Αρχική » «Μένουμε Θεσσαλονίκη»: Τι θα γίνει με την ανομία στο κέντρο της πόλης;

«Μένουμε Θεσσαλονίκη»: Τι θα γίνει με την ανομία στο κέντρο της πόλης;

από Μένουμε Θεσσαλονίκη

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Μένουμε Θεσσαλονίκη

Ένα ζήτημα στο οποίο κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση παίρνουν σίγουρα κάτω από τη βάσηΜε τις εστίες ανομίας και εγκληματικότητας να εξαπλώνονται στο Θεσσαλονικιώτικο κέντρο και να έχουν εγκατασταθεί για τα καλά ακόμα και στην λεγόμενη ‘βιτρίνα’ της πόλης, την Αριστοτέλους, θα περίμενε κανείς ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης να δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα στέγασης του αστυνομικού τμήματος Λευκού Πύργου το οποίο βρίσκεται σήμερα στην Αριστοτέλους, με την θέση του όμως να παραμένει επισφαλής καθώς εκκρεμεί εναντίον του έξωση.

Το ζήτημα χρονίζει, είναι ένα από τα κατ εξοχήν σήριαλ κρατικής (κακο)διοίκησης που λαμβάνουν χώρα στην συμπρωτεύουσα. Και κάπως έτσι ένα μεγάλο κομμάτι της Θεσσαλονίκης, από το κέντρο και τα ανατολικά κινδυνεύει να μείνει δίχως κάλυψη σταθερών αστυνομικών μονάδων, καθώς σε περίπτωση που το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου κλείσει (καθώς επί πολλά μέχρι και σήμερα δεν κατάφερε να βρει κτήριο στο κέντρο), τότε θα δημιουργηθεί ένα κενό από το Α.Τ. της Δωδεκανήσου μέχρι το… Α.Τ. Τούμπα. Χαράς ευαγγέλιο, δηλαδή, για τις πολυεθνικές μαφίες και τα γκέτο του θεσσαλονικιώτικου κέντρου, η ύπαρξη και η δράση των οποίων υποβαθμίζουν κυρίως τους όρους ζωής των μεσαίων και των κατώτερων στρωμάτων.

Είναι απίστευτο το πως, ολόκληρος Δήμος, ολόκληρη Πολιτεία, αδυνατεί να βρει έναν (1)χώρο στο κέντρο της 2ης μεγαλύτερης πόλης της χώρας ώστε να στεγαστεί το Αστυνομικό Τμήμα. Είναι επίσης αδιανόητο το πως οι συν-αρμόδιοι φορείς δεν έχουν σκεφτεί να βρουν χώρο για το τμήμα αυτό μέσα στις εστίες μεγάλης ανομίας του κέντρο της Θεσσαλονίκης ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Κατά τα άλλα όλοι διαπιστώνουν την έξαρση της εγκληματικότητας στην Θεσσαλονίκη και όλοι υπόσχονται να πράξουν τα γραφειοκρατικώς κατάλληλα προκειμένου να κινητοποιηθεί η κρατική μηχανή. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, αυτής της δραστηριότητας είναι μάλλον μηδενικό. Και αυτό συμβαίνει γιατί η αστυνόμευση δεν ανήκει στις προτεραιότητες των μεγάλων μπίζνες της πόλης: Δεν είναι ούτε αγορά Μοδιάνο, που προχωράει τάχιστα, ούτε τα πλείστα όσα βιομηχανικά/νεοκλασικά κτήρια της πόλης που ανακαινίζονται σε χρόνο DT για να γίνουν ξενοδοχεία.

Αντίθετα, το ζήτημα της εγκληματικότητας και της ανομίας, δεν λύνεται τόσο εύκολα, επειδή αφορά κυρίως την ζωή των καθημερινών ανθρώπων της Θεσσαλονίκης, και αυτοί δεν έχουν τόση αξία και σημασία όσο η τουριστική υπερβιομηχανία ή το ρήαλ εστέητ. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς έτσι και επεκταθεί επιπλέον η κατάσταση της ανομίας στην πόλη θα αρχίσει να έχει πρόβλημα και ο τουρισμός της –οπότε θα αποδειχθεί το αδιέξοδο μιας πολιτικής που αφήνει τον χρόνο να λύσει τα δύσκολα ζητήματα, αφήνοντας τα πράγματα να μαραζώνουν…

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ