Αρχική » Η εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα του 2040

Η εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα του 2040

από Κωνσταντίνος Χολέβας

του Κωνσταντίνου Χολέβα*

Άρχισε η συζήτηση για την Ελλάδα του 2040. Όπως ανακοίνωσε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου διεξάγεται ήδη η σχετική επιστημονική μελέτη στο πλαίσιο της Επιτροπής για τον εορτασμό του 1821. Πιστεύω ότι η συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της την επιβίωση της ελληνικής και ορθόδοξης ταυτότητάς μας επί Τουρκοκρατίας, αλλά και τις απόψεις σοβαρών διεθνολόγων οι οποίοι προβλέπουν την υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης.

Με πυξίδα αλάνθαστη τα διδάγματα του 1821 ο Ελληνισμός  πρέπει σήμερα να επιδείξει πνεύμα αντίστασης και όχι υποταγής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία εκφράζεται με τον Νέο Οθωμανισμό του Ερντογάν. Με δημοκρατική υπευθυνότητα και με σωστή -ὀχι αποδομητική -διδασκαλία της Ιστορίας μας.

Ακούμε από πολλούς την ένσταση ότι τα έθνη και οι εθνικές ταυτότητες θα ισοπεδωθούν από την παγκοσμιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι μόνον ο Θεός ορίζει τις νομοτέλειες στη ζωή μας. Τα ανθρώπινα αλλάζουν εύκολα, έρχονται και παρέρχονται. Για την παγκοσμιοποίηση έχουμε την παραδοχή και από σοβαρούς μελετητές των διεθνών εξελίξεων ότι μπορεί  να ανατραπεί ή να παραμείνει στάσιμη και να μην ισοπεδώσει τα έθνη και τα εθνικά κράτη.

Το 1993 ο διάσημος Αμερικανός πολιτειολόγος Φράνσις Φουκουγιάμα με το βιβλίο του «Το τέλος της Ιστορίας και ο τελευταίος Άνθρωπος» προέβλεπε την επικράτηση της οικονομικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και την διάδοση του αμερικανικού πολιτικού και οικονομικού προτύπου σε όλον τον κόσμο. Τώρα αναθεωρεί τις απόψεις του. Με το βιβλίο του «Ταυτότητα» ζητεί συγγνώμην και δέχεται ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι νομοτέλεια και ότι πέραν από την οικονομία υπάρχουν δυνάμεις που κινούν τα έθνη, όπως είναι η εθνική ταυτότητα, ο πολιτισμός, η θρησκεία, Το μήνυμα του  νέου βιβλίου του είναι ότι τα έθνη θα συνεχίσουν να βασίζονται στη γλωσσική και θρησκευτική ταυτότητά τους. Και τονίζει ότι αυτό είναι καλό, αρκεί να σεβόμαστε τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλαδή να μην συνδέεται η θρησκευτική πίστη με αυταρχισμό και φανατισμό.

Είναι χαρακτηριστική η συνηγορία του Φουκουγιάμα, πρώην θεωρητικού της παγκοσμιοποίησης, υπέρ των εθνικών κρατών. Γράφει σχετικά στο βιβλίο του για τη Ταυτότητα:

«Η ιδέα ότι τα κράτη είναι παρωχημένα και ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν από διεθνείς φορείς πάσχει, διότι κανένας δεν κατάφερε να σκεφθεί μία καλή μέθοδο ώστε αυτοί οι διεθνείς φορείς να υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία. Η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών εξαρτάται από κοινές νόρμες, από κοινές προοπτικές και εν τέλει από κοινή κουλτούρα, και όλα αυτά μπορεί να υπάρχουν στο επίπεδο ενός εθνικού κράτους, αλλά δεν υπάρχουν διεθνώς».

Την ίδια πρόβλεψη για την υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης και για την επιβίωση των εθνικών κρατών και των εθνικών ταυτοτήτων κάνει και ο Έλληνας Καθηγητής της Γεωπολιτικής σε γαλλικά πανεπιστήμια Γεώργιος Πρεβελάκης, Γράφει σχετικά στο κείμενό του που δημοσιεύεται ως επίλογος στο βιβλίο “Σύνορα” του Αλέξανδρου Μαλλιά:

«Η εθνική κλίμακα θα παραμείνει ως υποδομή του παγκοσμίου συστήματος. Από ορισμένες απόψεις θα ενισχυθεί…… Ταυτοχρόνως η «υπαρκτή» παγκοσμιοποίηση, χωρίς να εξαφανιστεί τελείως, θα υποχρεωθεί να υποχωρήσει. Ένα τόσο ευρύ διασυνδεδεμένο σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αυτό απέδειξαν διαδοχικά η οικονομική κρίση του 2008 και η υγειονομική του 2020».

*Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 23.10.2021

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Aνώνυμος 25 Οκτωβρίου 2021 - 09:58

Εγώ, πάντως,
σε ό,τι αφορά το έμπρακτο, το υπαρκτό
“τσιμέντωμα” της εθνικής ταυτότητας τούτου ‘δω του έθνους
από την παρούσα Κυβέρνηση,

[ναι, το εννοώ ακριβώς έτσι :
αυτήν που έχει το “The Great Reset” ως Ευαγγέλιο πάνω στα γραφεία της …],

άλλα πράγματα βλέπω :

Διαβάζω (σήμερα, 25 Οκτώβρη του συφοριασμένου 2021 μ.Χ.)
για κάτι δηλώσεις του Σκέρτσου, ο οποίος θέλει να μην υστερήσει σε σχέση με την ιδεοληψία των παρανοϊκών του ΣΥΡΙΖΑ και με τις ανάλογες δηλώσεις του Τσίπρα.
Διαβάζω, λοιπόν, ότι θα προωθήσει και η ΝΔούλα τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Στο Μαρινάκειο in.gr αποδίδονται ως εξής (σήμερα, επαναλαμβάνω, 25/10/21 …) οι δηλώσεις Σκέρτσου,
που ενεργεί ασφαλώς ως his masters’ voice :

” … δεν κρύβει ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, συγκρουόμενος ακόμα και με τους πυρήνες της σκληρής Δεξιάς που υπάρχουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.”

Σίγουρα θα περιλαμβάνεται και ο αρθρογράφος σας, ο αγαπητός Κ. Χολέβας, στους
“πυρήνες της σκληρής Δεξιάς”, με τους οποίους θα κονταροχτυπηθεί ο νέος Μωυσής.

Συμβουλή / εκτίμησή μου :
“Βλάπτουν ΕΞ ΙΣΟΥ την Συρίαν και οι τρεις των”

Μην επιμένετε να τους “φορτώνεσθε” / “στηρίζετε κριτικά”, σε ΚΑΝΕΝΑ πεδίο πολιτικής!
Δεν μπορεί να υπάρξει ΚΑΜΜΙΑΣ μορφής, πρόσκαιρη έστω, “εθνική ενότητα” γύρω από ηγεσίες τοιούτου επιπέδου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ