Αρχική » Η δολοφονία της Μάχσα Αμινί στο Ιράν: Μια χρονιά πρωτοφανών διαδηλώσεων σε εικόνες

Η δολοφονία της Μάχσα Αμινί στο Ιράν: Μια χρονιά πρωτοφανών διαδηλώσεων σε εικόνες

από Άρδην - Ρήξη

Στο Σαγκέζ, χιλιάδες άνθρωποι παρευρίσκονται σε τελετή για να αποτίσουν φόρο τιμής στη Μαχσά Αμινί στο τέλος του παραδοσιακού 40ήμερου πένθους στις 26 Οκτωβρίου 2022. – / AFP

της Elisabeth Pierson από τον Figaro

Από τις ταραχές στις ιρανικές πόλεις μέχρι τις διεθνείς κινητοποιήσεις, ο θάνατος της νεαρής Κούρδισσας που αποδίδεται στην αστυνομία των ηθών στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 έχει φέρει τα πάνω κάτω στο κοινωνικό κλίμα του Ιράν.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, μια νεαρή Ιρανή Κούρδισσα ηλικίας 22 ετών, η Μάχσα Αμινί, πέθανε υπό κράτηση μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους αυστηρούς ισλαμικούς κανονισμούς ένδυσης. Το γεγονός προκάλεσε ένα κύμα εξέγερσεων κατά του ισλαμικού καθεστώτος των μουλάδων. Επί μήνες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβαιναν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων φωνάζοντας “Γυναίκα, Ζωή, ελευθερία”. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από χτυπήματα ή σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας και χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν.

Παρὀτι η καταστολή  κατέπνιξε την εξέγερση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράν δεν είναι πλέον το ίδιο. Για τις γυναίκες, φύσηξε ένας άνεμος ελευθερίας. Στην πρώτη επέτειο του θανάτου της Μάχσα Αμινί, η Le Figaro αφηγείται με εικόνες τους κραδασμούς που προκάλεσε.

Μια διαδηλώτρια σηκώνει τα χέρια της με το σήμα της νίκης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Mahsa Amini στην Τεχεράνη στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. – / AFP

Κύμα διαμαρτυρίας στους δρόμους του Ιράν

 Ιρανοί αστυνομικοί πάνω σε μοτοσικλέτες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Mahsa Amini, στην Τεχεράνη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. – / AFP

Σαν πυρκαγιά, η διαμαρτυρία εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις. Η Τεχεράνη, η Μασχάντ, η Ρασχτ, και στο ιρανικό Κουρδιστάν, η Σανάνταζ, η Σαγκέζ και η Ντιβανταρέχ, αποτέλεσαν το θέατρο μαζικών διαδηλώσεων το φθινόπωρο του 2022. Παρόλο που δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημες πληροφορίες, ένας μεγάλος αριθμός βίντεο και φωτογραφιών που μοιράστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα αποκαλύπτουν την κλίμακα του κινήματος. Παντού, οι γυναίκες χορεύουν, με τα πέπλα στο χέρι, υπό τις επευφημίες των διαδηλωτών.

Στο Σαγκέζ, τη γενέτειρα της Μάχσα Αμινί, πυροβολισμοί πέφτουν στο πλήθος

Στις 26 Οκτωβρίου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σαγκέζ , τη γενέτειρα της Μάχσα Αμινί  στην επαρχία του Κουρδιστάν, για μια τελετή τιμής στο τέλος της παραδοσιακής περιόδου πένθους των 40 ημερών. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα έδειχναν ένα τεράστιο πλήθος ανδρών και γυναικών με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες να περπατούν μέσα από χωράφια και δρόμους, να διασχίζουν ένα ποτάμι και να συγκεντρώνονται γύρω από τον τάφο της νεαρής γυναίκας στο νεκροταφείο του Αϊτσί, αψηφώντας την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας.

Τότε  οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ. “Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων στην πλατεία Ζιντάν στο Σαγκέζ”, κατήγγειλε στο Twitter μια ομάδα με έδρα τη Νορβηγία που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν. Αργότερα μέσα στην ημέρα, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποκλείστηκε για “λόγους ασφαλείας”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Isna. Δεν έχουν ανακοινωθεί στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών ή των τραυματιών.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης σε όλο τον κόσμο

Η διαμαρτυρία επεκτείνεται πέρα από τα σύνορα του Ιράν. Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται πολυάριθμες διαδηλώσεις υποστήριξης των Ιρανών γυναικών, υπό το σύνθημα “Γυναίκες, Ζωή, ελευθερία”.

Στο Παρίσι, διαδηλωτής με μακιγιάζ που αναπαριστά την εμβληματική γαλλική “Μαριάν” το σύμβολο της Ελευθερίας, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, τον Οκτώβριο του 2022. STEFANO RELLANDINI / AFP

 Στο Παρίσι, συγκέντρωση υποστήριξης των διαδηλωτών στο Ιράν, Place de la République, 29 Οκτωβρίου 2022. GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFPGeoffroy Van der Hasselt / AFP.

 Ένας άνδρας ξυρίζει τα μαλλιά του στην Place de la République στο Παρίσι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ των Ιρανών γυναικών. STEFANO RELLANDINI / AFP

Διαδηλώτρια σε συγκέντρωση υποστήριξης των Ιρανών διαδηλωτών στο Παρίσι στις 9 Οκτωβρίου 2022. JULIEN DE ROSA / AFP

Στη Χάγη, συγκέντρωση στη Malieveld σε ένδειξη τιμής στη Μαχσά Αμινί, στις 8 Οκτωβρίου 2022. EVA PLEVIER / AFP

Στο Λονδίνο, διαδήλωση την 1η Οκτωβρίου 2022 στην πλατεία Τραφάλγκαρ για την υποστήριξη της νεαρής Κούρδισσας. JUSTIN TALLIS / AFP

Γυναίκες σε όλο τον κόσμο κόβουν τα μαλλιά τους για να υποστηρίξουν τις  γυναίκες του Ιράν

Πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο κόβουν τα μαλλιά τους μπροστά στις κάμερες ως χειρονομία υποστήριξης προς τις γυναίκες του Ιράν.

Μια Ιρανή πρόσφυγας που ζει στην Ελλάδα κόβει τα μαλλιά της κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Ιρανών στην Αθήνα στις 24 Σεπτεμβρίου. LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Διαδηλωτές κλαίνε μπροστά σε μια γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της για να υποστηρίξει την Κούρδισσα Μαχσά Αμινί, την 1η Οκτωβρίου 2022 στη Μαδρίτη. OSCAR DEL POZO / AFP

“Μην το πεις στη μαμά”: ένας νεαρός θανατοποινίτης συγκινεί όλο τον κόσμο

Τον Ιανουάριο του 2023, τα σπαρακτικά τελευταία λόγια ενός νεαρού εθνικού πρωταθλητή καράτε πριν από την εκτέλεσή του συγκίνησαν ολόκληρο τον κόσμο. Κατηγορούμενος για τη δολοφονία ενός φρουρού ασφαλείας στο περιθώριο μιας διαδήλωσης κατά του καθεστώτος κοντά στην Τεχεράνη, ο Mohammad Mehdi Karami, ηλικίας 22 ετών, συνελήφθη τον Νοέμβριο. Οι γονείς του προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα. Σε ένα βίντεο που γυρίστηκε από το σπίτι τους, ο εργάτης πατέρας του και η σύζυγός του κάθονται στο χαλί τους, κοιτώντας την κάμερα, εκλιπαρώντας τις αρχές να συγχωρήσουν τον γιο τους.

“Ήταν ο τέταρτος αθλητής καράτε στην εθνική ομάδα του Ιράν”, λέει ο πατέρας. “Ζητώ με σεβασμό από τις δικαστικές αρχές να γλιτώσει ο γιος μου από τη θανατική ποινή”.

Η έκκλησή του υπήρξε μάταιη. Στην ηχογράφηση της τελευταίας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πατέρα του, ακούγεται η φωνή του νεαρού να ανακοινώνει την καταδίκη του: “Μπαμπά, οι ποινές έχουν εκδοθεί. Καταδικάζομαι σε θάνατο”. Πριν προσθέσει, ως τελευταία παράκληση: “Μην το πεις στη μαμά”. Θανατώθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2023.

Η ηχογράφηση, που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του νεαρού, έγινε viral στο Ιράν. Στην Τεχεράνη, τα τελευταία του λόγια γράφτηκαν με γκράφιτι σε τοίχο της πόλης. Οι εικόνες του θλιμμένου πατέρα του που έκλαιγε πάνω από τον καλυμμένο με λουλούδια τάφο του γιου του,  συγκίνησαν τους ανθρώπους και πέρα από τα σύνορα του Ιράν.

 Ο Mohammad Mehdi Karami ήταν ο εθνικός πρωταθλητής καράτε του Ιράν. Twitter

Ένα χρόνο μετά, ακάλυπτες γυναίκες στους δρόμους της Τεχεράνης

Ένα χρόνο μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί, το θέμα του χιτζάμπ παραμένει ευαίσθητο στο Ιράν. Αδιανόητες πριν από ένα χρόνο, σκηνές στην Τεχεράνη δείχνουν γυναίκες χωρίς πέπλο ή με τα μαλλιά τους εκτεθειμένα στο κέντρο της πόλης. Ορισμένες φορούν τζιν ή στενά μπλουζάκια. Στην ιδιαίτερα θρησκόληπτη Ισλαμική Δημοκρατία, όπου οι θρησκευτικές αρχές επιβάλλουν εδώ και 44 χρόνια τον αυστηρό ενδυματολογικό τους κώδικα – το πέπλο και τον υποχρεωτικό μανδύα για τις γυναίκες – αυτές οι σκηνές είναι “σουρεαλιστικές”, δήλωσε την άνοιξη ο ειδικός απεσταλμένος μας Ζορζ Μαλμπρουνό.

Γυναίκες χωρίς πέπλο βαδίζουν στην πλατεία Βανάκ στο κέντρο της Τεχεράνης στις 4 Σεπτεμβρίου 2023. ATTA KENARE / AFP

Ένα διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα κοντά στο Μεγάλο Παζάρι της Τεχεράνης τον Σεπτέμβριο του 2023. ATTA KENARE / AFP

Μια γυναίκα διορθώνει τα μαλλιά της και ποζάρει για μια selfie με μια φίλη της στο Μεγάλο Παζάρι της Τεχεράνης στις 5 Σεπτεμβρίου 2023. ATTA KENARE / AFP

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Ακολουθήστε το Άρδην στο twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ