Αρχική » Η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών κινδυνεύει με χρεοκοπία

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών κινδυνεύει με χρεοκοπία

από Άρδην - Ρήξη

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών κατηγορούν τους κινεζικούς ομίλους για πόλεμο τιμών. Μεταξύ άλλων, ζητούν άμεσα αγορά των αποθεμάτων τους.

Της Κάτριν Βίτς, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Χάντελσμπλατ

Η προειδοποίηση είναι ρητή: «Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών κινδυνεύουν να τεθούν αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα τους επόμενους μήνες, με κάποιες να κινδυνεύουν και με χρεοκοπία», ανέφεραν σε επιστολή την Δευτέρα τους οι ευρωπαίοι παραγωγοί φωτοβολταϊκών προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Κομισιόν.

Την επιστολή υπογράφουν 40 εταιρείες από όλη την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών και η ελβετική εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών κυττάρων Μάγιερ Μπούργκερ, η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής στο Φράιμπεργκ της Σαξονίας, η γερμανική εταιρεία παραγωγής φωτοβολταϊκών Χέκερτ Σολάρ και η νεοφυής Νεξβάφε.

Η αιτία είναι η ραγδαία πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών. Οι τιμές έχουν  πέσει περισσότερο από 35% στα 0,15 €/Βατ μέσα σε μισό χρόνο. «Ολόκληρη η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών έχει πέσει θύμα εδώ και αρκετούς μήνες ενός άνευ προηγουμένου πολέμου τιμών», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Μάγιερ Μπούργκερ, Γκούντερ Έρφουρτ.

Οι κινέζοι προμηθευτές πωλούσαν τα πάνελ τους στην Ευρώπη σε τιμές έως και 50% χαμηλότερες του κόστους παραγωγής που έχουν στην Κίνα και συνεπώς σε τιμές πολύ χαμηλότερες από εκείνες των ευρωπαίων κατασκευαστών. Ο στόχος της ανοικοδόμησης μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών είναι μακριά από το να επιτευχθεί, προειδοποιεί ο Έρφουρτ.

Και οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ μετά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα είχαν μιλήσει για «αντιανταγωνιστικές πρακτικές» των κινέζων παραγωγών. Στην καταληκτική επιστολή τους, τόνισαν την «ανάγκη διαμόρφωσης μιας κατάλληλης κοινής ευρωπαϊκής απάντησης».

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Αφερεγγυότητα, διακοπές παραγωγής, βραχυπρόθεσμη απασχόληση

Στο μεταξύ, οι πρώτες εταιρείες ήδη χρεοκοπούν. Η Νορίτζιαν Κρίσταλς, η προβληματική κατασκευάστρια εταιρεία πλακών πυριτίου, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης πριν από λίγες εβδομάδες. Η Νορσάν, ένας άλλος νορβηγικός κατασκευαστής πλίνθων και πλακών πυριτίου, ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι θα διακόψει την παραγωγή και θα προβεί σε απολύσεις. Η Μάγιερ Μπούργκερ έχει συμβόλαια προμήθειας και με τις δύο εταιρείες. Η παραγωγός φωτοβολταϊκών κυττάρων πρέπει τώρα να προμηθεύεται τις πλάκες πυριτίου εκτός Ευρώπης.

Υπάρχουν αναφορές από βιομηχανικούς κύκλους ότι οι γερμανικές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών άρχισαν να υιοθετούν σε ορισμένες περιπτώσεις εργασία βραχυπρόθεσμης απασχόλησης και να μειώνουν την παραγωγή προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Σύμφωνα με τους ευρωπαίους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, περισσότερα από 500 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών πάνελ βρίσκονται σήμερα στις αποθήκες τους, 30 % πάνω απ’ το συνηθισμένο.

Τονίζουν ότι δεν μπορούν να πωληθούν τα προϊόντα τους σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος αυτή τη στιγμή – κυρίως λόγω του φτηνού ανταγωνισμού από την Κίνα. Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία ΜακΚίνσεϊ, το κόστος παραγωγής εκεί κυμαίνεται στην πραγματικότητα περίπου στα 0,2 €/Βατ. Ωστόσο, η τρέχουσα μέση τιμή στην αγορά είναι πέντε λεπτά χαμηλότερη.

«Οι κινεζικές εταιρείες προσφέρουν στους ευρωπαίους πελάτες διετή συμβόλαια με τιμές ακόμη και κάτω από 0,15 €/Βατ. Ωστόσο, οι προσφορές αυτές συνδέονται με την δέσμευση να αγοράσουν δύο μεγαβάτ ετησίως», όπως γράφουν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές στην επιστολή τους. Οι αποθήκες είναι περισσότερο από γεμάτες με περίπου 40 γιγαβάτ κινεζικών φωτοβολταϊκών.

Από την άλλη, ο Χένινγκ Ραθ από την εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών Ενπάλ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την πτώση των τιμών. Ο ίδιος διαχειρίζεται τις προμήθειες από την Κίνα για τον μεγαλύτερο διανομέα φωτοβολταϊκών στη Γερμανία. Η πανδημία δημιούργησε ένα «φαινόμενο κέτσαπ», δήλωσε. «Λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, όλοι έχουν προμηθευτεί τα αποθέματά τους για προληπτικούς λόγους. Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση είχε αυξήσει απότομα την ζήτηση. Τώρα η ζήτηση επιστρέφει στο φυσιολογικό και συναντά τις γεμάτες αποθήκες».

Εκτός αυτού, σήμερα οι παραγωγικές δυνατότητες φωτοβολταϊκών είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι για άλλα σημαντικά εξαρτήματα αυτής της αλυσίδας αξίας, όπως οι πλίνθοι και οι πλάκες πυριτίου. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για την πτώση των τιμών, «η οποία θα συνοδευτεί σίγουρα από την σταθεροποίηση της αγοράς».

Οι μεγάλες και πλεονάζουσες παραγωγικές δυνατότητες ρίχνουν τις τιμές των φωτοβολταϊκών

Πριν από πέντε χρόνια, οι παραγωγικές δυνατότητες παγκοσμίως ήταν περίπου 200 γιγαβάτ, αλλά τώρα έχουν αυξηθεί στα 800 έως 900 γιγαβάτ. Η παγκόσμια ζήτηση, ωστόσο, είναι μόνο 400 έως 500 γιγαβάτ, εκτιμούν οι ειδικοί του κλάδου. Το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγικών ικανοτήτων βρίσκεται στην Κίνα.

«Όταν μιλάμε για πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η τιμή φυσικά πέφτει λίγο», είχε δηλώσει ο Ζενγκούο Λι, επικεφαλής του μεγαλύτερου κατασκευαστή φωτοβολταϊκών στον κόσμο, της Λόνγκι, σε συνέντευξή του στην Χάντελσμπλατ. Βέβαια, «και πάλι, κάποιες εταιρείες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό τιμών».

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν μόνο δύο επιλογές, αναφέρουν στην επιστολή τους: είτε να σταματήσουν την παραγωγή και να οδηγηθούν σε ελεγχόμενη πτώχευση είτε να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου επιδοτείται η ανάπτυξη της δικής τους βιομηχανίας φωτοβολταϊκών.

Η Μάγιερ Μπούργκερ έχει ήδη σταματήσει την επέκταση της παραγωγής της στη Γερμανία μετά τη δέσμευση που έλαβε από το πρόγραμμα επιδοτήσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ, τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, και αντ’ αυτού έχει επικεντρώσει όλους τους διαθέσιμους πόρους στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στη Βόρεια Αμερική.

Οι προτεινόμενες λύσεις στο δίλημμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών διαφέρουν.

Ενώ ο ευρωπαϊκός όμιλος βιομηχανίας φωτοβολταϊκών προτείνει ένα είδος τράπεζας παραγωγής φωτοβολταϊκών που θα φέρνει σε επαφή τους παραγωγούς με τους αγοραστές από την Ευρώπη με τις καλύτερες προσφορές και θα διευθετεί τη διαφορά με επιδότηση από τις Βρυξέλλες, οι 40 παραγωγοί ηλιακής ενέργειας ζητούν την επείγουσα αγορά των δικών τους αποθεμάτων από την ΕΕ και την άμεση απαγόρευση εισαγωγής φωτοβολταϊκών που έχουν παραχθεί υπό καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας.

Αυτό φωτογραφίζει κυρίως τους παραγωγούς στην Κίνα. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία – μεταξύ άλλων και στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών.

Μετάφραση: Αναστάσης Μπαλτατζής

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Ακολουθήστε το Άρδην στο twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ