Αρχική » Η κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον

Η κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον

από Απόστολος Πιστόλας

Του Απόστολου Πιστόλα από την dailypost.gr

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ανακάτεμα της τράπουλας συνεχίζεται ώστε να δημιουργηθούν τα νέα δεδομένα στη μετά Boris Johnson εποχή.

Μπορεί μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Βρετανού Πρωθυπουργού να έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη διαφορά (άνω των 10 μονάδων) υπέρ του κόμματος των Εργατικών και του ηγέτη τους Keir Starmer (του οποίου τα εντελώς αντιBoris χαρακτηριστικά προσωπικότητας τον βοηθούν να λαμβάνει ψηφοφόρους στο διαμορφωθέν πλέον πλαίσιο) όμως αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα παγιωθεί.

Το, σημαντικό, κομμάτι το οποίο αναμένεται να συμπληρώσει το παζλ και να μας δώσει τα νέα δεδομένα στην εκλογική σκακιέρα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι το όνομα του αντικαταστάτη του Boris Johnson στην ηγεσία των Συντηρητικών και την Πρωθυπουργία.

Η διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι μια απλή διαδικασία με μεγάλο όμως ενδιαφέρον καθώς περιλαμβάνει ψηφοφορίες και ανάμεσα στους βουλευτές αλλά και μία τελική ανάμεσα στα μέλη του κόμματος. Μέχρι την Τρίτη 12 Ιουλίου όποιος έβρισκε 20 βουλευτές να τον στηρίξουν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Αυτό τελικά κατάφεραν να κάνουν 8 υποψήφιοι. Χθες, 13 Ιουλίου, ήταν ο πρώτος γύρος της διαδικασίας, όπου για να μπορέσει να συνεχίσει κάποιος υποψήφιος θα έπρεπε να βρει 30 βουλευτές των Συντηρητικών να τον στηρίξουν. Αυτό το κατάφεραν 6 υποψήφιοι. Σήμερα αναμένεται νέα ψηφοφορία ώστε οι υποψήφιοι να μειωθούν περαιτέρω. Αυτό θα συμβαίνει μέχρι τελικά να μείνουν δύο υποψήφιοι (στόχος του κόμματος είναι αυτό να έχει επιτευχθεί μέχρι τις 21 Ιουλίου οπότε και είναι η διακοπή του κοινοβουλίου για το καλοκαίρι). Οι δύο αυτοί υποψήφιοι θα κάνουν προεκλογική καμπάνια σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τη ψήφο των μελών του κόμματος (περίπου 160.000) αφού αυτοί θα αποφασίσουν τον τελικό νικητή και άρα τον νέο ηγέτη των Συντηρητικών και Πρωθυπουργό της χώρας. Αυτό είναι προγραμματισμένο να συμβεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τους βασικούς υποψηφίους, φαίνεται πως αυτός που έχει τη στήριξη των περισσοτέρων βουλευτών, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Johnson, ο ινδικής καταγωγής Rishi Sunak. Από την άλλη, και πάντα με τα δεδομένα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, φαίνεται πως εάν η Penny Mordaunt (έχει υπηρετήσει στην ηγεσία μιας σειράς υπουργείων) καταφέρει να βρεθεί στους τελικούς δύο τότε θα βρεθεί στο νούμερο 10 της Downing Street. Είναι η πιο δημοφιλής υποψήφια ανάμεσα στα μέλη του κόμματος και φαίνεται να κερδίζει όποιον αντίπαλο και να έχει απέναντί της. Μάλιστα σε μια αναμέτρηση με τον Sunak φαίνεται πως η Mordaunt θα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί καθώς σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της YouGov τον κερδίζει με 67% έναντι 28%. Από την άλλη ο Sunak, ο οποίο δείχνει πως είναι φαβορί για να βρεθεί στην τελική δυάδα υποψηφίων, χάνει σχεδόν από όλους τους ανθυποψηφίους σε μια αναμέτρηση ένας εναντίον ενός.

Βέβαια είμαστε ακόμα στην αρχή και πολλά μπορούν να αλλάξουν. Για παράδειγμα, καλό θα είναι να παρακολουθούμε και τη Badenoch αλλά και την Truss που ενδεχομένως αναπτύξουν δυναμική μέχρι το τέλος. Το σίγουρο είναι πως ένα καλοκαίρι δίχως προγραμματισμένες εκλογικές διαδικασίες απέκτησε ενδιαφέρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ