Αρχική » Γ. Καραμπελιάς: Η σημασία της ελληνικής ναυτοσύνης τον 18ο αιώνα (podcast)

Γ. Καραμπελιάς: Η σημασία της ελληνικής ναυτοσύνης τον 18ο αιώνα (podcast)

από Άρδην - Ρήξη

Ο Γιώργος Καραμπελιάς μιλά στο newshub.gr και παραχωρεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη σχετικά με την σημασία της ελληνικής ναυτοσύνης το 18ο αιώνα. Με αφορμή το βιβλίο του «Μια υπονομευμένη Άνοιξη. Στις ρίζες της οικονομικής εξάρτησης». Αναφέρεται συγκεκριμένα στην εξέλιξη της ελληνικής ναυτοσύνης, ενώ σκιαγραφει και την πληθυσμιακή δύναμη των νησιών της Ελλαδας, την ώρα που πολλά από αυτά ήταν ξερονήσια.

«Κάτι στο οποιο ελάχιστοι ιστορικοί επιμένουν, είναι ότι στη διαρκεια της Τουρκοοκρατίας η ανάπτυξης της Οικονομίας (…), βρίσκεται μακριά από την παρουσία των Τούρκων. Έίτε στα ορεινά όπως είναι στα Άγραφα, στο Καρπενήσι, στη Δημητσάνα, είτε στην Υδρα, τα Ψαρά, την Κάσο. Ξερονήσια που δεν είχαν σχεδον καθόλου πληθυσμό (…) πριν από το 1750. Εκεί μακριά από την παρουσία των Τούρκων, φτιάχνεται η ελληνικη ναυτοσύνη», σημειώνει ο κ. Καραμπελιάς.

Οπως λέει χαρακτηριστικά στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουμε ούτε ένα ελληνικό σκάφος τότε. Κάτι που συνέβαινε και σε αλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Αρα η ελληνικη ναυτοσύνη εκμεταλλεύεται τις γεωπολιτικές συνθήκες της εποχής (…) και έτσι σιγά – σιγά φτιάχνεται. Για να αντιμετωπίσουν τους πειρατές έχουν κανόνια. Μαθαίνουν την πολεμική τέχνη και έτσι όταν έρχετια η ώρα της Επανάστασης, οι Τούρκοι βρίσκοουν απέναντι τους ένα σημαντικοτατο ελληνικό Ναυτικό».

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ