Αρχική » Θα υπάρξει νέμεσις για όσους επέτρεψαν τις παρανομίες σε νησιά;

Θα υπάρξει νέμεσις για όσους επέτρεψαν τις παρανομίες σε νησιά;

από Αναδημοσιεύσεις

του Γιάννη Σιδέρη από το liberal.gr

Το «κίνημα της πετσέτας» κωδικοποιήθηκε αυθόρμητα ως δημοσιογραφικός τίτλος, για λόγους «εικονοποίησης» χωρίς σκοπιμότητα μείωσής του. Υπάρχει άλλωστε το αντίστοιχο με το «κίνημα της γραβάτας» επί ΣΥΡΙΖΑ, που ούτε αυτός ο όρος αποσκοπούσε να μειώσει τις κινητοποιήσεις, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Και φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τη γελοιότητα του «Δεν πληρώνω» – που στο τέλος επί του πρωτοκήρυκα Τσίπρα, τους ήρθαν τα «μπουγιουρντί» για να πληρώσουν.

Πέραν της σημειολογίας των τίτλων, είναι κίνημα υπέρ των ελεύθερων παραλιών, αυτών που εκ του νόμου ορίζονται ως ελεύθερες και έχουν καταπατηθεί από «ομπρελάδες» και καντινάρχες, υπό την ανοχή της διαχρονικής παραλυσίας, ου μην και της ένοχης σιωπής, των ελεγκτικών μηχανισμών του ελληνικού κράτους.

Ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενους στους παραβάτες δήλωσε «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Είναι δεδομένο ότι αυτά που λέει θα τα κάνει πράξη για τρεις λόγους:

Αφενός η κατάσταση της αυθαιρεσίας και του συνακόλουθου τραμπουκισμού των λουομένων, εκ μέρους των μπράβων, έφτασε στο απροχώρητο. Δεύτερον γιατί αυτή κατάσταση εξέθρεψε την αγανάκτηση με αποτέλεσμα μαζική συσπείρωση και αποδοχή του κινήματος – κόσμος που δεν μπορεί να αγνοηθεί χωρίς πολιτικό κόστος. Και τρίτον γιατί λόγω συγκυρίας έτυχε μεγίστης δημοσιότητας (ναι οι καταγγελλόμενοι «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» το έφεραν στη δημοσιότητα, όχι η αντιπολίτευση).

Άλλωστε 25-30 ημέρες έμειναν. Μικρό διάστημα, η κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να είναι συνεπής στις εξαγγελίες της. Το μεγάλο πρόβλημα των Ελληνικών κυβερνήσεων και της ελληνικής διοίκησης είναι η διαχρονικότητα στην επιμονή τήρησης των νόμων.

Φυσικά το «κίνημα» θα σβήσει με τις πρώτες σταγόνες της βροχής, όπως και το καλοκαίρι, κατά τον ποιητή. Παραμένουν ωστόσο ανεπηρέαστα τα γενεσιουργά αίτια. Και αυτά είναι οι εντεταλμένες υπηρεσίες του κράτους που είναι υπεύθυνες για την τήρηση των νόμων, όπως και οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες που είτε από αδυναμία είτε από εκλογική σκοπιμότητα, έκαναν στραβά μάτια.

Δεν έβλεπαν τόσα χρόνια ότι οι ξαπλώστρες καταλαμβάνουν χώρο μεγαλύτερο από τον αδειοδοτημένο; Δεν έβλεπαν τη συρρίκνωση του χώρου για όσους από νοοτροπία, διάθεση ή αδυναμία, δεν μπορούσαν να χρυσοπληρώσουν ένα μπάνιο; Δεν άκουγαν την μπιτάτη μουσική που προκαλούσε ενοχλητική ηχορύπανση από τα μεγάφωνα των beach bar;

Τους «ομπρελάδες» θα τους τιμωρήσει. Με τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους που από σκοπιμότητα ή αδιαφορία, άφηναν να γιγαντώνεται η συγκεκριμένη παρανομία, τι θα πράξει; Θα τους ζητήσει ευθύνες; Θα τους βγάλει στη σέντρα;

Ίσως θεωρηθεί λαϊκισμός αυτό, γιατί δεν είναι πρόβλημα μόνο οι υπεύθυνοι των συγκεκριμένων τόπων που ήρθαν ορμητικά στο φως της επικαιρότητας. Όλη η Ελλάδα παρανομεί (δεν εννοούμε όλοι οι Έλληνες). Και κυρίως η νησιωτική (και πάλι δεν εννοούμε όλοι οι νησιώτες. Ειδικά οι αυτόχθονες νησιώτες πολύ λιγότερο).

Τα νησιά μας τα άγγιξε με το ραβδί της η Κίρκη του μαζικού τουρισμού. Από τόπος γαλήνης, λιτής ομορφιάς και γραφικότητας, το Αιγαίο μεταμορφώθηκε σε μεγάλη μπίζνα – και είναι αφέλεια να μην το παραδεχόμαστε. Σε αυτή τη μεταμόρφωση μεταξύ άλλων, συνέβαλε η κατάργηση των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και η μείωση του κόστους των αεροπορικών ταξιδιών (και λόγω νεοφιλελευθερισμού που συμπίεσε τα εργασιακά κόστη).

Έτσι έπεσε ως γύπας το μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο δεν ανήκουν οι ομπρελάδες ή μόνο αυτοί, που είναι οι θεατοί. Και ούτε καν σχετίζονται μόνο με τον μαζικό τουρισμό, που είναι το ορατό επιφαινόμενο.

Άκουγα π.χ. χθες σε ένα ράδιο για το πάλαι ποτέ γραφικό νησί της Αντιπάρου, στο οποίο κατέφευγαν οι εναλλακτικοί, οι φυσιολάτρες, οι θιασώτες της απλής ομορφιάς του Αιγαίου. Από τότε που αγόρασε σπίτι ο Χουλιγουντιανός σταρ, και δεδομένος φιλέλληνας Τομ Χανκς, άθελά του λειτούργησε ως μαγνήτης και συγκέντρωσε στο νησί το ξιπασμένο χρήμα.

Υψώθηκαν τεράστια κτίρια, γέμισαν πισίνες σε βίλες που είναι χτισμένες σε περιοχές όπου δεν υπάρχει υδροδότηση για τους κοινούς θνητούς, και οι βίλες με τζαμαρίες, αν και πολεοδομικά κατακρεουργούν την ομορφιά των Κυκλάδων. Κάποιοι δήμαρχοι, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι τα επέτρεψαν όλα αυτά. Θα κληθούν να απολογηθούν για την αβελτηρία τους;

Φοβούμαστε ότι αυτή η βαθιά παρανομία, όχι στο συγκεκριμένο νησί που παραδειγματικά αναφέραμε, αλλά σε πλείστες παραλίες που τις κλείνουν οι μαντρότοιχοι βιλών του ξιπασμένου χρήματος, και σε πλείστα νησιά, θα μείνει επί παντί ατιμώρητη.

Η κυβέρνηση πέραν της τιμωρίας των «ομπρελάδων», αν θέλει μπορεί να κάνει μια συμβολική κίνηση. Να καταργήσει την αναστολή κατεδαφίσεων που θέσπισε και έδωσε λανθασμένο σήμα. Όχι γιατί θα κατεδαφιστεί τίποτα πέραν καμιάς μάντρας. Καμιά κυβέρνηση δεν κατεδάφισε ποτέ. Απλώς για τη συμβολικότητα της ενέργειας.

ΥΓ: Μετά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ προχθές, και ο ΣΥΡΙΖΑ χθες στήριξε «το κίνημα για ελεύθερες παραλίες» και χαρακτήρισε «υποκριτική τη στάση της ΝΔ». Σιγά σύντροφοι, με ρέγουλα το καπέλωμα. Κυβερνήσατε. Και δεν θυμόμαστε κανένα μέτρο περιορισμού του συγκεκριμένου προβλήματος που υπήρχε και επί των ημερών σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ