Αρχική » Γ. Ρακκάς: Η άνοδος της Ακροδεξιάς εκφράζει την αντίθεση μέρους της κοινωνίας στις πολιτικές της Ε.Ε. (Podcast)

Γ. Ρακκάς: Η άνοδος της Ακροδεξιάς εκφράζει την αντίθεση μέρους της κοινωνίας στις πολιτικές της Ε.Ε. (Podcast)

από Άρδην - Ρήξη

Φιλοξενούμενος στο newshub ο Γιώργος Ρακκάς αναφέρεται και αναλύει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα όσα καταγράφονται στη Γαλλία και την Αυστρία, τονίζοντας πως η ιδεολογική μετατόπιση προς τα δεξιά έχει να κάνει με την απόρριψη της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, την συρρίκνωση των μεσαίων τάξεων, τα προσκόμματα που θέτει η πράσινη πολιτική στους αγρότες, το ενεργειακό, την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης, την προάσπιση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και των εθνικών ταυτοτήτων του.

«Υπαρχει μια έκφραση δυσαρέσκειας και αντίθεσης με ευρωπαικές πολιτικές (…) που επιμένουν να υλοποιούνται και μεγάλα κομμάτια των ευρωπαικών κοινωνιών πλήττονται ολοένα και περισσότερο από αυτές. Οπως είναι το μεταναστευτικό», λέει και συνεχίζει επισημαίνοντας πως αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει στο Παρίσι, στο Βερόλίνο και αλλού, με την πολυπολιτισμικη κοινωνία που εχει οδηγήσει σε κρίση τη συνοχή των κοινωνιών.

Αντιδράσεις είναι και οι κινήσεις που γίνονται στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες των κοινωνιών, όπως είναι για παράδειγμα η διατροφική αυτοδυναμία ή η βιομηχανική παραγωγή. «Είναι ζητήματα που αφορούν την ευρωπαικη κυριαρχία, δηλαδή στο πως στέκεται η Ευρώπη απέναντι στον κόσμο», αναφέρει και λέει σε σχέση με την ακροδεξιά ότι: «Η άνοδος της εκφράζει ακριβώς την αυξανόμενη αντίθεση ολοένα μεγαλύτερων κομματιών της κοινωνίας».

Οπως λέει όμως και στο άρθρο του η μετατόπιση όμως δεν διαμορφώνει και λειτουργικές ισορροπίες στην ΕΕ: λόγω των νέων συσχετισμών, καθίσταται όλο και πιο δύσκολη η συναίνεση μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Κεντρώων Μεταρρυθμιστών της Ευρωπαϊκής Ανανέωσης (Μακρόν και λοιπά κόμματα του Κέντρου), και των Πρασίνων. Από την άλλη ο κατακερματισμός της ακροδεξιάς δεν θα της επιτρέψει να αυξήσει την επιδραστικότητά της, πέραν της περίπτωσης της Μελόνι, στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Έτσι, η Ευρώπη θα πορευτεί ασταθής μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η περιδίνηση αυξάνεται: υπάρχει το ενδεχόμενο να βγει ο Τραμπ και ούτως ή άλλως ακόμα και η πολιτική Μπάιντεν, ιδίως στην οικονομία, φτάνει να πλήττει την ΕΕ· το μεταναστευτικό και τα αδιέξοδα της πολυπολιτισμικής κοινωνίας εντείνονται, με τις ενδοευρωπαϊκές πολιτισμικές συγκρούσεις να αναφλέγονται ακόμα περισσότερο εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα· στην Ουκρανία αναμένονται εξελίξεις και η Ρωσία πολλαπλασιάζει τις απειλές της ότι θα ανοίξει δεύτερο μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη· ακόμα και στην Ταϊβάν αυξάνεται η ένταση, ενώ, οι φετινές εντονότατες κλιματικές ανισορροπίες θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει μεταξύ άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ