Αρχική » Τσέρνομπιλ και Σοβιετολατρεία

Τσέρνομπιλ και Σοβιετολατρεία

από Άρδην - Ρήξη

Από το περιοδικό ΡΗΞΗ τ. 25 (Ιούλιος 1986), σελ. 29

Νάταν “κιτρινισμός”; Όχι! Νάταν έλλειψή δεοντολογίας; “Οχι! Ήταν, είναι και θα είναι απλά: “καγκεμπίτες”. |

Βλέποντας τη στάση του “Ριζοσπάστη” τις μέρες του ατυχήματος του Τσερνομπίλ, μόνο μ’ ανοιχτό το στόμα μπορεί να μείνει κανείς για τη γνώμη πούχουν αυτοί οι άνθρωποι για τη νοημοσύνη μας. Αφού τις δυο πρώτες μέρες προσπαθούσε να υποβιβάσει και να κάνει το θέμα ανύπαρκτο, καταχωρώντας την είδηση στην τελευταία σελίδα σε 4-5 σειρές, όταν έγινε κεντρικό θέμα, ο Ριζοσπάστης ανακάλυψε και πάλι τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τη δυτική προπαγάνδα, πίσω απ’ όλα. Το στυλ των άρθρων του ήταν: … Ραδιενέργεια ποια ραδιενέργεια; Ατύχημα; ε! έγινε, τώρα τι να κάνουμε; Για τους Πέρσιγκ-Κρουζ γιατί δε μιλάτε; Κασσάνδρες πανικοβάλλεται τον κόσμο, τα λέτε για να ξεχάσουμε την Α.Τ.Α. και τη Γ.Σ.Ε.Ε. κ.ά.

Κι όταν άρχισε να τους κράζει ο Μασσαβέτας ή και οι ίδιοι οι Κνίτες, τότε παραδέχτηκαν επιτέλους ότι έγινε το ατύχημα, και πήραν και συνέντευξη από 4 ειδικούς επιστήμονες για να “ενημερώσουνε” κι αυτοί τον κόσμο.

Ο ένας είπε για τη ραδιενέργεια: “ναι σώζει ζωές” (Κυρ. Στριγκάρης 11-5-86), ο άλλος ότι “υπονομεύουν τις προσπάθειες για μέτρα οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί με ηγέτη τις ΗΠΑ” (Γ. Πρωτονοτάριος 11-5-86), ο τρίτος ότι πανικοβάλλουν τον κόσμο για να τον αποπροσανατολίσουν απ’ το πρόβλημα των στρατιωτικών εξοπλισμών (Π. Κρητίδης) κι ο τέταρτος (Ν. Κατσαρός) είπε ότι η Σοβιετική Ένωση παλεύει για τον πυρηνικό αφοπλισμό και την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Σ” αυτό το πνεύμα κινήθηκε όλες τις μέρες ο Ριζοσπάστης: 1) Απαραίτητη η πυρηνική ενέργεια. 2) Δουλειά της CIA η όλη υπόθεση. 3) Παλεύουμε ενάντια στα πυρηνικά όπλα.

Ούτε λόγος για κατάργηση των πυρηνικών αντιδραστήρων, ούτε λόγος για την εγκληματικότητα της παράλογης ανάπτυξης της πυρηνικής εποχής, ούτε λόγος για την υποταγή των ανθρώπινων αναγκών στις αξίες του κέρδους και του εμπορεύματος και της σύνδεσης τους με τα οικοδομούμενα “πυρηνικά κράτη”. Ως κι ο Γκορμπατσώφ κρατούσε καλύτερη στάση απ’ αυτούς μιας κι έβλεπε πως δεν πείθει κανένα η σοσιαλιστική αναγκαιότητα να πεθαίνεις ραδιενεργός. Με τη στάση του Ριζοσπάστη δεν θάταν περίεργο (όπως είπε κι ο Βότσης) να βλέπαμε καραβάνια Κνιτών να ξεκινάνε εκδρομές για το Τσερνομπίλ για να φανεί πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Ακόμα κι όταν το θερμόμετρο της αγωνίας είχε φτάσει στο κατακόρυφο κι όλη η Ελλάδα παραμίλαγε αγοράζοντας ΝΟΥΝΟΥ, βγάλαν εκείνο τον ανεπανάληπτο “Κυριακάτικο” τους με την ένδειξη “αποκαλυπτικό” και τίτλο: “ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”. Ε! Είπαμε κι εμείς φαίνεται το παίζουν έξυπνα. Μπρος στην κατακραυγή γίνανε κάπως υπεύθυνοι. Λάθος όμως. Στον υπότιτλο έγραφε: από τις βάσεις θανάτου των ΗΠΑ στην Ελευσίνα, Λαγκαδά, Κιλκίς, Σούδα, Γιαννιτσά κλπ. Τι να πει κανείς-,

Ως και γι’ αυτούς που αντέδρασαν είχε “αποψάρα” και θέση ο “Ρ”. Μια ζωή για τον “Ρ” οι διαφωνούντες (π.χ. Μασσαβέτας, Βότσης, οικολόγοι, πρωτοβουλίες αντιπυρηνικές κλπ.) είναι δεξιοί, οι αντιπυρηνικοί διαδηλωτές είναι “προβοκάτορες με γνωστούς ρόλους” και η αλήθεια είναι οι ανακοινώσεις της κάθε κεντρικής επιτροπής τους ή του κάθε Φαράκου τους.

Τελειώνοντας θάπρεπε ν’ αναφέρουμε και το ρόλο που έπαιζε και η “ΠΡΩΤΗ”. Αυτή η εφημερίδα ήρθε να καλύψει το κενό του “Έθνους” που έγινε ξεκάθαρο ότι χάθηκε για πάντα για το ΚΚΕ. Απ’ την εμφάνιση της σαν εφημερίδα μέχρι και τη θεματολογία της είναι φανερό πως ήθελε ν’ αγγίξει ένα πλατύτερο φάσμα κόσμου απ’ αυτόν του ΚΚΕ. Καντεμιά όμως! Έπεσε πάνω στο Τσερνομπίλ, και βάζοντας για πρωτοσέλιδους τίτλους αυτούς της “Πράβδας”, ξεσκεπάστηκε κι απέδειξε το ρόλο της προτού προλάβει να καθιερωθεί.

“Ολ’ αυτά βέβαια ήταν ένα ελάχιστο κομματάκι της τεράστιας εκστρατείας παραπληροφόρησης κι εφησυχασμού που εξαπολύθηκε κείνες τις μέρες από T.V. – ράδιο – “υπεύθυνους” – “ψεύτες” – “φραουλάκηδες καθηγητές” – “Παντογνώστες πρωθυπουργούς” – σ* όλο τον κόσμο για να μην εξαπλωθεί το αντιπυρηνικό κίνημα, για να μην απαιτήσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή…

Τ.Γ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ