Αρχική » Ο οπαδικός εμφύλιος που διχάζει τον ΠΑΟΚ: Η διαμάχη στη Θύρα 4  στη σκιά της δολοφονίας του 19αχρονου Άλκη

Ο οπαδικός εμφύλιος που διχάζει τον ΠΑΟΚ: Η διαμάχη στη Θύρα 4  στη σκιά της δολοφονίας του 19αχρονου Άλκη

από Άρδην - Ρήξη

Του Δημήτρη Σακελλαρίδη από την Ρήξη Φεβρουαρίου

Η αποκάλυψη ότι τελικά οι συμμορίτες που δολοφόνησαν  τον 19αχρονο Άλκη δεν ανήκουν στο ακροδεξιό κομμάτι του οπαδικού κινήματος του ΠΑΟΚ προκάλεσε δυνατό ταρακούνημα, καθώς γκρεμίστηκε το εύκολο αφήγημα που καταχωρούσε τη βία (εντός & εκτός γηπέδων…)  στους υπαρκτούς ακροδεξιούς πυρήνες της Θύρας 4. Ο μεγαλύτερος (και ίσως ο παλαιότερος, καθώς ιδρύθηκε το 1976…) εν ζωή σύνδεσμος οπαδών του Δικεφάλου του Βορρά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κρίση και διχασμό, καθώς υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στην πλειοψηφούσα «αναρχο-αντίφα» πτέρυγα και τη μειοψηφούσα no politica (ακροδεξιά κατά πολλούς). Είναι χαρακτηριστικό ότι η «κόντρα» των δυο πλευρών της Θύρας 4 έχει βγει και εκτός συνόρων, καθώς η «κοκκινόμαυρη» πλευρά έχει στενές σχέσεις με τον σύνδεσμο Carsi της τουρκικής Μπεσικτάς, οι οποίοι δηλώνουν αναρχικοί και αντιφασίστες, ενώ η «μπλε» (εκφράζοντας και άλλους συνδέσμους) είναι αδελφοποιημένη με τους οπαδούς της Παρτιζάν, Grobari, οι οποίοι υποστηρίζουν την ελληνοσερβική φιλία και την κοινή ορθόδοξη πίστη.

Οι δυο πλευρές ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία τόσο στο πέταλο της Θύρας 4 και κατ’ επέκταση σ’ όλο τον συνδεσμιακό χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης,  όπου την τελευταία δεκαετία η κατάσταση με τις συγκρούσεις ομάδων οπαδών έχει ξεφύγει, με συχνούς τραυματισμούς από φονικές ενέδρες, μαχαιρώματα και ξυλοδαρμούς και, φυσικά, δύο θανάτους, καθώς, πριν την  τραγική δολοφονία του 19αχρονου Αλκιβιάδη, από την καταδρομική επίθεση των οπαδών του ΠΑΟΚ, είχε προηγηθεί το 2017 ο θάνατος του 24άχρονου Κύπριου οπαδού του ΠΑΟΚ Νάσου Κωνσταντίνου, ο οποίος, στην προσπάθειά του να αποφύγει επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων οπαδών του Ηρακλή κτυπήθηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο, ενώ τρία χρόνια αργότερα (5/1/2020), ο 28χρονος Τόσκο Μποζατζίσκι έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια περιστατικού οπαδικής βίας, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής. Ο βουλγαρικής καταγωγής άνδρας έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε μια 27χρονη, η οποία καταδικάστηκε με ποινή κάθειρξης 7 ετών, διότι παρέσυρε και στέρησε τη ζωή του Βούλγαρου οπαδού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε εφτά Βούλγαρους οπαδούς της Botev Plovdiv (αδελφοποιημένη με τον Άρη) που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Άρη-ΠΑΟΚ.

Τα «ακροδεξιά τάγματα» που δεν…εμφανίστηκαν!

Τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία, τα δημοσιεύματα περί ακροδεξιών ταγμάτων εφόδου έδιναν και έπαιρναν σε όλα τα ΜΜΕ, ενώ δεν ήταν λίγοι οι κονδυλοφόροι που συνέδεσαν τους συμμορίτες που δολοφόνησαν το παλικάρι με τα συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Οι συλλήψεις και οι αποκαλύψεις των ονομάτων γκρέμισαν το ακροδεξιό αφήγημα, καθώς οι συλληφθέντες όχι μόνο δεν ανήκουν στους  ακροδεξιούς, αλλά και γεωγραφικά κατοικούν στις ανατολικές συνοικίες της πόλης (εκτός από έναν, που είναι κάτοικος Αθηνών!), που είναι οι λεγόμενες μικροαστικές περιοχές. Η δολοφονία του 19αχρονου Άλκη αποκάλυψε με δραματικό τρόπο ότι το χουλιγκάνικο μαχαίρι που σκοτώνει μπορεί να το κρατά και… αντίφα χέρι.

Η κορύφωση της κόντρας των δυο πλευρών του συνδέσμου ήρθε τον περασμένο Οκτώβριο στα κεντρικά γραφεία της «Θύρας 4» (στο γνωστό χαμηλοτάβανο στην Παλαιών Πατρών Γερμανού), όπου εκτυλίχθηκαν απίστευτες σκηνές με άγριους ξυλοδαρμούς. Οι πρωτοφανείς εικόνες, ΠΑΟΚτζήδες να δέρνουν ανελέητα… ΠΑΟΚτζήδες, έδειξαν τον βαθύ διχασμό του συνδέσμου. Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι, στο οπαδικό κίνημα του ΠΑΟΚ, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Η αντίφα φρασεολογία που εκφράζει αρκετές φορές κεντρικά η Θύρα 4 δεν βρίσκει σύμφωνη μια μεγάλη μερίδα οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ.

Η διάλυση του συντονιστικού…

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, διαλύθηκε η περίφημη Συντονιστική Επιτροπή Συνδέσμων, που είχε ξανασυσταθεί το 2012. Ένα άτυπο όργανο που είχε δημιουργηθεί απ’ όλους τους συνδέσμους, με εκπροσώπους από τους πιο ισχυρούς, οι οποίοι έπαιρναν κεντρικές αποφάσεις και γενικώς χάραζαν τη γραμμή, ενώ παράλληλα ήταν η «φωνή του κόσμου» προς τη διοίκηση, με συχνές συναντήσεις. Αυτό τελείωσε. Ένας από τους βασικότερους λόγους της διάλυσης της συντονιστικής ήταν οι θέσεις της Θύρας 4 για κοινωνικά και πολιτικά θέματα, όπως και κάποιες ανακοινώσεις και δράσεις της για θέματα που αφορούσαν ξενοφοβία, προσφυγική κρίση και ζητήματα αλληλεγγύης προς αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνδέσμων του ΠΑΟΚ (και το μειοψηφικό κομμάτι της Θύρας 4) διαφωνούσε μ’ αυτή την «πολιτική γραμμή».

Η πυρπόληση της Libertatia

Ένα ακόμη σημείο τριβής ήταν τα γεγονότα μετά το πρώτο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, όταν ομάδα ατόμων που φώναζαν συνθήματα υπέρ του ΠΑΟΚ και της Μακεδονίας πυρπόλησαν το κτήριο της κατάληψης Libertatia. Ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είχε δηλώσει: «Το κτήριο κάηκε από δύο αντιφρονούσες ομάδες ΠΑΟΚτσήδων. Οι μισοί ήταν υπερεθνικιστές, οι άλλοι ήταν αναρχικοί, ΠΑΟΚτσήδες. Μαλώνουν μεταξύ τους. Το κύριο αντικείμενο που τους συνδέει είναι ο ΠΑΟΚ, αλλά έχουν διαφορετική αντίληψη ο καθένας για τον ΠΑΟΚ και τους βάλανε φωτιά». Η συντριπτική πλειοψηφία των συνδέσμων του ΠΑΟΚ (δεν υπέγραψαν η Θύρα 4 και ο Πανελλήνιος ΣΦ Αθηνών) απάντησε στον Γ. Μπουτάρη με ανακοίνωση η οποία κατέληγε ως εξής: «Ο ΠΑΟΚ είναι πάνω από ιδεολογίες, είναι παρακαταθήκη, είναι οικογένεια, είναι πίστη και εμείς θα τον υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος. Όποιος και όποια πολιτική απόχρωση προσπαθήσει να εμπλέξει τον κόσμο του ΠΑΟΚ με το σάπιο πολιτικό σας σύστημα, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να μας συσπειρώσει και να μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς απέναντί σας. Ζήτω ο ΠΑΟΚ». Από τη πλευρά του ο Πανελλήνιος Σ.Φ. ΠΑΟΚ Αθηνών, που κινείται στα ίδια ιδεολογικά πλαίσια με την πλειοψηφία της Θύρας 4, σε ανακοίνωσή του τότε ανέφερε: «…τα γεγονότα της Libertartia ενδεχομένως να ’ναι σκηνοθετημένα (από άτομα εκτός Π.Α.Ο.Κ.) και ενταγμένα σε ένα γενικότερο συντονισμένο κλίμα απόπειρας επίθεσης και αυτόκλητου χρεώματος μερίδας οπαδών του Συλλόγου μας σε γνωστή πολιτική πτέρυγα». Το ρήγμα  πλέον ήταν βαθύ…

Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2019, 23 σύνδεσμοι οπαδών του ΠΑΟΚ (με επικεφαλής τον σύνδεσμο «Μακεδόνες», την πολυπληθέστερη οργανωμένη κίνηση οπαδών του ΠΑΟΚ και χωρίς τη συμμετοχή της Θύρας 4), είχαν ανακοινώσει τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών για τις 10 Φεβρουαρίου το πρωί, ημέρα διεξαγωγής του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Με παρέμβαση Σαββίδη και την επίκληση πληροφοριών για προβοκάτσια, καθώς θα ακολουθούσε το ματς με τον Ολυμπιακό, η συγκέντρωση αναβλήθηκε. Οι «Μακεδόνες» εξέδωσαν ανακοίνωση με… νόημα: «Η κίνησή μας για τη Μακεδονία δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα και θα θέλαμε το παρών όλου του κόσμου ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων. Η θέση μας αυτή, πλήρως ενωτική, έρχεται σε αντίθεση με αυτούς που υποστηρίζουν ότι δημιουργεί διχαστικό κλίμα. Παρακολουθούμε ένα εθνικό θέμα να το βαφτίζουν εντέχνως ‘‘πολιτική’’». Λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε από συγκεκριμένα σάιτ πολιτικού περιεχομένου (αντιφασίστες οπαδοί, αντίφα και δεν ξέρουμε τι άλλο…) το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάσει τον απλό αγνό παοκτσή και να δημιουργήσει επιφυλάξεις διχασμού, αναβάλλουμε την ημερομηνία συγκέντρωσης για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Εν κατακλείδι

Είναι οφθαλμοφανές ότι το οπαδικό κίνημα του ΠΑΟΚ είναι διχασμένο από τα ιδεολογικά προβλήματα, αν και πολλοί κάνουν λόγο για αντιδικία που αφορά το κουμάντο εντός και εκτός γηπέδων.  Οι ρίζες του προβλήματος είναι πολύ πιο βαθιές και, όπως αναφέρουν αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στους κύκλους των οργανωμένων του Δικεφάλου, αφορούν ένα πολύ μεγάλο σχίσμα. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους. Που δεν έχουν ούτε την ψυχραιμία, ούτε τα «εργαλεία» για να τα βρουν. Όμως ήρθε η άγρια δολοφονία του 19αχρονου Άλκη (για την οποία η Θύρα 4 δεν έβγαλε ανακοίνωση, αλλά καλύφθηκε πίσω από την κοινή ανακοίνωση που είχε την υπογραφή «Σύνδεσμοι Φίλων ΠΑΟΚ») με τραγικό τρόπο να αποδείξει ότι είτε «αναρχο-αντίφα» είτε «ακροδεξιά» είναι η πλευρά ενός παρακμιακού οπαδικού κινήματος, μπορεί εύκολα να μετατρέψει έναν οπαδό σε εγκληματία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ