Αρχική » Καψώνι από Ερντογάν και σπάσιμο νεύρων

Καψώνι από Ερντογάν και σπάσιμο νεύρων

από Αναδημοσιεύσεις
Καψώνι από Ερντογάν και σπάσιμο νεύρων

Του Κώστα Βενιζέλου από τον Φιλελεύθερο

Η εικόνα της άφιξης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα επιβεβαίωνε ότι ο κατακτητής έχει έλθει να επιθεωρήσει τα κατεχόμενα και να δώσει εντολές. Να επαναβεβαιώσει ότι οι σχεδιασμοί προχωρούν και υλοποιούνται όπως έχουν καθοριστεί. Η εικόνα έδειξε πως οι υποτελείς, οι οποίοι τον συνόδευαν, ανταγωνίζονταν τους εδώ εγκάθετους για το  ποιοι είναι πιο πιστοί. Χθες, η πρώτη ημέρα της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου δεν είχε «εκπλήξεις». Όχι όσες αναμένονταν, στη βάση εκείνων που εξήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες, η τουρκική πλευρά. Ο Ερντογάν, που διακηρύσσει ότι στην Κύπρο υπάρχουν, δήθεν, δύο κράτη και πως αυτή θα πρέπει να είναι η λύση, λειτούργησε ως να είναι διοικητής της… περιοχής. Αν και ο ίδιος αυτοπαρουσιάζεται ως σουλτάνος και έτσι θέλει να τον βλέπουν όλοι, εντός και εκτός Τουρκίας. Ανακοίνωσε, λοιπόν, από το βήμα της ψευδοβουλής πως θα κτίσει στο κατοχικό καθεστώς νέο κτήριο «προεδρικού μεγάρου» και «βουλής» ενώ θα κατασκευασθεί και «κήπος του λαού». Σημειολογικά, αν αυτό λέει κάτι, «προεδρικό» και «κήπος» θα είναι δίπλα στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Υποτίθεται ότι αυτά τα ζητήματα είναι -από τα λίγα- που έχει αρμοδιότητα το ψευδοκράτος. Δεν είναι, όμως, ούτε αυτά στην αρμοδιότητά του. Ανήκουν σε αυτόν που πληρώνει τον λογαριασμό, την κατοχική δύναμη. Αυτά, όμως, δεν έχουν και τόση σημασία, στη φάση που διανύουμε.

Η επίσκεψη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Θα υπάρξουν προφανώς κι άλλες ανακοινώσεις. Χθες δεν είπε οτιδήποτε για την Αμμόχωστο, ενδεχομένως να το πράξει σήμερα. Αν όχι, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι αυτής της… οπισθοχώρησης. Γιατί από τουρκικής πλευράς είχαν ειπωθεί πολλά για την περίκλειστη περιοχή και τα σχέδια της  και έγιναν πολλές προετοιμασίες. Μπορεί να ανέβαλε τις ανακοινώσεις και να μην τις ματαίωσε, για λόγους που δεν αφορούν την Κύπρο, αλλά ευρύτερους σχεδιασμούς και συνεννοήσεις. Αλλά καλύτερα να αναμένουμε και τη σημερινή ημέρα. Είναι όμως σαφές πως ο Ερντογάν περνά από «καψώνι» την ελληνική πλευρά. Οι διαρροές για το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες, που θα γίνονταν στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, έθεσαν σε συναγερμό τη Λευκωσία. Προκάλεσε δε και πανικό, καθώς τα αποτρεπτικά εργαλεία φαντάζουν περιορισμένα. Φαίνεται πως ο Ερντογάν παίζει με τα… νεύρα μας και ενίοτε και τις αντοχές μας. Βάζει και βγάζει τη Λευκωσία από την πρίζα. 

( Σ.σ. Άρδην, σήμερα ο Ερντογάν ανακοίνωσε “το άνοιγμα του 3,5% της περιοχής της Αμμόχωστου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση” πηγή.)

Για το Κυπριακό ήταν για μια ακόμη φορά ξεκάθαρος. Δεν ανέμενε τη σημερινή ημέρα. Επανέλαβε τα περί δυο κρατών και για  το διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου και της ΑΟΖ. Παντού βρίσκει «δικά του δικαιώματα» και τα αξιώνει. Αυτή ήταν η πορεία της κατοχικής Τουρκίας τόσα χρόνια και τώρα κάνει βήματα μπροστά με την ένοχη ανοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας. Αυτά τα «νέα δεδομένα», που διαμορφώνει η Άγκυρα, θέλει να τα επιβάλει. Όχι σε επισκέψεις, αλλά σε διαδικασίες, που για να αρχίσουν πρέπει εκ προοιμίου να γίνουν αποδεκτοί οι όροι της από την ελληνική πλευρά.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί η στάση τουρκοκυπριακών κομμάτων και πολιτικών, να μην παραστούν στην ομιλία του Ερντογάν στην ειδική σύνοδο της ψευδοβουλής, εξέλιξη, η οποία τον ενόχλησε, καθώς ο νεοσουλτάνος δεν δέχεται να τον αμφισβητούν. Και η απουσία τους αποτελεί πράξη που αμφισβητεί ευθέως τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο. Στις κατοχικές συνθήκες που επικρατούν  μια τέτοια κίνηση ασφαλώς και μετρά διπλά.

Η γενική αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν, που από χθες κάνει βηματισμούς κατακτητή στην κατεχόμενη γη μας, θα πρέπει να  γίνει μετά το τέλος. Το μείζον είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός εάν, για παράδειγμα, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κάνει τώρα όλα τα βήματα, που εξήγγειλε. Έγιναν για όλα αυτά προετοιμασίες, αυτό να μην το υποτιμά κανείς.  

Και τσάμπα μάγκες και φασίστες

Την ώρα κατά την οποία ο Ερντογάν προελαύνει στη γη μας, στις ελεύθερες περιοχές θριάμβευσε ξανά η βλακεία. Θριάμβευσαν ο φανατισμός και οι φασιστικές πρακτικές. Η εισβολή στις κτηριακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», το βράδυ της Κυριακής, επιβεβαιώνει μια αρρωστημένη τάση, που αναπτύσσεται στην κοινωνία. Μια τάση επιβολής και πρωτίστως προσπάθεια κατάργησης της δημοκρατίας. Είναι ο οπαδισμός των γηπέδων, οι στρατιές των οπαδών, που χρησιμοποιούνταν κατά καιρούς και τώρα έχουν ξεφύγει. «Τραμπουκίζουν» σε βάρος της δημοκρατίας. Οι θρασύδειλοι κουκουλοφόροι δεν τολμούν, βέβαια, να διαμαρτυρηθούν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στον Ερντογάν και αναλώνονται να στρέφονται κατά εργαζομένων και θεσμών της χώρας. Και τσάμπα μάγκες και φασίστες. 

costas.venizelos@phileleftheros.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ