Αρχική » Ο αλβανικός εθνικισμός, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πύρρος της Ηπείρου

Ο αλβανικός εθνικισμός, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πύρρος της Ηπείρου

από Άρδην - Ρήξη

Του Μ. Γ.

Στις 28 Μαρτίου διεξήχθη στο στάδιο «Air Albania» των Τιράνων της Αλβανίας, ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας και Αγγλίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Το παιχνίδι μεταδόθηκε από την Cosmote tv και στιγμιότυπα του αγώνα αναπαράχθηκαν από το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών καθώς και από ιστοσελίδες αθλητικού περιεχομένου.

Μέχρις εδώ, ουδέν μεμπτό. Ένα πανό γιγαντιαίων διαστάσεων κάλυπτε σχεδόν το σύνολο της μίας κερκίδας. Το πανό κατασκευάστηκε από το αθλητικό σύνδεσμο των  υποστηρικτών της  εθνικής ομάδας της Αλβανίας ΤΚΖ  (τα αρχικά από τα αλβανικά, κοκκινόμαυροι οπαδοί), και τοποθετήθηκε, κατόπιν εγκρίσεως από τη  Αλβανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αγώνας διεξήχθη χωρίς φιλάθλους. Στο πανό παρουσιαζόταν αρχικά 5 οπαδοί αγκαλιασμένοι που ο καθένας φορούσε μία μπλούζα με το πρόσωπο ενός «Αλβανού» ήρωα, ως κάτωθι: Μέγας Αλέξανδρος, Πύρρος της Ηπείρου, Ded Gjo Luli (στασιαστής των αρχών του 20ου αιώνα, αρχηγός της καθολικής στο θρήσκευμα αλβανικής φυλής Χότι που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της  κατοικεί στο Μαυροβούνιο), Σκεντέρμπεης και ο Adem Jashari (ένας από τους πατέρες του UCK , που γεννήθηκε και σκοτώθηκε στο Κόσοβο).

Σε καλύτερη ανάλυση το αρχικό πανό

Από την επιλογή των προσώπων εύκολο κανείς αντιλαμβάνεται την παραχάραξη της ιστορίας και τον αναβλύζοντα αλυτρωτισμό των Αλβανών (συμπεριλαμβανομένων επίσημων φορέων). 

Πριν τους αγώνες που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της UEFA, διενεργείται έλεγχος για πανό που έχουν πολιτικό, ρατσιστικό ή υβριστικό περιεχόμενο. Κατόπιν πιέσεων (καταγγελίας προφανώς) από σερβικής πλευράς αφαιρέθηκε το αμφιλεγόμενο για την ιστορία, πρόσωπο του Adem Jashari (UCK), ενώ οι υπόλοιποι 4 «Αλβανοι» ήρωες είχαν «τα μάτια και την καρδιά τους στους Αλβανούς ποδοσφαιριστές» , όπως ανέγραφε το μήνυμα στα αλβανικά.

Παρατίθεται σχετικό link από αλβανική ιστοσελίδα https://www.syri.net/sport/412825/shperthen-tkz-pas-heqjes-se-banderoles-lobi-serb-ne-uefa-largoi-adem-jasharin-nga-stadiumi/, καθώς ουδεμία αναφορά υπάρχει από ελληνικό μέσο.

Υ.Γ. 1 Το περίεργο πανό έπεσε στην αντίληψή μου κάνοντας ζάπινγκ κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του αγώνα από το cosmote tv. Δυστυχώς λόγω δουλείας δεν είχα χρόνο να το διερευνήσω νωρίτερα. Το κωμικοτραγικό της υποθέσεως (μάλλον  για κλάματα) είναι ότι κανένας επίσημος φορέας (ΕΠΟ, ΥΠΕΞ Ελλάδος), δεν αντέδρασε (όπως η πιο αδύναμη από εμάς Σερβία, με απτά αποτελέσματα) με συνέπεια να αλωνίζει απρόσκοπτα η αλβανική προπαγάνδα, που σε μερικά χρόνια θα την βρούμε απέναντί μας σε πιο σκληρή μορφή.

Υ.Γ. 2 Βρε τι τραβά ο καημένος ο Μεγαλέξανδρος, και Σκοπιανός και Αλβανός, με τόσα διαβατήρια θα τον κυνηγά η Ιντερπόλ.

Υ.Γ. 3 Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, σε περίπτωση που μέρος του νεόκοπου αλβανικού έθνους, συνειδητοποίησε την αρχαιοελληνική καταγωγή του (ιδιαιτέρως νοτίως του ποταμού Σκούμπι), και είναι έτοιμο να αποποιηθεί την αλβανική του ταυτότητα και να ζητήσει ένωση με την μητέρα πατρίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Μιχαλης 8 Απριλίου 2021 - 16:51

Σας ευχαριστώ πολυ για την ενημέρωση, πραγματικά ενδιαφέρον το θέμα. Και πρωτη φορά που γινεται αναφορά στο γεγονος. Παραμένω σε ‘χαμηλούς τονους’, με στόχο το δικό σας ΥΓ3, και γνωρίζοντας καλυτερα νομιζω, περι Ηπειρώτη Πύρρου, Μεγαλου Αλεξάνδρου και καταγωγής του. Μονο χαμογελα προξενεί η αναφορα του συγραφεα περι Αλβανικής καταγωγης του. Νομοτελειακά, ΟΝΤΩΣ, μερος του Αλβανικού Εθνους, θα ζητήσει “Ενωση με την Μητέρα Πατρίδα”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΑΚΡΙΤΑΣ 13 Απριλίου 2021 - 20:59

Kαλησπέρα σε όλους .
Εκτός από τον Μεγάλο Αλέξανδρο και τον Πύρρο μας υπάρχει τεράστιο θέμα και με την οικειοποίηση του Έλληνα Ηγεμόνα Γεώργιου Καστριώτη και την προκλητική διαστρέβλωση της Ελληνικής καταγωγής του.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας :
https://www.sfeva.gr/17365118.el.aspx
Ο Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης)

Ο Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ
ο επονομαζόμενος ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ.
ΑΛΒΑΝΟΣ ή ΕΛΛΗΝΑΣ ; ; ;

-ΚΑΤΑΓΩΓΗ-

Παππούς του ήταν ο Κων/νος Καστριώτης (+ 1390), ηγεμόνας της Ημαθίας και της Καστοριάς (εξ ου και Καστοριώτης, Καστριώτης). Υιός του Κωνσταντίνου ήταν ο Ιωάννης Καστριώτης, ο άρχοντας της Κρούγιας (Κρόιας), με σύζυγό του την Σερβίδα Βοϊσάβα. Έφεραν στη ζωή 9 παιδιά : 5 θυγατέρες και 4 υιούς, με τελευταίο στην σειρά (1404) τον Γεώργιο Καστριώτη.

-ΑΝΑΤΡΟΦΗ – ΕΞΕΛΙΞΗ-

Στα χρόνια του σουλτάνου Μουράτ του Β΄ (1421-1451) υποχρεώνεται ο πατέρας του Ιωάννης, για να διατηρήσει την αυθεντία στην Κρούγια, να παραδώσει ως ομήρους τους 4 γιους του σ’ αυτόν, οι οποίοι και θα ανατραφούν κατά τις τουρκικές συνήθειες στην σουλτανική αυλή της Αδριανουπόλεως. Εκεί, χριστιανοί αυτοί, εξισλαμίζονται. Ο Μουράτ Β’ εκτιμώντας τα χαρίσματα του Γεωργίου (ομορφιά, ευρωστία, γενναιότητα) τον συνεκπαιδεύει με τον διάδοχο του θρόνου, τον μετέπειτα Μωάμεθ Β’ τόν Πορθητή της Κων/πόλεως. Ο Σουλτάνος θαυμάζοντας την παλληκαριά του, του προσέδωσε την τουρκική ονομασία «Ισκεντέρ μπέη» (Σκεντέρμπεη), που στα ελληνικά σημαίνει «Αλέξανδρος ηγεμών ή Μέγας Αλέξανδρος».

Η ανάμνηση όμως της Κρούγιας, η πληροφορία του θανάτου του πατέρα του πρώτα και κατόπιν της μητέρας του, δεν τον άφησαν ήσυχο. Με την πρώτη ευκαιρία λιποτακτεί από τον Τούρκικο Στρατό και ξαναπαίρνει το χριστιανικό όνομα Γεώργιος. Νυμφεύεται την θυγατέρα του Αριανίτου, Ανδρονίκη Κομνηνή, και το 1443 κηρύσσει την επανάσταση εναντίον του Τούρκου κατακτητού. Ελευθερώνει την Κρούγια με τα 300 παλληκάρια του και αμέσως εισέρχεται στον Καθεδρικό Ναό της και ψάλλει ο ίδιος και οι συνακόλουθοί του Δοξολογία ευχαριστήριο προς τον Θεό. Διατάζει να υψωθεί στα κάστρα της ο δικέφαλος αετός με φόντο πορφυρό ως έμβλημά του, που ήταν, τι άλλο παρά , η πολεμική σημαία του Βυζαντίου. Συνήθιζε να φοράει το αρχαίο ελληνικό μακεδονικό κράνος με το διπλό κέρατο. Η μία μάχη ακολουθεί την άλλη για να κρατήσει ελεύθερη την Επαρχία του από τους τυρράνους. Πεθαίνει στις 17 Ιανουαρίου του 1468, σε ηλικία 64 ετών από πυρετό που προκλήθηκε από ελονοσία. Θάφτηκε στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Αλέσσιο (αρχαία Λισσός). Τον διαδέχθηκε ο υιός του Ιωάννης Καστριώτης.

-ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ-

Οι αγώνες του Γεωργίου Καστριώτου ήταν αγώνες Ορθοδόξου Χριστιανού ηγέτου εναντίον των Τούρκων για να κρατήσει την Επαρχία του ελεύθερη. Ήταν Ηπειρώτης Έλληνας, όπως αδιάψευστα διακηρύσσουν οι ακόλουθες Ιστορικές Πηγές, που αποτελούν μνημειώδη ντοκουμέντα :

Ο Marini Barletii, πρώτος του Βιογράφος από την Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αι.), τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκηπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών», ενώ ολόκληρη η βιογραφία αναφέρεται μόνο σε Ηπειρώτες και καθόλου σε Αλβανούς.
Επίσης, ο ίδιος ο Σκεντέρμπεης απευθυνόμενος προς τον ηγεμόνα του Τάραντα Ιωάννη Αντώνιο και προδίδοντας έτσι την καταγωγή και τα αληθινά του αισθήματα, γράφει : «οι προπάτορες ημών ήσαν Ηπειρώτες , εκ των οποίων ηγέρθη εκείνος ο Πύρρος του οποίου την ορμήν μόλις οι Ρωμαίοι ηδυνήθησαν να αντικρούσουν».
Παρομοίως ως απόγονος των Ηπειρωτών και όχι των Ιλλυριών αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ιταλό Ursini το 1460.
Ακόμη προς τον Βασιλιά Αλφόνσον, μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας γράφει: «Τω λαμπροτάτω και κραταιώ Βασιλεί Αλφόνσω, Μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας, Σκεντέρμπεης Πρίγκιψ των Ηπειρωτών χαίρειν τε και ευ πράττειν».
Ομιλώντας ενώπιον του Πάπα Παύλου Β’ τονίζει: «Μετά την υποδούλωσιν της Ασίας και της Ελλάδος, μετά την σφαγήν των ηγεμονικών γόνων της Κων/πόλεως, της Τραπεζούντος… και την ερήμωσιν μεγίστου μέρους της Μακεδονίας και της Ηπείρου, απέναντι του αγρίου κατακτητού του αγωνιζομένου να συντρίψη τον σταυρόν, να ανυψώση επί του Καπιτωλίου την ημισέληνον και να πληρώση δούλων τον κόσμον όλον … μόνος εγώ ίσταμαι μετά των λειψάνων των στρατιωτών μου και μετά της μικράς μου επικρατείας…».
Υπήρξε κάτοχος της Ελληνικής Παιδείας και Γλώσσας, αφού από το μετερίζι του στέλνονταν έγγραφα γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα.
Επιπλέον ο Τούρκος βιογράφος του Αλή Πασά, Αχμέτ Μουφίτ, γράφει για τον Καστριώτη: «το έτος 1443 δραπέτευσε από το οθωμανικό στρατόπεδο του Μοράβα ο Έλληνας ηγεμόνας Καστριώτης και πήγε στην έδρα των προγόνων του, την Κρόια».
Ιταλικές, Αγγλικές και Σουηδικές αναφορές θεωρούν τον Σκεντέρμπεη Έλληνα. Έτσι ο Ιταλός A. Salvi στην τραγωδία του (1718) τον αναφέρει ως Έλληνα (Greco). Ο Άγγλος C. Randall το 1810 τον αποκαλεί Έλληνα Ήρωα (Grecian Hero) και οι Σουηδοί Barrau αρχικά και Rudbeck αργότερα (1835) θεωρούν τον Γ. Καστριώτη Έλληνα.
Η Ιστορία του Γάλλου ιστορικού Παγανέλ (Paganel: Histoire de Scanderbey), που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1855 τον αναφέρει ξεκάθαρα ως Έλληνα.
Θέλετε και μια Αλβανική παραδοχή της Ελληνικής Ηπειρωτικής καταγωγής του Σκεντέρμπεη; Το αλβανικό γραμματόσημο του 1968, συμπληρώνοντας εκείνη την χρονιά 500 έτη από τον θάνατό του, παρουσιάζει το εξώφυλλο της προαναφερθείσης Ιστορίας του Barletii, που αναγράφεται σ’ αυτό καθαρά, ότι ήταν Ηπειρώτης Πρίγκιπας (Epirotarum Principis) και όχι Αλβανός η Ιλλυριός. Γράφει το εξώφυλλο : «HISTORIA DE VITA ET GESTIS SCANDERBEGI EPIROTARUM PRINCIPIS».
Επομένως, ορθώς ο Δανός Φραντς Ντε Ζεσσέν, στρατιωτικός ανταποκριτής της εφημερίδος «Le Temps» των Παρισίων, αμφιβάλλει για την αλβανική καταγωγή του Καστριώτου, τονίζοντας σε διάλεξή του : «Ζήτημα δε είναι, εάν και αυτός ο Σκεντέρμπεης δύναται να θεωρηθή Αλβανός, αφού ήτο υιός του Έλληνος μεγιστάνος Ιωάννου Καστριώτου και Σερβίδος πριγκιπίσσης». Τέλος

Η Ιστορία περίτρανα αποδεικνύει αβίαστα την Ελληνικότητα του Γεωργίου Ιωάννου Καστριώτου. Η όποια προσπάθεια πλαστογραφήσεως και φαλκιδεύσεως της Ιστορίας έρχεται ώρα που φανερώνεται και ξεσκεπάζεται . Διότι , «μεγάλη η αλήθεια και υπερισχύει » (Α’ ‘Εσδρας 4,41).

Ο Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης)
Το κείμενο σε μορφή pdf Το κείμενο σε μορφή pdf
Αλβανός βουλευτής: Ο Σκεντέρμπεης σήκωσε τη σημαία του Βυζαντίου
Αλβανός βουλευτής: Ο Σκεντέρμπεης σήκωσε τη σημαία του Βυζαντίου
Μάρτιος 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ