Αρχική » Τουρκία: Με γιαταγάνια διαμαρτύρονται για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας

Τουρκία: Με γιαταγάνια διαμαρτύρονται για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας

από Άρδην - Ρήξη

Το οπτικοακουστικό υλικό από μια διαμαρτυρία που διοργανώθηκε έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Άγκυρα, είναι εξόχως αποκαλυπτικό ώστε να αποκτήσει κανείς μια εικόνα για τις νέες ιδεολογικές τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας.

Ασφαλώς, η διαμαρτυρία αφορά στην αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Οι κύριοι με την οθωμανική στρατιωτική ενδυμασία και τα… γιαταγάνια ανήκουν στο Ankara Seymenler Club, μια ΜΚΟ που ασπάζεται τις αρχές του… κεμαλισμού (απεικονίζεται το πρόσωπο του Κεμάλ στο πανό που βρίσκεται στο φόντο της φωτογραφίας), και δραστηριοποιείται για να αναδείξει την κεντρικότητα που έχει η ταυτότητα της Άγκυρας στην φυσιογνωμία της τουρκικής Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Κεμάλ.

Στην δήλωσή του ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης αναφέρει ότι η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας  από τις ΗΠΑ συνιστά μια πράξη που αμφισβητεί την ακεραιότητα του τουρκικού έθνους και κράτους, ενώ παράλληλα τις κατηγορεί για την σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων στο Βιετνάμ, την Κορέα, την Καμπότζη και το Λάος, στο Αφγανιστάν, την Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, καθώς και την γενοκτονία των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής.

Στην διαμαρτυρία παρόντες ήταν επίσης το Κόμμα «Πατρίδα» του Ντογκού Περνιτσέκ, στην ανακοίνωση του οποίου καταδικάζεται επίσης η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας.

Αξίζει να μεταφέρουμε ένα κομμάτι από τη δήλωση του γενικού γραμματέα του Κόμματος, Οζγκούρ Μπορσαλί, γιατί αποδίδει πλήρως την νέα αντιδυτική ιδεολογική κατασκευή περί Ευρασιανισμού που έχει διαμορφωθεί στην γείτονα:

«Σήμερα οι ΗΠΑ έχει περικυκλώσει την χώρα μας με τις βάσεις της: Μαύρη Θάλασσα, Γεωργία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Στεφανοβικείο, Κρήτη, το ελληνοκυπριακό κράτος. Με την στρατιωτική παρουσία και τις βάσεις στα Βόρεια της Συρίας και του Ιράκ (εδώ αναφέρεται στους Κούρδους σημ. δική μας) έχουν στρέψει τα όπλα τους εναντίον της Τουρκίας και όλης της Ασίας. Τα ψέματα για την αρμενική γενοκτονία στις δηλώσεις του Μπάιντεν εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Όπως μπορεί να διαφανεί ξεκάθαρα οι ΗΠΑ εκκινούν την στρατηγική στοχοποίησης της Ασίας από την Τουρκία. Η Ρωσία, η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, οι τουρκογενείς Κεντροασιατικές Δημοκρατίες και η Κίνα αντιμετωπίζουν επίσης την ίδια απειλή…».

Το κόμμα του Περνιτσέκ απηύθυνε στον Πρόεδρο της Τουρκίας μια πρόταση τεσσάρων σημείων, για να κλιμακώσει την αντίδρασή του απέναντι στις ΗΠΑ. Τα σημεία αυτά περιλαμβάνουν: Το κλείσιμο των βάσεων στο Ιντσιρλίκ και το Κιουρετσίκ, την ανάληψη περαιτέρω διπλωματικών προσπαθειών για την ευρύτερη αναγνώριση του Ψευδοκράτους στην Βόρεια Κύπρο (προτείνεται να επιδιώξει ο Ερντογάν μια κοινή καμπάνια με την Ρωσία για την σύνδεση των ζητημάτων των Κατεχομένων με την Κριμαία), την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των Κούρδων της Συρίας (προτείνουν σε συνεργασία με τον Άσαντ), και την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτή η στάση αφορά μειοψηφικές μερίδες του κεμαλικού ρεύματος, το οποίο κατά τα άλλα βαδίζει στα χνάρια της μετριοπάθειας· όμως όχι. Εχθές στο κοινοβούλιο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Ερντογάν δηλώνοντας ότι η αποτυχία της εξωτερικής του πολιτικής επιτρέπει ακόμα και στην Ελλάδα να δηλώνει την ασέβειά της προς την Τουρκία –αναφερόμενος στις δηλώσεις του Έλληνα Υπ. Εξ. Ν. Δένδια κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα (δείτε τις φωτογραφίες).

ardin-rixi.gr newsroom

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ