Αρχική » Αποχαιρετισμός στον Λεωνίδα Κουμάκη

Αποχαιρετισμός στον Λεωνίδα Κουμάκη

από Δημοσθένης Γκαβέας

Εις μνήμης ενός Ευπατρίδη Αγωνιστή του Ελληνισμού

Αποχαιρετούμε τον Λεωνίδα Κουμάκη, τον ευγενή, δραστήριο και μαχητικό αγωνιστή. Στα πολλά χρόνια της γνωριμίας μας είχαμε δημοσιεύσει δεκάδες κείμενά του, είχαμε βρεθεί σε πλήθος εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων για τα εθνικά θέματα: την ανάδειξη του τουρκικού επεκτατισμού, την αντίθεση στη Συμφωνία των Πρεσπών, τα εγκλήματα της Τουρκίας κατά τα Σεπτεμβριανά του 1955, την υπεράσπιση του κουρδικού έθνους και πολλά ακόμα. Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του Δημοσθένη Γκαβέα, από την huffingtonpost.gr εις μνήμην του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα…. 

Άρδην

του Δημοσθένη Γκαβέα

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον Λεωνίδα Κουμάκη, έναν σπουδαίο ευπατρίδη, νομικό, συγγραφέα και ακούραστο αγωνιστή για τα δίκαια του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Ο Λεωνίδας Κουμάκης έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στον αγώνα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των εθνικών δικαίων.

Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπουλη τον Ιούλιο του 1949. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο. Εζησε από κοντά τις τραγικές συνέπειες των Σεπτεμβριανών του 1955 και της απέλασης των Ελλήνων το 1964. Η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Πόλη, όταν ο πατέρας του απελάθηκε από το τουρκικό κράτος. Αυτές οι εμπειρίες διαμόρφωσαν τη ζωή και τη δράση του, αποτελώντας κινητήριο δύναμη για τη μετέπειτα πορεία του.

Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών.

Για χρόνια, ο Λεωνίδας Κουμάκης αρθρογραφούσε στη HuffPost Greece, φωτίζοντας τις σκοτεινές πτυχές των Σεπτεμβριανών και της τουρκικής πολιτικής απέναντι στον Ελληνισμό. Μέσα από τα άρθρα του, ανέδειξε τη σημασία της ιστορικής γνώσης ως εργαλείου διατήρησης της πολιτιστικής και εθνικής ταυτότητας.

Τα δύο τελευταία άρθρα του, «Ελλάδα – Τουρκία: Σκακιστές και ταβλαδόροι» στις 8 Νοεμβρίου 2024 και «Τουρκία: Το Κουρδικό ξανά στην πρώτη γραμμή» στις 25 Οκτωβρίου 2024, ανέδειξαν την πολιτική οξυδέρκεια και τη βαθιά γνώση που τον διέκριναν. Με διεισδυτική ανάλυση, τοποθετήθηκε σε θέματα εξαιρετικής γεωπολιτικής σημασίας, προσφέροντας στο κοινό του μοναδική οπτική και κατανόηση.

Ο Λεωνίδας Κουμάκης υπήρξε Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (2003-2007), ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών. Η δράση του περιλάμβανε τη συγγραφή σημαντικών βιβλίων, όπως το αυτοβιογραφικό «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία», το οποίο αποτελεί ζωντανή μαρτυρία της τραγικής πορείας των Ελλήνων της Πόλης.

Το έργο του δεν περιορίστηκε στη συγγραφή και την αρθρογραφία. Μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και ομιλίες, ο Λεωνίδας αφιέρωσε τη ζωή του στην αφύπνιση της εθνικής συνείδησης. Με την ίδια αφοσίωση, αγωνίστηκε για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, προωθώντας την καμπάνια «Αγοράζουμε Ελληνικά» και υποστηρίζοντας την προβολή ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον αγώνα για την υπεράσπιση της μνήμης και των δικαίων του Ελληνισμού. Η παρακαταθήκη του, ωστόσο, παραμένει φωτεινός φάρος για όλους όσοι συνεχίζουν τον ίδιο δρόμο.

Ας είναι αιώνια η μνήμη του.

H εξόδιος ακολουθία του Λεωνίδα Κουμάκη θα πραγματοποιηθεί στο Ά Νεκροταφείο των Αθηνών Παρασκευή 29/11 και ώρα 10:00

Το αυτοβιογραφικό, διαχρονικό βιβλίο του Λεωνίδα Κουμάκη «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία», το οποίο αναφέρεται στην μεθοδική εξολόθρευση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης από το τουρκικό κράτος υπάρχει εντελώς δωρεάν στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΙΗΑ, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα. Στις 29/1/2024 προστέθηκε στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΙΗΑ και το βιβλίο «ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΣΤΑΝ» του συγγραφέα, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση της σημερινής Τουρκίας και το οποίο είναι επίσης διαθέσιμο εντελώς δωρεάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ