Αρχική » Έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση

Έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση

από Άρδην - Ρήξη

trapezes--6-thumb-large

 Οικονομικό έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Από τον Γιώργο Δελαστίκ από την εφημερίδα Ελευθερία

Ένα απίστευτο οικονομικό έγκλημα διεπράχθη τον περασμένο μήνα εν μέσω σιωπής των μέσων ενημέρωσης, με την υποτιθέμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το ελληνικό δημόσιο -δηλαδή όλοι ο Έλληνες φορολογούμενοι- έχασε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν για ένα κομμάτι ψωμί κυριολεκτικά στους ξένους! Επιπροσθέτως, μέσω αυτής της ανακεφαλαιοποίησης καταστράφηκαν εντελώς όλοι οι παλιοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών. Πρέπει να είναι πλέον εντελώς ηλίθιος όποιος δώσει λεφτά για να αγοράσει μετοχές ελληνικών τραπεζών! Ηλίθιος ή αδίστακτος κερδοσκόπος που να διαχειρίζεται κολοσσιαία ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ!

Είναι πραγματικά ανήκουστο πόσο απίστευτα φθηνά πουλήθηκαν στην ανακεφαλοποίηση οι νέες μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας μας.

Η πιο ακριβή μετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση ήταν αυτή της Άλφα Μπανκ, η οποία κοστίζει – εδώ κρατήστε την αναπνοή σας – μόνο… τέσσερα (4) λεπτά του ευρώ!!! Ναι, το ξαναγράφουμε για να μην νομίζετε ότι έγινε τυπογραφικό λάθος: τέσσερα λεπτά του ευρώ κόστιζε η ακριβότερη μετοχή ελληνικής τράπεζας στην ανακεφαλαιοποίηση!

Με ένα κέρμα του ενός ευρώ δηλαδή μπορούσατε να αγοράσετε… 25 μετοχές της Άλφα Μπανκ που ήταν ακριβή! Γιατί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πουλήθηκε στη μισή τιμή της Άλφα – δηλαδή μόνο 2 λεπτά!!!

Άρπαξαν τζάμπα τις τράπεζες

Όσο για τη μετοχή της Γιούρομπανκ αυτή ήταν ακόμα φτηνότερη. Δεν κόστιζε παρά μόλις ένα (1)… λεπτό! Εδινε δηλαδή ένα παιδάκι ένα ευρώ και αντί για κουλουράκια έπαιρνε… εκατό μετοχές της Γιούρομπανκ! Ναι, εκατό!

Αυτή όμως που έσπασε κάθε ρεκόρ ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία καθόρισε την τιμή της μετοχής της στην ανακεφαλαιοποίηση στα… τρία δέκατα του ενός λεπτού! Με άλλα λόγια με ένα ευρώ μπορούσε κάποιος να αγοράσει… 333 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς! Με τρία ευρώ αγόραζε… 1000 (χίλιες) μετοχές αυτής της τράπεζας! Χίλιες τραπεζικές μετοχές με τρία ευρώ!

Εννοείται φυσικά ότι μετοχές ανακεφαλαιοποίησης δεν μπορούσαν να αγοράσουν μεμονωμένοι επενδυτές. Αυτό ήταν απαγορευμένο. Όλο το κόλπο ήταν στημένο για να πάρουν κυριολεκτικά τσάμπα τις ελληνικές ξένοι άρπαγες κερδοσκόποι (αυτοί που αποκαλούνται «γύπες» γιατί πέφτουν επί οικονομικών πτωμάτων) αλλά και κάποιοι Έλληνες «θεσμικοί επενδυτές» μπασμένοι στα κόλπα.

Πως έφαγαν δεκάδες δισ. ευρώ του κράτους

Οι τραπεζίτες χρησιμοποίησαν και ένα άλλο κόλπο. Αυτό της μείωσης του αριθμού των μετοχών (στα αμερικανικά αυτό αποκαλείται reverse split). Οποιος είχε δηλαδή π.χ. 100 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς ή της Γιούρομπανκ έπαιρνε… 1 νέα μετοχή, όποιος είχε 50 μετοχές της Άλφα Μπανκ έπαιρνε 1 καινούργια και όποιος είχε 15 παλιές μετοχές της Εθνικής έπαιρνε μία καινούργια.

Για να καταλάβουμε καλύτερα πώς αφανίστηκαν οι παλιοί μέτοχοι και καταστράφηκαν εντελώς οικονομικά χάνοντας όλα τα λεφτά που είχαν δώσει για αγορά τραπεζικών μετοχών, θα δώσουμε ένα παράδειγμα.

Αν κάποιος είχε πάρει 15 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας στην εποχή που αυτή στοίχιζε 23 ευρώ, θα είχε δώσει 345 ευρώ. Αυτές τις 15 μετοχές όμως τις αλλάζει υποχρεωτικά με 1 νέα μετοχή, η αξία της οποίας την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο ήταν… 85 λεπτά! Έδωσε 345 ευρώ και παίρνει 85 λεπτά!

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Εθνικής μπήκαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης με τιμή 1,21 ευρώ και αμέσως «κλείδωσαν» υφιστάμενη πτώση… 30% (!) στα 85 λεπτά.

Αιτία αυτής της καταβαράθρωσης είναι το γεγονός ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα μπουν στην αγορά οι νέες μετοχές με 30 λεπτά – με άλλα λόγια 15 (!) φορές πάνω από την τιμή αγοράς που ήταν 2 λεπτά. Μιλάμε δηλαδή για κέρδος των κερδοσκόπων απατεώνων της τάξης του… 1.500%.

Λεηλάτησαν το Τ.Χ.Σ.

Η ελεεινή κομπίνα των τραπεζιτών είχε στόχο πρώτα από όλα να λεηλατήσει τα λεφτά που είχε βάλει το ελληνικό κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το γνωστό πλέον Τ.Χ.Σ. Με τις κομπίνες που προαναφέρθηκαν τα κατάφεραν άριστα.

Το Τ.Χ.Σ. είχε την πλειοψηφία των μετοχών στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα είχε το 66,93% των μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς, είχε το 66,4% στην Άλφα Μπανκ και το 57,24% στην Εθνική Τράπεζα. Στη Γιούρομπανκ το μερίδιο του Τ.Χ.Σ. ήταν μειοψηφικό καθώς ανερχόταν στο 35,41%.

Μετά τη σκανδαλώδη ανακεφαλαιοποίηση το Τ.Χ.Σ. είχε χάσει και από τις τέσσερις τράπεζες την πλειοψηφία! Στην Τράπεζα Πειραιώς το ποσοστό του έπεσε από το 67% στο… 26%, στην Άλφα Μπανκ από το 66% στο… 11%. Στην Εθνική έπεσε από το 57% στο 35% ενώ στη Γιούρομπανκ κυριολεκτικά εκμηδενίστηκε, καθώς από το 35% έπεσε στο… 2,7%.

Πέρυσι το καλοκαίρι, το 2014, αν το Τ.Χ.Σ. πουλούσε τις μετοχές που κατείχε το Δημόσιο θα είχε εισπράξει 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα μετά την ανακεφαλαιοποίηση και το οικονομικό έγκλημα κατά του ελληνικού κράτος το δημόσιο της χώρας μας δεν πιάνει ούτε… μισό δισεκατομμύριο! Από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ούτε μισό!

Είδατε πώς τα κατάφεραν οι τραπεζίτες; Πήραν ξανά οι ιδιώτες τις ελληνικές τράπεζες στα χέρια τους με ασήμαντα ποσά μέσω του ξεπουλήματός τους σε εξευτελιστική τιμή.

Εκβίαζαν φυσικά την κυβέρνηση Τσίπρα ότι αν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν με τόσο ευνοϊκούς όρους θα φάνε τις… καταθέσεις όλων των δύστυχων Ελλήνων που τους έχουν εμπιστευθεί τα λεφτά τους. Δεν ήθελε φυσικά και πολύ για να υποκύψει ο Τσίπρας.

assets_LARGE_t_942_44249204_type13031

Συνεχίζεται η απόσυρση καταθέσεων 

Μέσα στο κλίμα αυτό συνεχίζεται η απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες. Κάποτε, προ εξαετίας, οι τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων είχαν φτάσει τα 252 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τότε που άρχισε όμως η πολιτική των μνημονίων, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κατέρρευσαν για δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος ήταν ότι καθώς η ανεργία σχεδόν τετραπλασιάστηκε, περνώντας από το 7,8% το 2008 στο 26,5% το 2014, ο κόσμος ήταν υποχρεωμένος να επιβιώνει ξοδεύοντας από τις καταθέσεις του ή «τσοντάροντας» από τις καταθέσεις για να πληρώνει τους φόρους του ή για να επιβιώσει χωρίς να πεινάσει σαν την Κατοχή.

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι ο κοσμάκης διαισθάνθηκε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα δίσταζαν καθόλου να του φάνε τις καταθέσεις, αν τους δινόταν η ευκαιρία, οπότε πολλοί διοχέτευσαν τις καταθέσεις τους είτε στο εξωτερικό είτε σε κρυψώνες εκτός τραπεζικού συστήματος. Έτσι κι αλλιώς λιγότερες είναι οι πιθανότητες να κλέψουν τα λεφτά από τις κρυψώνες οι κλέφτες ή οι ληστές παρά να τα κλέψουν οι τραπεζίτες. Είναι η νοοτροπία που κυριάρχησε στην Ελλάδα, ιδίως μετά τη ληστεία των καταθέσεων της Κύπρου το 2013. Εδώ που τα λέμε δεν έχει κι άδικο ο κόσμος που δεν εμπιστεύεται καθόλου μα καθόλου τους τραπεζίτες. Χειρότεροι άρπαγες δεν υπάρχουν!

Η κατάρρευση κάθε εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα δεν άργησε να προκαλέσει ολέθρια αποτελέσματα.

Υπό το πρίσμα αυτό οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες μειώνονται συνεχώς. Πάνω από 130 δισεκατομμύρια ευρώ – οι μισές δηλαδή καταθέσεις – έχουν πια φύγει από τις ελληνικές τράπεζες. Τον Οκτώβριο του 2015 δεν είχαν πια απομείνει παρά 121 δισεκατομμύρια καταθέσεις, με 30 δισεκατομμύρια να έχουν κάνει φτερά μόνο μέσα στο 2015.

Πενταπλάσια χρέη από καταθέσεις!

Οι επιχειρηματίες αποδεικνύονται απαράδεκτοι σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των επιχειρήσεών τους σε σχέση με τα δάνεια που έχουν πάρει και χρωστούν στις τράπεζες. Τον Οκτώβριο του 2015 οι επιχειρήσεις είχαν καταθέσει στις ελληνικές τράπεζες μόνο 19,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είχαν όμως… πενταπλάσια (!) δάνεια ύψους 96,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας εμπράκτως πόσο σαθρή είναι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, αφού οι επιχειρήσεις στηρίζονται στα… δανεικά λεφτά.

Τα 121 δισεκατομμύρια των καταθέσεων λοιπόν ήταν 19,8 δισ. καταθέσεις επιχειρήσεων και 101,2 δισεκατομμύρια καταθέσεις νοικοκυριών.

Τα νοικοκυριά χρωστούσαν τον Οκτώβριο στις τράπεζες λιγότερα από τις καταθέσεις τους σε αυτές – για την ακρίβεια 94,9 δισ. ευρώ. Από αυτά τα σχεδόν 95 δισεκατομμύρια, τα 67,9 δισ. ευρώ ήταν οφειλές από χορηγηθέντα στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες και τα 27 δισεκατομμύρια αφορούσαν σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Τα νοικοκυριά δηλαδή έχουν τραπεζικά χρέη που ισούνται με το 94% των τραπεζικών τους καταθέσεων και οι επιχειρήσεις έχουν τραπεζικά χρέη που φτάνουν στο… 487% των τραπεζικών τους καταθέσεων! Οι επιχειρήσεις δηλαδή μόνο δανείζονται.

Είναι εξόφθαλμο ότι κάτι δεν πάει καλά με τους Ελληνες επιχειρηματίες και ότι ο κλάδος αυτός βρίθει απατεώνων που στήνουν επιχειρήσεις μόνο με δανεικά…

Δεν ήταν κακοπληρωτές οι Έλληνες 

Από τους Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους επιχειρείται να καλλιεργηθεί ο μύθος ότι δήθεν οι Έλληνες είναι συστηματικοί κακοπληρωτές άρα απατεώνες.

Ουδέν αναληθέστερον αυτού. Το 2007, το 2008, το 2009 – πριν δηλαδή χτυπήσει η κρίση την πατρίδα μας, όχι μόνο οι νοικοκυραίοι, αλλά ακόμη και οι επιχειρηματίες πλήρωναν κανονικά τα χρέη τους στις τράπεζες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το 2007, για παράδειγμα, μόνο το 3,6% των στεγαστικών δανείων ήταν «κόκκινα». Ακόμη πιο εντυπωσιακό, μόλις το 4,7% των επιχειρηματικών δανείων δεν εξυπηρετείτο. Όσο για τα καταναλωτικά «κόκκινα» ήταν μόνο το 6% αυτής της κατηγορίας των δανείων.

Καθώς όμως εκτινασσόταν η ανεργία και κατέρρεε η ελληνική οικονομία, με την ανεργία από το 8,4% του 2007 να απογειώνεται στο 26,5% το 2014 και τη σωρευτική ύφεση να φτάνει το 2014 το 26% η κατάσταση άλλαξε άρδην.

Το 2014, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται εκτινάχθηκαν από το 6% στο… 49,5%.

Το ίδιο παρατηρούμε και στα επιχειρηματικά δάνεια. Μιλώντας πάντα για το 2014, βλέπουμε το 4,7% του 2007 να γίνεται πέρυσι 33,5%.

Δεν αμφιβάλλουμε ότι υπάρχουν και απατεώνες που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις δύσκολες καταστάσεις και ενώ μπορούν, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους περιμένοντας και εκμεταλλευόμενοι κάθε ρύθμιση για τους αναξιοπαθούντες, πραγματικά. Αυτούς οι τράπεζες τους υπολογίζουν σε ίσως 10%.

Το υπόλοιπο 90% όμως είναι κυριολεκτικά θύματα της ανελέητης κρίσης και της στάσης των Γερμανών απέναντι στην πατρίδα μας…

ΣΧΕΤΙΚΑ

6 ΣΧΟΛΙΑ

Βασίλης 8 Δεκεμβρίου 2015 - 19:43

Συμφωνώ σε αρκετά με το άρθρο,διαφωνώ σε 3 πραγματάκια…
1ον δε μας λέει ο αρθρογράφος πως αλλιώς θα μπορούσε να λυθεί το θέμα με τις τράπεζες δίχως να διαλυθεί ακόμη περισσότερο η Ελλάδα από αυτούς που κατ επάγγελμα διαλύουν χώρες όταν τους καλέσουν πρωθυπουργοί και μετά κολλάνε σαν τσιμπούρια(πολιτικό σύστημα καλεί ΔΝΤ και το ΔΝΤ ως γνωστόν εδώ και δεκαετίες δεν ξεκολλάει από όπου πάει,αλλά υπάρχουν και χειρότερα μη οικονομικά κόλπα που μπορεί να μας κάνουν το ΔΝΤ και οι φίλοι του αν δεν παίξουμε όπως θέλουν μετά την πρόσκληση που τους έκανε το πολιτικό σύστημα)
2ον κατά την άποψή μου δεν φταίνε τόσο οι Γερμανοί και οι λοιποί ξένοι όσο η υπερδιόγκωση του δημοσίου τομέα μέσω διορισμών δεκάδων χιλιάδων υπεράριθμων από όλα τα κόμματα και η σκύλευση του κράτους από Έλληνες κομπραδόρους που το παίζανε ιδιώτες με μηδενικό όμως επιχειρηματικό ρίσκο
3ον υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ του σημείου που λέει ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες χρωστάνε πολλά στις τράπεζες και κινούνται απατεωνίστικα μόνο με δάνεια, και του σημείου που λέει ότι οι τράπεζες εκτιμούν τους κομπιναδόρους δανειολήπτες μόνο σε 10% του συνόλου και ότι το 90% είναι θύματα της κρίσης..δεν γίνεται να στέκουν και τα δύο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
diaxeiristis 8 Δεκεμβρίου 2015 - 20:57

Σχετικά με το 3ο, αν το ξαναδιαβάσετε θα δείτε ότι το 90% που λέει ότι είναι καλές περιπτώσεις έχουν να κάνουν με ιδιωτικό χρέος, στεγαστικά κ.λπ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
xengian 8 Δεκεμβρίου 2015 - 21:37

Αν και είναι λάθος εμείς τώρα να μπούμε στη θέση να προτείνουμε λύσεις στην κυβέρνηση για ένα πρόβλημα που προκάλεσε αποκλειστικά και μόνο η ελληνική κυβέρνηση, ας δούμε λίγο πως είχαν τα πράγματα πριν 10 μήνες όταν πρωτοεκλέγηκε ο Συριζα. Τότε οι τράπεζες είχαν μια σχετική ασφάλεια από την ανακεφαλαιοποίηση που είχε γίνει το 2013, 25 δισ είχε κοστίσει εκείνη στο Δημόσιο. Το 2014 με την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου ήταν σε ακόμα καλύτερη κατάσταση. Προβλήματα άρχισαν να εμφανίζουν από τον Νοέμβριο του 2014 όταν άρχισαν να φεύγουν καταθέσεις, λόγω της διαφαινόμενης μη εκλογής προέδρου και της πρόωρης προσφυγής της χώρας σε εκλογές. Ακόμα και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 παρά τα 10-15 δισ καταθέσεων που είχαν φύγει οι τράπεζες είχαν το μαξιλαράκι των 11 δισ που υπήρχαν στο ΤΧΣ και βρίσκονταν εκεί για αν τυχόν χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίση. Και στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο “μέγιστος διαπραγματευτής” Βαρουφάκης τα επέστρεψε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Από τότε και πέρα ήταν μαθηματικό βέβαιο ότι θα γινόταν νέα ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών με δυσμενέστερους όρους, αν φυσικά επιβίωναν από τον Σύριζα και δεν έκλειναν όλες. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο που υπογράφηκε το μνημόνιο 3 του Σύριζα, οι τράπεζες έχασαν άλλα 25-30 δισ σε καταθέσεις και τα κόκκινα δάνεια ανέβηκαν από το 39% στο 52%. Με τέτοια κατάσταση ήταν αναπόφευκτο να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Στο μνημόνιο 3 υπήρχε μνεία για να πάνε στις τράπεζες μέχρι και 25 δισ. Αντί για τα 25 ο Σύριζα, φυσικά μετά από υπόδειξη των δανειστών, επέλεξε να αντλήσει μόνο 6 δισ από τον ESM και τα υπόλοιπα 6 δισ από τους ιδιώτες. Φυσικά με τέτοιους όρους που έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν αναπόφευκτο οι τιμές των μετοχών να κατρακυλήσουν σε τιμές όπως τα 2 λεπτά η μετοχή της Εθνικής και 0,003 ευρώ η τιμή της Πειραιώς. Το δημόσιο μαζί με τα λεφτά που είχε δώσει και στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις του 08 και του 11, έχασα πάνω από 45 δισ και οι ιδιώτες μέτοχοι καμιά 15 δισ. Όση καταστροφή προκάλεσαν τα κόμματα του δικομματισμού σε μια 8ετία στις τράπεζες, άλλη τόση και περισσότερη προκάλεσε ο Συριζα σε 10 μήνες. Δεν το χωρά ανθρώπου νου αυτό που προκάλεσαν οι Συριζαίοι και ο ανεκδιήγητος Τσίπρας στην χθεσινή του συνέντευξη στην Ερτ, όταν τον ρώτησαν για τις τράπεζες είπε ότι οι μετοχές των τραπεζών στο μέλλον θα ανέβουν. Φυσικά σήμερα έγινε νέο κραχ στο χρηματιστήριο που έπεσε κάτω από τις 600 μονάδες, κυρίως λόγω της κατρακύλας της τιμής της Πειραιώς. Πριν μερικά χρόνια οι τράπεζες είχαν χρηματιστηριακή αξία πάνω από 40 δισ και τώρα δεν ξεπερνά τα 500 εκ ευρώ με τάσεις περαιτέρω συρρίκνωσης.
Άλλο να κάνεις λαμογιές και να κλέβεις όπως έκαναν το παλιό σάπιο πολιτικό σύστημα και άλλο να καταστρέφεις εντελώς το σύστημα. Ο Σύριζα δεν διόρθωσε το σύστημα, το κατέστρεψε. Όταν το κατανοήσουμε αυτό, θα διαπιστώσουμε και το μέγεθος της καταστροφής και τι προκάλεσαν αυτοί οι τύποι μέσα σε 10 μήνες.
Για το 2ο που λες, συνεχίζεις να βλέπεις τα πράγματα με τα γυαλιά της πραγματικότητας πριν ανέβει στα πράγματα ο Σύριζα. Το πελατειακό κράτος έκανε πολλά κακά, αλλά υπήρχε ένα σύστημα που τα πολλά κακά ψιλολειτουργούσε, τώρα το σύστημα κατέρρευσε το γκρέμισε ο Σύριζα. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν και διάθεση να φτιάξουν τίποτα άλλο στη θέση. Επειδή είναι απίστευτα τεμπέληδες από τον Ιούλιο και μετά θέλουν να διαχειριστούν ένα σύστημα που κατέστρεψαν οι ίδιοι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χάμπτυ-Ντάμπτυ 8 Δεκεμβρίου 2015 - 21:53

Αυτή η ιστορία με την σύγκριση προηγούμενων και τωρινών πρέπει να τελειώσει. Γιατί επί της ουσίας είναι επικοινωνιακό τέχνασμα των κυβερνώντων κυρίως, και δευτερευόντως εκείνων που κυβέρνησαν προηγουμένως και βρίσκουν τώρα ευκαιρία με τα πεπραγμένα των τωρινών να δικαιωθούν.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το ζήτημα, γιατί ουσιαστικά αυτή η ερώτηση (Προτιμάτε τους προηγούμενους;) θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης απάντησης.

Πρώτον, το ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ολοένα και περισσότερο την τάση να θέλει να συγκριθεί με τους προηγούμενους, δείχνει μια διάθεση συμψηφισμού, που στην βάση της υποκρύπτει την παραδοχή από τους ίδιους του ότι «είμαστε ίδιοι αλλά εμείς κατά τι καλύτεροι». Στην ουσία, δηλαδή, και οι ίδιοι αισθάνονται ότι μπήκαν στο κάδρο των καταστροφέων του ελληνικού λαού.

Δεύτερον και πιο ουσιαστικό. Μπορούμε από την σκοπιά κάποιου τρίτου που αντιπαρατάχθηκε απέναντι σε ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις από το… 1974 και μετά, και ιδίως στις κυβερνήσεις της τελευταίας 5ετίας, να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε αυτό το θέμα, του ποιός επιτέλους είναι καλύτερος;

Προσωπικά πιστεύω πως ΝΑΙ. Μπορεί, λέγοντας την αλήθεια, ότι αυτή είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Όχι ότι οι υπόλοιπες ήσαν καλύτερες, αλλά για αυτό που αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Είτε το θέλουμε, είτε όχι ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα μόρφωμα το οποίο πριν να εκτοξευθεί στα ποσοστά που εκτοξεύθηκε ήταν το κόμμα των «καθαρών», των «εξτρεμιστών» του παρασιτικού εκσυγχρονισμού. Και αυτό όχι μόνον ιδεολογικά, ότι εξέφραζε τις θέσεις της ‘ριζικής εθνοαποδόμησης/διάχυσης της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό συνεχές’, αλλά και κοινωνικά: Καθώς, η απήχησή του, και η ταξική του αναφορά ήταν ακριβώς σε εκείνα τα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας που ήταν «το παράσιτο μέσα στο παράσιτο»: Εκπαίδευση, ευρωπαϊκά προγράμματα, συνδικάτα, ιδρύματα τραπεζών και δημοσιογραφία.

Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν οι «καθαροί» της κυρίαρχης ιδεολογίας κατά την ύστερη μεταπολίτευση. Οι «φονταμενταλιστές» της. Και ως τέτοιοι, αναλισκόμενοι στον ιδεολογικό τους ρόλο έχουν ένα θεμελιώδες πρόβλημα ρεαλισμού, πρακτικότητας –και άρα κυβερνησιμότητας.

Αντίθετα, ο παλαιός δικομματισμός ήταν όντως ο αρχιτέκτονας και ο εκτελεστής του παρασιτισμού της ύστερης μεταπολίτευσης. Ως εκτελεστής, όμως, πληρούσε ελάχιστες προϋποθέσεις πρακτικής πολιτικής δυνατότητας. Μπορούσε να λειτουργήσει το κράτος, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι την ίδια στιγμή το κατέστρεφε κιόλας.

Πάρτε για παράδειγμα τον Μουζάλα. Ο άνθρωπος είναι εντελώς αστείος. Βγαίνει προχθές και λέει ‘δεν θα επιτρέψουμε η Ειδομένη να γίνει no man’s land’. Στην πραγματικότητα είναι εδώ και καιρό no man’s land ΕΠΕΙΔΗ ακριβώς το ελληνικό κράτος εξ αρχής απείχε από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.

Μιλάνε για την Παιδεία ή την Υγεία, με έναν λόγο εντελώς προτρεπτικό, γεμάτο ευχολόγια, σαν σε παιδική έκθεση που αναφέρεται στα πρωταρχικά δικαιώματα του ανθρώπου. Την ίδια στιγμή τα σχολεία της επικράτειας έχουν μείνει δίχως χαρτιά υγείας και τα νοσοκομεία έχουν βαρέσει ολοκληρωτικά διάλυση.

Τι θέλω να πω; Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν για αυτό που έκαναν τα 25 τελευταία χρόνια. Να είναι οι προπαγανδιστές ενός συστήματος που κυβερνούσαν ΑΛΛΟΙ. Τώρα πιστεύουν ότι μπορούν να εξελιχθούν σε μια «κυβέρνηση προπαγάνδας» αφήνοντας τους Γερμανούς και τους Αμερικάνους και τους Τούρκους να κυβερνήσουν –ρυθμίζοντας αυτοί την αναλογία μόνον ώστε να παραμείνει ήσυχος ο λαός, και να μην δυσαρεστηθεί κανένας τους.

Έτσι συμβαίνει πάντοτε. Οι “καθαροί” και οι “φονταμενταλιστές” ενός συστήματος είναι χειρότεροι από κάθε άλλον εκφραστή του…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
petros 10 Δεκεμβρίου 2015 - 22:56

swstos!!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Α.Τ 9 Δεκεμβρίου 2015 - 01:40

ΜΑ ΚΑΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ; ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ;
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΟΣ!!!!!!! ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Ο ΔΕ ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ (ΜΕ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΩ) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ