Αρχική » H προβολή της Κυριακής: Ζάλογγο, το Κάστρο της Λευτεριάς (ταινία)

H προβολή της Κυριακής: Ζάλογγο, το Κάστρο της Λευτεριάς (ταινία)

από Άρδην - Ρήξη
https://www.youtube.com/watch?v=8Txb2PqdBr8&t=3s

«Ζάλογγο, το κάστρο της Λευτεριάς» (1959)

Ομάδα Πολιτισμού Άρδην

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Ζάλογγο: Το κάστρο της λευτεριάς

Έτος: 1959

Διάρκεια: 88′

Είδος: Ιστορική

Σκηνοθεσία: Στέλιος Τατασόπουλος

Σενάριο: Θεόδωρος Τέμπος

Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης

Μουσική σύνθεση: Μάνος Χατζιδάκις

Εταιρία παραγωγής: Ανζερβός

Ηθοποιοί: Τζαβαλάς Καρούσος (Φώτος Τζαβέλλας) , Ανδρέας Ζησιμάτος (Μαλάμος Δράκος) , Νίνα Σγουρίδου (Μάρω Τζαβέλα) , Βύρων Πάλλης (Κίτσος Μπότσαρης) , Δήμος Σταρένιος (Πήλιος Γούσης) , Λάκης Σκέλλας , Γιάννης Σπαρίδης , Νίκος Φέρμας , Κώστας Μπαλαδήμας , Δημήτρης Βουδούρης (I) , Έλλη Ξανθάκη , Παμφίλη Σαντοριναίου , Δέσποινα Παναγιωτίδου , Άννυ Παπακωνσταντίνου , Μίμης Ρουγγέρης , Ελένη Ζαφειρίου , Στέλιος Τσολακάκης , Μαίρη Αναγνωστάκη , Κίμων Σπαθόπουλος , Γιώργος Ζαϊφίδης , Ευαγγελία Σαμιωτάκη , Ελένη Βουλγαράκη (I) , Γιώργος Διαμάντης , Θάνος Κωτσόπουλος (αφήγηση)

Πλοκή: Οι ηρωικοί Σουλιώτες έχουν καταφέρει να απωθήσουν το ασκέρι του Αλή Πασά και ο γενναίος Μαλάμος Δράκος στέλνει τη μητέρα του να ζητήσει το χέρι της Μάρως, ανιψιάς της καπετάνισσας Τζαβέλαινας. Εκείνη παραβλέπει την έχθρα που χώριζε από χρόνια τις δυο φαμίλιες και δέχεται να του δώσει την ανιψιά της, χωρίς όμως να ξέρει ότι η Μάρω αγαπά τον Κίτσο Μπότσαρη. Όταν ο γιος της, Φώτος Τζαβέλλας, αρραβωνιάζει τη Μάρω με τον Κίτσο, ο Μαλάμος πνίγει τον πόνο του κι εξαπολύει την οργή του κατά των Τούρκων, οι οποίοι προσπαθούν και πάλι να πάρουν το Σούλι.

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 37.960 εισιτήρια. Ήρθε στην 11η θέση σε 51 ταινίες.

Πηγή

Σκηνοθετημένη από τον Στέλιο Τατασόπουλο, μία από τις πιο σημαντικές μορφές του πρώιμου ελληνικού κινηματογράφου, η ταινία εξιστορεί τα κατορθώματα των ηρωικών Σουλιωτών, οι οποίοι επί χρόνια καταφέρνουν να απωθούν τις επιθέσεις του Αλή Πασά […]. Η διαμάχη ωστόσο ανάμεσα στις ξακουστές οικογένειες (Τζαβελαίοι, Μποτσαραίοι κ.ο.κ.), καθώς και η προδοσία, θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος και στην περίφημη σκηνή του χορού του Ζαλόγγου. Χρησιμοποιώντας αυθεντικά όπλα εποχής και κανονικό πετροπόλεμο, το φιλμ έχει μια δική του άγρια γοητεία, μαζί και με τους σχετικούς «λεβέντικους» διαλόγους ανάμεσα στους Σουλιώτες. Τη μουσική έχει συνθέσει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Πηγή

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες για το Εικοσιένα: «Να δοξασθεί η αφέλεια!»

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ