Αρχική » Ισπανία – Η δεξιά προ των πυλών της εξουσίας

Ισπανία – Η δεξιά προ των πυλών της εξουσίας

από Αναδημοσιεύσεις

του Απόστολου Πιστόλα από την ιστοσελίδα dailypost.gr

Λιγότερο από δέκα ημέρες μας χωρίζουν από τις εκλογές στην Ισπανία και τα πράγματα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν με βάση τα αποτελέσματα που προκύπτουν από όλες τις δημοσκοπικές εταιρίες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο πρωθυπουργός της πρώτης κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ισπανία κ. Σάντσεζ μέσω μιας ρητορικής που προσπαθούσε να εγείρει τον φόβο των ψηφοφόρων ώστε να “σπρώξει” το λαϊκό κόμμα (PP) στο μυαλό τους προς το VOX με διπλό σκοπό.

Να δημιουργήσει χώρο για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSOE) στο λεγόμενο κέντρο αλλά και να “τραβήξει” προς αυτόν ομάδες ψηφοφόρων από την αριστερή πτέρυγα. Ο πρώτος στόχος ήταν κάτι το πολύ δύσκολο να επιτευχθεί διότι και οι συνθήκες αλλά και η τοποθέτηση του αρχηγού του PP έχουν διαφορά σε σχέση με το 2019 (όταν και πέτυχε). Ο δεύτερος φαίνεται να επιτυγχάνεται σε ένα βαθμό καθώς πιέζει τον τέταρτο πόλο του πολιτικού συστήματος της χώρας, την αριστερή πλατφόρμα (Sumar), (οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κερδίζει το 20% των ψηφοφόρων 2019 των κομμάτων που απαρτίζουν το Sumar).

Ο Φεϊχό (ηγέτης PP) από την πλευρά του προσπαθεῖ να πείσει τους πολίτες να δώσουν τέλος στον “Σαντσιμό” προβάλλοντας μια σειρά από αλλαγές σε πολιτικές που θα φέρει εάν εκλεγεί. Μπορεί να βρίσκεται πίσω στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός από τον χαρισματικό Σάντσεζ αλλά προωθεί την σταθερότητα για να κερδίσει την πρωθυπουργία και αυτό το αφήγημα “κουμπώνει” με το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που του αποδίδουν: πολλοί: βαρετός. Ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που μπορεί δέκα χρόνια πριν να ήταν σίγουρα σοβαρό μειονέκτημα για κάποιον που διεκδικεί την πρωθυπουργία της χώρας.

Το ότι θεωρείται βαρετός λειτούργησε θετικά για εκείνον και στο ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών. Ενώ όλοι περίμεναν τον χαρισματικό και ετοιμόλογο Σάντσεζ να κυριαρχήσει, ήταν ο Φεϊχό εκείνος που έκλεψε τις εντυπώσεις. Αυτό αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις μετά από την τηλεμαχία αφού έδειξαν πως όχι μόνο φρέναρε η επιστροφή του PSOE που φαινόταν πως υπήρχε την τελευταία εβδομάδα αλλά η ψαλίδα άνοιξε υπέρ του ΡΡ. Μάλιστα, ο Φεϊχό μείωσε τη διαφορά από το Σάνστεζ στην καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού. Από το 30,5% – 22,5% πλέον βρισκόμαστε στο 29,5% – 24%.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, από τους ψηφοφόρους ΡΡ 2019 ένα μικρό ποσοστό φαίνεται να πηγαίνει προς PSOE (2%) ενώ την αντίθετη διαδρομή ακολουθεί το 9% ψηφοφόρων PSOE 2019. Το VOX, που έχει επενδύσει σε σημαντικό βαθμό στην ασφάλεια, κερδίζει το 9% των ψηφοφόρων του ΡΡ του 2019 και το 15% των Πολιτών (Ciudadanos), το κόμμα των οποίων έχει εξαϋλωθεί από το 2019 και το 50% των τότε ψηφοφόρων του δηλώνει πως θα ψηφίσει PP. Όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων το PP κυμαίνεται μεταξύ 33% και 37%, το PSOE μεταξύ 27,5% και 29,5%, το VOX 12% με 14,5% και τέλος το Sumar 11,5% με 13%.

Ο αριθμός των εδρών που απαιτείται για την πλειοψηφία είναι 176 και όλα δείχνουν πως ΡΡ και VOX μαζί είτε θα είναι πολύ κοντά είτε θα καταφέρουν να τις περάσουν, με πιο πιθανό το δεύτερο σενάριο. Εάν αυτό συμβεί, και αποφασίσουν να συγκυβερνήσουν, θα είναι άλλη μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση  που θα συμμετάσχει η λεγόμενη από πολλούς ακρα δεξιά (δεν υιοθετώ όρους που βλέπουν γραμμικά το πολιτικό σκηνικό). Το “κλινατε επί δεξιά” της Ευρώπης συνεχίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ