Αρχική » Ο Έλληνας που έσπασε τον αποκλεισμό της Οδησσού

Ο Έλληνας που έσπασε τον αποκλεισμό της Οδησσού

από Άρδην - Ρήξη

Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα. Αναδημοσιεύουμε από την διαδικτυακή πύλη Ellines.com την ιστορία του ομογενή Γιάννη Βάλβη, ιδιοκτήτη μιας εταιρείας παραγωγής εμφιαλωμένου νερού στα Καρπάθια, που κατάφερε και έσπασε τον αποκλεισμό μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στην Οδησσό [ardin-rixi.gr]

Τον ανθρωπιστικό αποκλεισμό της Οδησσού, κατάφερε να σπάσει από το Νότο, ο Έλληνας επιχειρηματίας που βρίσκεται πίσω από μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες εμφιαλωμένου νερού της Ευρώπης ,το AQUA Carpatica. 

Τις τελευταίες ημέρες, η Ουκρανική πόλη, που αποτελεί ορόσημο για τον Ελληνισμό

έχει βρεθει στο επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων των Ρωσικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα, η αποστολή βοήθειας να είναι αδύνατη τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 

όσο και από τον Ερυθρό Σταυρό. 

Παρακάμπτοντας όλα τα εμπόδια, ο Γιάννης Βάλβης, επικεφαλής της AQUA Carpatica, κατάφερε την Τρίτη 22 Μαρτίου να στείλει στην πολιορκούμενη Οδησσό ένα φορτηγό με 25.000 φιάλες, 

που αντιστοιχούν σε περίπου 35.000 λίτρα Φυσικού Μεταλλικού νερού. 

Η αποστολή της ζωτικής σημασίας βοήθειας έγινε εφικτή μετά από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Γιάννης Βάλβης με το δήμαρχο της Οδησσού Guennadiy Trukhanov (Γκενάντιι Τρουχάνοφ). Για την παραλαβή του φορτίου, ο δήμαρχος της Οδησσού ανέλαβε ο ίδιος να βρει έναν οδηγό φορτηγού, ο οποίος να είναι σε μη στρατεύσιμη ηλικία, ώστε να μπορεί να περάσει από τα δεκάδες μπλόκα που βρίσκονται στους δρόμους της νοτιοδυτικής Ουκρανίας και τα σύνορα της χώρας, λόγω του στρατιωτικού  νόμου που έχει επιβληθεί. 

Μετά από μια μικρή «Οδύσσεια», οι περισσότερες από 25.000 φιάλες Φυσικού Μεταλλικού νερού έφτασαν στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και προορίζονται για τις σημαντικές ανάγκες που προκύπτουν από την παραμονή του πληθυσμού της Οδησσού στα καταφύγια. 

«Τις προηγούμενες ημέρες είδα κάτι που είναι απαράδεκτο για τον 21ο αιώνα, ένα μικρό κορίτσι στη Μαριούπολη να πεθαίνει από αφυδάτωση. Γι’ αυτό λάβαμε την απόφαση να κάνουμε οτιδήποτε δυνατό για να φτάσει το νερό στην Οδησσό, την πόλη όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία και βρίσκεται στην καρδιά όλων των Ελλήνων», ανέφερε ο Γιάννης Βάλβης στην τηλεδιάσκεψη με τον Guennadiy Trukhanov (Γκενάντιι Τρουχάνοφ), με τον δήμαρχο της Οδησσού να απαντά στα ελληνικά «ευχαριστώ πολύ» και να τονίζει ότι για μία ακόμη φορά στην ιστορία της πόλης, οι Έλληνες που την ίδρυσαν ιστορικά, συνεχίζουν και διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τους κατοίκους της. 

Η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Οδησσό δεν ήταν η πρώτη για την AQUA Carpatica. Από τις πρώτες ημέρες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, μέσω του Ερυθρού 

Σταυρού η Ελληνικών συμφερόντων εταιρεία έχει αποστείλει άλλα τρία φορτηγά με συνολικά 100.000 φιάλες νερού σε Κίεβο (Kiev) , Λβιβ (Lviv) και Τσερναούτσι (Chernivtsi) . 

Από το 2010, όταν ο Γιάννης Βάλβης ίδρυσε το AQUA Carpatica στη Ρουμανία, η εταιρία έχει επιδείξει σημαντικό κοινωνικό έργο, μεταξύ άλλων με τη στήριξη 300 οικογενειών Ελλήνων ομογενών που ζουν στην Ρουμανία. 

Ο Γιάννης Βάλβης, Έλληνας της Διασποράς, τρίτης γενιάς, δήλωσε: 

«Αυτές οι πράξεις είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω τους συνανθρώπους μας που ζουν την αγωνία και τα δεινά του πολέμου, και να αποτείνω φόρο τιμής στην ελληνική και φιλελληνική κληρονομιά της Οδησσού και σ’ έναν Λαό που διεκδικεί αποφασιστικά την Εθνική του Συνείδηση».

Δείτε εδώ μέρος της συνομιλίας του κου Βάλβη με το Δήμαρχο της Οδησσού εδώ:

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ