
Του Μάνου Στεφανίδη απο την Ρήξη φ. 160
Γνωρίζω προσωπικά τον καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη χρόνια. Και τον ίδιο και την γυναίκα του, μία μαχόμενη νοσοκομειακή γιατρό και επίκουρη καθηγήτρια στο Στάνφορντ. Έχω φιλοξενηθεί στο ταπεινό του σπίτι στο Πάλο Άλτο και έχω δει αμφότερους να δουλεύουν νυχθημερόν σαν σκυλιά… Ο καθηγητής Ιωαννίδης κυκλοφορεί με ένα τρίτροχο ποδήλατο και ένα παλιό αυτοκίνητο.
Έχω παρουσιάσει κατά καιρούς τα ογκώδη, φιλοσοφημένα ποιητικά του βιβλία από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ παράλληλα γράφει θέατρο και είναι ειδήμων της σοβαρής μουσικής. Έχω ζήσει από κοντά και το πάθος για την επιστήμη και την ιδιαίτερα υψηλή ευφυΐα του (το μυαλό του είναι φυσικό κομπιούτερ μαθηματικών)! Αλλά έχω αντιληφθεί συγχρόνως και τον ναρκισσισμό του, την χαρά να τα βάζει με ανεμόμυλους, ένας και μοναχικός Δον Κιχώτης. Επειδή είναι ιδιαίτερος, θέλει να ξεχωρίζει σε κάθε ευκαιρία. Μ’ έναν εγωισμό που είναι περισσότερο ρομαντικός και ασυμβίβαστος παρά αρρωστημένος.
Εσχάτως απειλείται με πολύ σοβαρές κατηγορίες. Είναι γνωστές βέβαια οι χρόνιες διαμάχες του με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, οι αντιζηλίες, τα υπονοούμενα, ο υπόγειος πόλεμος συμφερόντων, οι διαγκωνισμοί των «ιδιοφυιών» στη Σίλικον Βάλεϊ. Του Ιωαννίδη πάντως τού το κρατάνε εδώ και χρόνια. Και προσωπικοί αντίπαλοι, αλλά και τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Η βιβλιογραφία, αλλά και τα ρεπορτάζ καναλιών όπως το BBC, CNN κ.λπ. είναι άπειρα και εύκολο να τα βρει κανείς.
Ας μην ξεχνάμε εν προκειμένω ότι ο Ιωαννίδης τα έχει βάλει με κολοσσούς σαν την Philip Morris και τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν άχρηστα όσο και πανάκριβα σκευάσματα. (Τελευταία του εμμονή η κατάχρηση των πολυδάπανων στεντ στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις). Είναι πολύ πιθανό στην προκειμένη περίπτωση του covid 19 να κάνει λάθος. Είναι ακόμη πιο πιθανό σ’ αυτό το θρίλερ των στατιστικών μεθόδων στις οποίες ειδικεύεται και των αναλογικών συμπερασμάτων να έχει παραπλανηθεί. Εξάλλου όλα έχουν γίνει τόσο γρήγορα και με τόσο πιεστικές συνθήκες. Απεδείχθη σαφώς ότι είχε δίκαιο όταν κατήγγελλε πώς τα στοιχεία που έδιναν στην Δύση οι Κινέζοι ήταν παραπλανητικά. Θυμάμαι τον Φεβρουάριο στο Στάνφορντ να μου λέει πως, εξαιτίας όλων αυτών, πιθανόν να ζούμε το επιστημονικό και πολιτικό φιάσκο του εικοστού πρώτου αιώνα. Σήμερα όλοι ξέρουμε πως μόνο για φιάσκο δεν πρόκειται. Όμως βάζω το χέρι μου στην φωτιά. Μπορεί να είναι υπερεκτιμημένος ή και υπερβολικός στις πολεμικές του. Δεν είναι όμως αργυρώνητος. Ούτε και παζαρεύει ή εμπορεύεται την επιστήμη του. Και η λάσπη που δέχεται τον τελευταίο καιρό είναι άδικη και υποκινούμενη.
Μάνος Στεφανίδης
Υ.Γ.: Το ποσόν, λέει, με το οποίο ο ιδιοκτήτης των συγκεκριμένων αερογραμμών χορήγησε τις έρευνες του πανεπιστημίου είναι 5.000 δολάρια! Ο μηνιαίος μισθός του Ιωαννίδη όπως και των λοιπών βεντετών καθηγητών του Στάνφορντ είναι πάνω από 15.000 δολάρια. Και για να ευθυμήσουμε λίγο, ο δικός μου μισθός στο ΕΚΠΑ είναι 1.800 ευρώ.