Αρχική » Από τη Βέρα Κρουζ στην Καμπούλ

Από τη Βέρα Κρουζ στην Καμπούλ

από Αντώνης Βενέτης
O Μαξιμιλιανός κατά την απόβασή του στην Βέρα Κρούζ το 1864


Η εκκένωση του Αφγανιστάν από τους Αμερικανούς θυμίζει μια ανάλογη συμπεριφορά των Γάλλων στο Μεξικό της δεκαετίας του 1860.

Έτσι, όταν ανέλαβε πρόεδρος του Μεξικού ο Μπενίτο Χουαρέζ, διεκήρυξε ότι δεν θα εξοφλούσε τα δάνεια που είχαν συνάψει οι προηγούμενες –μεξικανικές– κυβερνήσεις. Τα περισσότερα δάνεια είχε χορηγήσει ο Ελβετός τραπεζίτης Γιέγκερ, ο οποίος απευθύνθηκε στον Γάλλο δούκα του Μορνύ, ο οποίος ήταν ετεροθαλής αδελφός του αυτοκράτορα της Γαλλίας, Ναπολέοντος Γ΄. Ο Γιέγκερ προσέφερε στον Μορνύ το 30% των μετοχών του δανείου σε αντάλλαγμα πολιτικής υποστηρίξεως. Ο Μορνύ δέχθηκε την προσφορά και παρεχώρησε τη γαλλική υπηκοότητα στον τραπεζίτη, ώστε να είναι δικαιολογημένη η επέμβαση της Γαλλίας.

Και η εκτέλεσή του το 1867

Ο Ναπολέων Γ΄, για την εξόφληση του δανείου, εσκέφθη και τελικά επέβαλε ως αυτοκράτορα του Μεξικού τον αρχιδούκα της Αυστρίας, Μαξιμιλιανό, αδελφό του αυτοκράτορα της Αυστρίας, Φραγκίσκου-Ιωσήφ (†1916), υποσχεθείς εις αυτόν πλήρη στρατιωτική κάλυψη. Έτσι ο Μαξιμιλιανός, άβουλος και αιθεροβάμων, έπεσε στην παγίδα του Μεξικού. Έφτασε στο λιμάνι του Μεξικού, Βέρα Κρουζ, στις 25 Μαΐου 1864. Η σφοδρή αντίδραση όμως των Μεξικανών ανάγκασε τον Ναπολέοντα Γ΄ να αποσύρει από το Μεξικό τα γαλλικά στρατεύματα.

Έτσι ο Μαξιμιλιανός, χωρίς σχεδόν στρατό, συλλαμβάνεται από τον Χουαρέζ και εκτελείται, στον λόφο του Κερετάρο στις 19 Μαΐου 1867, 100 χλμ. βορείως της Πόλης του Μεξικού. Κατά την αθηναϊκή εφημερίδα ΜΕΛΛΟΝ της 17.12.1867 ως αξιωματικός της λεγεώνας των Ξένων, έλαβε μέρος στη γαλλική στρατιωτική αποστολή στο Μεξικό και ο Τήνιος Βίκτωρ Βιτάλης.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ν. ΒΕΝΕΤΗΣ,Μοναστηράκι Δωρίδος

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ