταίους γενναίους στη νέα προσφυγιά.

Οἱ μετακινήσεις μεταξύ γειτονικών χωριών γίνονται µε φόβο και μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας. Άνθρωποι πού είχαν τις δουλειές τους κάπως µακριά, τις έχουν εγκαταλείψει. Όσες κοινότητες κατάφεραν να συγκροτήσούν κάποιες οµάδες αυτοάµυνας, κατορθώνουν ως τώρα να κρατούν σε απόσταση τους λήστές. Όμως, οἱ γονείς σκέφτονται το μέλλον των παιδιών τους και οι γέροντες απομένουν τελευταίς φρουροί…

Λίγο – πολύ όλα αυτά εἶναι γνωστά σε όλους µας. Και σύντομα θα υποστούµε ξανά και τις συνέπειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ