Αρχική » Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

από Σωτήρης Κύρμπας

Με αφορμή την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Του Σωτήρη Κύρμπα

Την πεποίθησή του πως αναμένει πρόοδο σε ζητήματα όπως “τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο” εξέφρασε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λαμπρά!

Δεν θέλει ο Τούρκος πρόεδρος προβλήματα στο Αιγαίο; Ας μαζέψει τα μαχητικά αεροπλάνα του, να παύσουν οι δεκάδες καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και φυσικά να μην αποτολμήσει νέες “μαγκιές” με τον τουρκικό στόλο (όπως το 2021), και το θέμα έληξε.

Ζητά καταπολέμηση της τρομοκρατίας; Εύγε! Ευχόμαστε να το εννοεί και να σταματήσει την στήριξη κάθε λογής ισλαμοφασιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης από την Λιβύη μέχρι τον Καύκασο και από την Συρία μέχρι την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δεις πως καταπολεμιέται η τρομοκρατία.

Αναμένει, λέει, πρόοδο στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης! Εδώ μια παρένθεση: Μέχρι προχθές από το στόμα του Τούρκου ηγέτη ακούγαμε πως οι κραυγάζοντες “Αλαχού ακμπάρ” και “Τούρκεϊ-τούρκεϊ” εισβολείς στον Έβρο ήταν άμοιροι κατατρεγμένοι που η άσπλαχνη Ελλάδα δεν τους δέχονταν. Αυτό και αν είναι μία πρόοδος! Ας την ολοκληρώσει αυτήν την πρόοδο και ας μην εργαλειοποιεί το “μεταναστευτικό” όταν επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια από την Ε.Ε. ή να απειλήσει την χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως κατά την συνάντηση “προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις” και συμπλήρωσε πως “είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη”.

Εάν όλα πάνε καλά το φθινόπωρο (επισημαίνω: το φθινόπωρο, δηλαδή μετά το καλοκαίρι) θα συγκληθεί στη χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας…

Ως συνήθως σε αυτές τις συναντήσεις κυριαρχούν τα… άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Γιατί την πραγματικότητα, αυτήν που δεν περιμέναμε να ακούσουμε ούτε από το στόμα του Έλληνα πρωθυπουργού και πολύ δε περισσότερο από αυτό του Τούρκου είναι η εξής: Όσο περισσότερο αντιστέκεται ο Ουκρανικός λαός στην εισβολή του Πούτιν τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επιχειρήσει ένα θερμό επεισόδιο -πόσο μάλλον εμπλοκή- σε βάρος της Ελλάδας.

Το κόστος που σήμερα είναι δυσβάστακτο για τον Πούτιν και πιθανόν στο τέλος να τον γονατίσει, είναι αδύνατο να επωμιστεί η Τουρκία που ήδη κουβαλά αρκετά ακόμη προβλήματα στις πλάτες της.

Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Ερντογάν.

Υ.Γ. Παρέλειψα την πρόοδο που αναμένει ο Ερντογάν στα ζητήματα των… μειονοτήτων. Στους Κούρδους αναφέρονταν;

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ