Αρχική » Μπάϊντεν-Τράμπ: Μια κακή παράσταση και ένα πανικόβλητο κόμμα

Μπάϊντεν-Τράμπ: Μια κακή παράσταση και ένα πανικόβλητο κόμμα

από Άρδην - Ρήξη

Η επισφαλής και ασταθής εμφάνιση του προέδρου Μπάιντεν στο ντιμπέιτ κάνει τους Δημοκρατικούς να συζητούν για την αντικατάστασή του στο ψηφοδέλτιο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, με βραχνή φωνή, πάσχιζε να πει τις ατάκες του και να αντιμετωπίσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ την Πέμπτη…

Από τον Peter Baker NYTimes 27 Ιουνίου 2024

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήλπιζε να αποκτήσει νέα δυναμική για την υποψηφιότητά του για την επανεκλογή του, συμφωνώντας να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ σχεδόν δύο μήνες πριν από την επίσημη υποψηφιότητά του. Αντ’ αυτού, η υποτονική και ασυνάρτητη εμφάνισή του το βράδυ της Πέμπτης προκάλεσε κύμα πανικού μεταξύ των Δημοκρατικών και άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να είναι τελικά υποψήφιος.

Κατά τη διάρκεια 90 λεπτών, ο κ. Μπάιντεν με την βραχνή φωνή πάσχιζε να πει τις ατάκες του και να αντιμετωπίσει έναν αιχμηρό αν και βαθύτατα ανέντιμο Ντόναλντ Τραμπ, εγείροντας αμφιβολίες για την ικανότητα του να διεξάγει μια έντονη και ανταγωνιστική εκστρατεία τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές. Αντί να διαλύσει τις ανησυχίες για την ηλικία του, ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, την κατέστησε κεντρικό θέμα.

Εκείνοι οι Δημοκρατικοί που υπερασπίζονταν τον πρόεδρο εδώ και μήνες απέναντι στους αμφισβητίες του -συμπεριλαμβανομένων μελών της ίδιας του της κυβέρνησης-άρχισαν να ανταλλάσσουν φρενήρη τηλεφωνήματα και μηνύματα μέσα σε ελάχιστα λεπτά μετά την έναρξη του ντιμπέιτ, καθώς έγινε σαφές ότι ο κ. Μπάιντεν δεν ήταν στα καλύτερά του. Σχεδόν σε απόγνωση, ορισμένοι μπήκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν το σοκ τους, ενώ άλλοι συζητούσαν κατ’ ιδίαν μεταξύ τους αν θα ήταν πολύ αργά για να πείσουν τον πρόεδρο να κάνει στην άκρη υπέρ ενός νεότερου υποψηφίου.

«Ο Μπάιντεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα κρεσέντο προτροπών να κάνει στην άκρη», δήλωσε ένας βετεράνος στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών που έχει υποστηρίξει σταθερά τον κ. Μπάιντεν δημοσίως. «Ο Τζο διέθετε ένα βαθύ πηγάδι αγάπης μεταξύ των Δημοκρατικών. Αυτό έχει στερέψει».

«Τα κόμματα υπάρχουν για να κερδίζουν», συνέχισε αυτός ο Δημοκρατικός. «Ο άνθρωπος που βρίσκεται στη σκηνή με τον Τραμπ δεν μπορεί να κερδίσει. Ο φόβος για τον Τραμπ κατέπνιγε την κριτική για τον Μπάιντεν. Τώρα ο ίδιος φόβος θα τροφοδοτήσει τις εκκλήσεις για την παραίτησή του».

Μια ομάδα Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι παρακολουθούσαν μαζί το ντιμπέιτ και ένας από αυτούς, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναγνώρισε ότι ήταν μια «καταστροφή» για τον κ. Μπάιντεν. Το άτομο είπε ότι η ομάδα συζητούσε την ανάγκη για έναν νέο προεδρικό υποψήφιο.

Ο Mark Buell, εξέχων χορηγός του κ. Μπάιντεν και του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε μετά το ντιμπέιτ ότι ο πρόεδρος πρέπει να σκεφτεί σοβαρά αν είναι το καλύτερο πρόσωπο για να είναι υποψήφιος. «Έχουμε χρόνο για να βάλουμε κάποιον άλλον εκεί μέσα;», δήλωσε ο κ. Buell.

Ο στόχος του Μπάιντεν με την αποδοχή ενός προεκλογικού ντιμπέιτ νωρίτερα από ό,τι έχει διεξαχθεί ποτέ στην ιστορία των προεδρικών εκλογών ήταν να επαναπροσδιορίσει την αναμέτρηση ως μια επιλογή μεταξύ του ιδίου και ενός εγκληματία που θα κατέστρεφε την αμερικανική δημοκρατία αν του δινόταν ξανά η εξουσία. Τελικώς όμως ο Μπάιντεν έφυγε από το στούντιο του CNN στην Ατλάντα απέναντι σε ένα δημοψήφισμα για τον εαυτό του και την ικανότητά του να προεδρεύσει που θα αντηχεί για μέρες, αν όχι περισσότερο.

Ο Τραμπ, 78 ετών, φάνηκε να περνάει το ντιμπέιτ χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, λέγοντας το ένα ψέμα μετά το άλλο χωρίς να αμφισβητηθεί αποτελεσματικά. Εμφανίστηκε σίγουρος αποφεύγοντας την υπερβολικά αυταρχική συμπεριφορά που τον είχε βλάψει κατά τη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν το 2020, αφήνοντας τον αντίπαλό του να σιγοβράζει στις δικές του δυσκολίες.

Ενώ ο Τραμπ κατά διαστήματα φλυαρούσε και πρόβαλε δηλώσεις που ήταν δαιδαλώδεις, δυσνόητες και εντελώς αναληθείς, το έκανε με ενέργεια και με ένταση που κάλυπτε τα λάθη του, καταφέρνοντας να παραμείνει στην επίθεση ακόμη και σε θέματα ευαίσθητα για τον ίδιο, όπως η επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 και η άμβλωση.

Ο  Μπάιντεν βρισκόταν σε αμυντική θέση το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ενώ μιλώντας με τους δημοσιογράφους στη συνέχεια, ανέφερε ότι πάλευε με ένα κρυολόγημα. «Έχω πονόλαιμο», είπε. Εξέφρασε όμως ικανοποίηση για την εμφάνισή του. «Νομίζω ότι τα πήγαμε καλά».

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν έχουν απορρίψει εδώ και καιρό κάθε εικασία περί αποχώρησής του, απορρίπτοντάς την ως αδικαιολόγητη νευρικότητα, ακόμη και αν έχει μείνει πίσω από τον κ. Τραμπ στις πολιτείες «μάχης» που απαιτούνται για τη νίκη το φθινόπωρο. Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκαν την ανάγκη για ένα πρόωρο ντιμπέιτ ήταν να καταστήσουν σαφές στο κοινό ότι αυτές είναι οι δύο επιλογές και ότι δεν θα προταθεί κανένας άλλος.

«Φίλοι μου, τα γεγονότα είναι ότι αν ο Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να αποχωρήσει, θα το είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η Σάιμον Σάντερς, πρώην βοηθός της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις. «Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα. Οπότε όχι, δεν θα κάνει στην άκρη. Είναι ο υποψήφιος, και αρκετοί Δημοκρατικοί, όπως υποψιάζομαι, θα βγουν να τον υπερασπιστούν τις επόμενες ημέρες».

Ο κυβερνήτης Gavin Newsom της Καλιφόρνιας, ένας από αυτούς που αναφέρθηκαν ως πιθανός αντικαταστάτης του κ. Μπάιντεν εκτός από την κ. Χάρις, απέκρουσε τις συζητήσεις περί αλλαγής υποψηφίου. «Δεν θα γύριζα ποτέ την πλάτη μου στο έργο του Προέδρου Μπάιντεν», δήλωσε στους δημοσιογράφους, λειτουργώντας ως επίσημος εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας στο spin room μετά το ντιμπέιτ. «Δεν θα γύριζα ποτέ την πλάτη μου στον Πρόεδρο Μπάιντεν και δεν γνωρίζω κανέναν Δημοκρατικό στο κόμμα μου που θα το έκανε, ειδικά μετά από απόψε».

Αλλά αυτό δεν σταμάτησε τις εικασίες. «Παιδιά, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να προτείνουν κάποιον άλλο – πριν να είναι πολύ αργά», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Άντριου Γιανγκ, ο οποίος έβαλε υποψηφιότητα με τον κ. Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020, πριν τελειώσει το ντιμπέιτ, προσθέτοντας το hashtag #swapJoeout.

Η πρώην γερουσιαστής Κλερ ΜακΚάσκιλ των Δημοκρατικών στο Μιζούρι, έκανε λόγο για “κρίση”, λέγοντας ότι το τηλέφωνό της «έχει πάρει φωτιά» από γερουσιαστές, παράγοντες, δωρητές και άλλους αναστατωμένους Δημοκρατικούς.

«Ο Τζο Μπάιντεν είχε ένα πράγμα που έπρεπε να κάνει απόψε και δεν το έκανε», δήλωσε στο MSNBC. «Είχε ένα πράγμα που έπρεπε να πετύχει, και αυτό ήταν να καθησυχάσει την Αμερική ότι είναι ικανός για τη δουλειά στην ηλικία του, και απέτυχε σε αυτό απόψε».

Οι πιθανότητες του κ. Μπάιντεν να κερδίσει έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες στο PredictIt.org, μια ιστοσελίδα στοιχημάτων που δέχεται στοιχήματα για πολιτικά γεγονότα. Οι πιθανότητές του να είναι υποψήφιος του κόμματος έπεσαν στα 60 σεντς, μειωμένες κατά 26 σεντς, πράγμα που σημαίνει ότι οι παίκτες του στοιχήματος ουσιαστικά πίστευαν ότι υπάρχει μόνο 60% πιθανότητα να είναι υποψήφιος, παρόλο που σάρωσε στις προκριματικές εκλογές, δεν έχει εσωτερικό αντίπαλο και ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι Δημοκρατικοί φαντάζονταν σενάρια στα οποία οι γηραιότεροι του κόμματος, όπως ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ της Νέας Υόρκης, η πρώην πρόεδρος Νάνσι Πελόζι της Καλιφόρνια και ο εκπρόσωπος Τζέιμς Ε. Κλάιμπερν της Νότιας Καρολίνας, θα επενέβαιναν στον κ. Μπάιντεν.

Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι κάποιος από αυτούς θα συμφωνούσε να το κάνει. Άλλοι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι φοβούνται ότι είναι πλέον πολύ αργά, σημειώνοντας ότι ο Μπάιντεν είναι ένας περήφανος, πεισματάρης άνθρωπος που επιμένει εδώ και καιρό ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για να νικήσει τον Τραμπ και δεν θα άκουγε κανέναν άλλον εκτός ίσως από τη σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν, η οποία υποστηρίζει σθεναρά την υποψηφιότητά του.

Οι εν ενεργεία πρόεδροι συχνά σκοντάφτουν στο πρώτο ντιμπέιτ της προεκλογικής περιόδου, είτε επειδή είναι σκουριασμένοι είτε επειδή έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το αντισταθμίζουν με ισχυρότερες επόμενες εμφανίσεις. Τα προβλήματα του κ. Μπάιντεν έφεραν ιδίως στο νου το πρώτο ντιμπέιτ του Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1984, όταν εμφανίστηκε γέρος και εκτός εαυτού- ενώ έσωσε την εκστρατεία του στο επόμενο ντιμπέιτ με ένα εύστοχο αστείο για να εκμεταλλευτεί τη νεότητα και την απειρία του αντιπάλου του.

Το πρόβλημα για τον Μπάιντεν είναι ότι κανένα άλλο ντιμπέιτ δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει καμία προφανή ευκαιρία να ανακάμψει για μήνες.

Έτσι, αντί να επανεκκινήσει την εκστρατεία υπέρ του κ. Μπάιντεν, όπως περίμενε, η ομάδα του προέδρου έκλεισε τη βραδιά γνωρίζοντας ότι το καθήκον των επόμενων ημερών, αν όχι εβδομάδων, θα ήταν να συγκρατήσει τη ζημιά και να συσπειρώσει το κόμμα πίσω από έναν ταλαιπωρημένο ηγέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ