Αρχική » Πως η Χαμάς προετοίμασε την 7η Οκτωβρίου

Πως η Χαμάς προετοίμασε την 7η Οκτωβρίου

από Άρδην - Ρήξη

Ένα σπίτι στο Κιμπούτς Kfar Aza, στο Ισραήλ, τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο περιλαμβανόταν μεταξύ εκείνων που δέχθηκαν επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Τα πρακτικά της οργάνωσης αποκαλύπτουν

Οι Times εξέτασαν τα πρακτικά 10 συναντήσεων μεταξύ των κορυφαίων ηγετών της Χαμάς. Τα αρχεία δείχνουν ότι η μαχητική ομάδα απέφυγε μια κλιμάκωση από το 2021 και μετά για να αφήσει ψευδώς να εννοηθεί ότι είχε πτοηθεί – ενώ αναζητούσε την υποστήριξη του Ιράν για μια μεγάλη επίθεση.

των Ronen Bergman  Adam Rasgon και Patrick Kingsley *

Ρεπορτάζ από την Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και τη Ντόχα του Κατάρ.

12 Οκτωβρίου 2024

Για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γιαχία Σινουάρ συνωστίζονταν με τους κορυφαίους διοικητές της Χαμάς και σχεδίαζαν αυτό που ήλπιζαν ότι θα ήταν η πιο καταστροφική και αποσταθεροποιητική επίθεση κατά του Ισραήλ στην τεσσαρακονταετή ιστορία της οργάνωσης.

Τα πρακτικά των μυστικών συναντήσεων της Χαμάς, που κατασχέθηκαν από τον ισραηλινό στρατό και περιήλθαν στην κατοχή των New York Times, προσφέρουν μια λεπτομερή καταγραφή του σχεδιασμού για την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, καθώς και την αποφασιστικότητα του κ. Σινουάρ να πείσει τους συμμάχους της Χαμάς, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, να συμμετάσχουν στην επίθεση ή τουλάχιστον να δεσμευτούν σε μια ευρύτερη μάχη με το Ισραήλ εάν η Χαμάς πραγματοποιούσε μια αιφνιδιαστική διασυνοριακή επιδρομή.

Τα έγγραφα, τα οποία αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της Χαμάς, καταδεικνύουν επίσης ότι καταβλήθηκαν εκτεταμένες προσπάθειες παραπλάνησης του Ισραήλ σχετικά με τις προθέσεις της, την ίδια στιγμή που η ομάδα έθετε τις βάσεις για μια παράτολμη επίθεση και μια περιφερειακή πυρκαγιά που ο κ. Σινουάρ ήλπιζε ότι θα προκαλούσε την «κατάρρευση» του Ισραήλ.

Τα έγγραφα περιέχουν πρακτικά από 10 μυστικές συναντήσεις επιτελικού σχεδιασμού μιας μικρής ομάδας πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς κατά την προετοιμασία της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023. Τα πρακτικά περιλαμβάνουν 30 σελίδες με λεπτομέρειες που δεν είχαν αποκαλυφθεί προηγουμένως σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ηγεσίας της Χαμάς και τις προετοιμασίες που έγιναν για την επίθεσή.

Τα έγγραφα, τα οποία επαληθεύτηκαν από τους Times, περιγράφουν τις κύριες στρατηγικές και αναλύουν τις εκτιμήσεις της ηγετικής ομάδας:

  • Η Χαμάς σχεδίαζε αρχικά να πραγματοποιήσει την επίθεση, την οποία αποκαλούσε  με την κωδική ονομασία «το μεγάλο σχέδιο», το φθινόπωρο του 2022. Αλλά η ομάδα καθυστέρησε την εκτέλεση του σχεδίου καθώς προσπαθούσε να πείσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να συμμετάσχουν.
  • Καθώς προετοίμαζαν επιχειρήματα με αποδέκτη τη Χεζμπολάχ, οι ηγέτες της Χαμάς δήλωσαν ότι η «εσωτερική κατάσταση» του Ισραήλ –μια προφανής αναφορά στην αναταραχή σχετικά με τα αμφιλεγόμενα σχέδια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος–  ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους «αναγκάστηκαν να προχωρήσουν προς μια στρατηγική μάχη».
  • Τον Ιούλιο του 2023, η Χαμάς απέστειλε έναν κορυφαίο αξιωματούχο στον Λίβανο, όπου συναντήθηκε με έναν ανώτερο Ιρανό διοικητή και ζήτησε τη συνδρομή του για να χτυπήσει ευαίσθητες τοποθεσίες κατά την έναρξη της επίθεσης.
  • Ο ανώτερος Ιρανός διοικητής είπε στη Χαμάς ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ υποστήριζαν επί της αρχής, αλλά χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν – τα πρακτικά δεν αναφέρουν πόσο λεπτομερές σχέδιο παρουσίασε η Χαμάς στους συμμάχους της.
  • Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι η Χαμάς σχεδίαζε να συζητήσει την επίθεση με περισσότερες λεπτομέρειες σε μια επόμενη συνάντηση με τον Χασάν Νασράλα, τον τότε ηγέτη της Χεζμπολάχ, αλλά δεν διευκρινίζουν αν η συζήτηση έγινε.
  • Η Χαμάς αισθάνθηκε σίγουρη για τη γενικότερη υποστήριξη των συμμάχων της, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως χρειαζόταν να προχωρήσει χωρίς την πλήρη συμμετοχή τους – εν μέρει για να εμποδίσει το Ισραήλ να αναπτύξει ένα προηγμένο νέο σύστημα αεράμυνας πριν πραγματοποιηθεί η επίθεση.
  • Η απόφαση για την επίθεση επηρεάστηκε επίσης από την επιθυμία της Χαμάς να ανακόψει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, την εμπέδωση της κατοχής της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ και τις ισραηλινές προσπάθειες για την άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου στο συγκρότημα του τεμένους Άκσα στην Ιερουσαλήμ, ιερό τόσο για το Ισλάμ όσο και για τον Ιουδαϊσμό και γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού.
  • Η Χαμάς απέφυγε σκόπιμα τις μεγάλες συγκρούσεις με το Ισραήλ για δύο χρόνια από το 2021, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τον αιφνιδιασμό της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Όπως το έβλεπαν οι ηγέτες, «πρέπει να κρατήσουν τον εχθρό πεπεισμένο ότι η Χαμάς στη Γάζα θέλει ηρεμία».
  • Οι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα δήλωσαν ότι ενημέρωσαν τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στο Κατάρ, για «το μεγάλο σχέδιο». Δεν είχε γίνει προηγουμένως γνωστό αν ο κ. Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ τον Ιούλιο, είχε ενημερωθεί για την επίθεση πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Πρελούδιο στον πόλεμο

Τα έγγραφα προσφέρουν ένα ευρύτερο πλαίσιο σε μία από τις πιο κομβικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής, δείχνοντας ότι ήταν τόσο το αποκορύφωμα ενός πολυετούς σχεδίου, όσο και μια κίνηση που διαμορφώθηκε εν μέρει από συγκεκριμένα γεγονότα μετά την επιστροφή του κ. Νετανιάχου στην εξουσία στο Ισραήλ στα τέλη του 2022.


Χρησιμοποιώντας κώδικα

Τα έγγραφα μνημονεύουν για πρώτη φορά την επιχείρηση τον Ιανουάριο του 2022, όταν τα πρακτικά καταδεικνύουν ότι οι ηγέτες της Χαμάς συζήτησαν την ανάγκη να αποφύγουν να εμπλακούν σε μικρές αψιμαχίες και να επικεντρωθούν στο «μεγάλο σχέδιο». Οι αξιωματικοί των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών διαπίστωσαν ότι οι ηγέτες της Χαμάς χρησιμοποιούσαν επανειλημμένα την ίδια φράση, αλλά οι αξιωματικοί δεν αντιλήφθηκαν τι σήμαινε ο όρος μέχρι να διαβάσουν τα έγγραφα μετά την επίθεση, σύμφωνα με δύο ισραηλινούς αξιωματούχους που έχουν γνώση των πληροφοριών για τους διοικητές της Χαμάς.

Τα πρακτικά δεν παρέχουν ένα σαφή κατάλογο όλων των ατόμων που συμμετείχαν σε κάθε συνάντηση, αλλά αναφέρουν ότι ο κ. Σινουάρ συμμετείχε σε όλες τις συζητήσεις, ενώ ο αναπληρωτής του συμμετείχε σε τουλάχιστον τρεις. Αρκετοί στρατιωτικοί διοικητές που αναφέρονται μόνο με τα ψευδώνυμά τους αναφέρονται επίσης ως συμμετέχοντες.

Οι αναλυτές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με αρκετούς ισραηλινούς αξιωματούχους και την αξιολόγηση των εγγράφων από τον στρατό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, Μαρουάν Ισά και Μοχάμεντ Σινουάρ, ήταν μεταξύ εκείνων που αναφέρονται με ψευδώνυμο. Παλαιστίνιος αναλυτής που γνωρίζει τα εσωτερικά της Χαμάς ανέφερε επίσης ότι πιστεύει πως τα πρακτικά έδειχναν ότι ο κ. Ντέιφ ήταν παρών.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τον Απρίλιο του 2022, οι ηγέτες πανηγύριζαν για το πώς τα πιο δύσκολα σημεία του μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού είχαν περάσει χωρίς σημαντική κλιμάκωση, βοηθώντας τη Χαμάς να «κρύψει τις προθέσεις μας» και να «καμουφλάρει τη μεγάλη ιδέα (το μεγάλο μας σχέδιο)». Μιλούσαν για οικονομία πυρομαχικών και για την πραγματοποίηση «μιας μεγάλης και πειστικής διαδικασίας απόκρυψης και παραπλάνησης».

Τον Ιούνιο του 2022, οι ηγέτες δήλωσαν ότι η επιχείρηση εξακολουθούσε να αναπτύσσεται: Σημείωσαν ότι η Χαμάς απέφυγε τη σύγκρουση με το Ισραήλ μετά την προκλητική πορεία των εβραίων υπερεθνικιστών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στα τέλη Μαΐου, καλλιεργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι η ομάδα δεν επεδίωκε πλέον μια μεγάλη αντιπαράθεση. Ενώ οι ηγέτες της Χαμάς έχουν μιλήσει αόριστα δημοσίως για το πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν το Ισραήλ τα χρόνια που οδήγησαν στην επίθεση, τα πρακτικά αποκαλύπτουν την έκταση αυτής της εξαπάτησης.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, οι προετοιμασίες για την επίθεση απείχαν περίπου ένα μήνα από την ολοκλήρωσή τους, σύμφωνα με τα πρακτικά του Ιουνίου του 2022. Τα σχέδια περιλάμβαναν χτύπημα 46 θέσεων που επανδρώνονταν από την ισραηλινή στρατιωτική μεραρχία που φυλάει τα σύνορα, και στη συνέχεια στόχευση μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης και ενός κόμβου πληροφοριών στο νότιο Ισραήλ, καθώς και πόλεων και χωριών.

Οι ηγέτες ανέφεραν ότι θα ήταν ευκολότερο να στοχεύσουν αυτές τις κατοικημένες περιοχές αν πρώτα υπερφαλαγγίζονταν οι στρατιωτικές βάσεις – μια πρόβλεψη που αποδείχθηκε σωστή στις 7 Οκτωβρίου. Αυτά τα στρατιωτικά σχέδια φάνηκε να είναι μια απλουστευμένη και ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή του πιο λεπτομερούς σχεδίου μάχης που το Ισραήλ υπέκλεψε το 2022 αλλά απέκλεισε τη σημασία του.

Σε ένδειξη του πόσο μυστικά προετοιμάστηκε η επίθεση, ο κ. Σινουάρ και οι υφιστάμενοί του αποφάσισαν ότι τα σχέδια θα έπρεπε να παραμείνουν μυστικά από πολλούς χαμηλόβαθμους μαχητές της Χαμάς μέχρι αρκετές ώρες πριν από την επίθεση, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης του Ιουνίου.

Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Σινουάρ συζήτησε επίσης εν συντομία με τους συναδέλφους του πώς μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ θα απαιτούσε πιθανότατα θυσίες, προφανώς από απλούς κατοίκους της Γάζας. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που υπονοείται στα πρακτικά η ταλαιπωρία που θα μπορούσαν να υποστούν οι Παλαιστίνιοι πολίτες. Μετά τις 7 Οκτωβρίου, ορισμένοι ηγέτες της Χαμάς αναγνώρισαν ότι η ισραηλινή αντεπίθεση που προέκυψε προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, αλλά υποστήριξαν ότι ήταν «το τίμημα» που πρέπει να πληρώσουν οι Παλαιστίνιοι για την ελευθερία.

Θρήνος για την απώλεια ενός παιδιού τον Οκτώβριο του 2023 στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

Συνεδριάζοντας τον Σεπτέμβριο του 2022, το συμβούλιο της ηγεσίας φαινόταν έτοιμο να ξεκινήσει την επίθεση μέσα σε ένα μήνα, κατά τη διάρκεια των εβραϊκών διακοπών, και ο κ. Σινουάρ εξέτασε τα τελευταία σχέδια μάχης. Τα έγγραφα δεν εξηγούν γιατί η επίθεση αναβλήθηκε, αλλά ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο είναι η προσπάθεια της ηγεσίας της Χαμάς να προσελκύσει την υποστήριξη της επιχείρησης από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Προσελκύοντας συμμάχους

Τον Δεκέμβριο του 2022, μια νέα ακροδεξιά κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στο Ισραήλ, επαναφέροντας τον κ. Νετανιάχου στην εξουσία. Οι ηγέτες της Χαμάς σημείωσαν σε μια συνάντηση τον επόμενο μήνα ότι χρειάζονταν χρόνο για να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ, ένας ακροδεξιός υπουργός γνωστός για τις προκλητικές του ενέργειες απέναντι στους Παλαιστίνιους, είχε ήδη πραγματοποιήσει μια αμφιλεγόμενη περιοδεία στο συγκρότημα του τεμένους Άκσα και ακολούθησε μια σύντομη κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Οι ηγέτες προέβλεψαν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης «θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε προς το μεγάλο σχέδιο» τραβώντας την προσοχή των συμμάχων της Χαμάς και ενισχύοντας την υποστήριξη για την επίθεσή τους.

Σε μια συνάντηση τον Μάιο του 2023, ο κ. Σινουάρ και οι συνάδελφοί του εξέφρασαν την ανακούφισή τους που πέρασαν άλλο ένα Ραμαζάνι χωρίς να εμπλακούν σε μια ήσσονος σημασίας αντιπαράθεση με το Ισραήλ, παρά τις εντάσεις στο τέμενος Άκσα τις οποίες ακολούθησε μια σύντομη κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Για άλλη μια φορά, φάνηκαν έτοιμοι να οριστικοποιήσουν τα σχέδια για την επίθεση. Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι ηγέτες συζήτησαν αν θα την εξαπέλυαν στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα γιόμαζαν το Γιομ Κιπούρ, την πιο ιερή ημέρα στο εβραϊκό ημερολόγιο, ή στις 7 Οκτωβρίου, που συνέπεσε εκείνη τη χρονιά με την εβραϊκή ιερή ημέρα του Σιμτσάτ Τορά. Οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία της αποφυγής οποιασδήποτε μη σημαντικής κλιμάκωσης με το Ισραήλ που θα ανέτρεπε τις τελικές προετοιμασίες τους.

«Πρέπει να ελέγξουμε τη συμπεριφορά της Ισλαμικής Τζιχάντ και άλλων ομάδων, ώστε να μην καταφύγουν σε προκλήσεις που θα κατέστρεφαν το σχέδιό μας», αναφέρεται στα πρακτικά. Επιπλέον, η Χαμάς θα επιδιώξει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «η Γάζα θέλει ζωή και οικονομική ανάπτυξη».

Στην ίδια συνεδρίαση, το συμβούλιο της ηγεσίας δήλωσε ότι ήθελε να πραγματοποιήσει την επίθεση μέχρι το τέλος του 2023, επειδή το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι αναπτύσσει ένα νέο είδος λέιζερ που θα μπορούσε να καταστρέψει τις ρουκέτες της Χαμάς πιο αποτελεσματικά από το σημερινό σύστημα αεράμυνας.

Η Χαμάς σχεδίαζε να υποβάλει τα σχέδια της επίθεσης στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τα έγγραφα, ως έναν τρόπο να εκτροχιαστούν οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, μια κίνηση που θα ενσωμάτωνε περαιτέρω το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή χωρίς να επιλυθεί πλήρως η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Σύμφωνα με τα πρακτικά μιας συνάντησης τον Αύγουστο του 2023, ο αναπληρωτής του κ. Σινουάρ, Χαλίλ αλ-Χάγια, τον προηγούμενο μήνα συζήτησε το σχέδιο με τον ανώτερο Ιρανό διοικητή, Μοχάμεντ Σαΐντ Ιζαντί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος είχε την έδρα του στον Λίβανο και συνέβαλε στην επίβλεψη των σχέσεων της Τεχεράνης με τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Τα εν λόγω πρακτικά ανέφεραν επίσης ότι ο κ. αλ Χάγια σκόπευε να το θέσει προς συζήτηση με τον κ. Νασράλα, τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ τον Φεβρουάριο του 2023 διαμαρτύρονται για τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα…

Η συνάντηση με τον κ. Νασράλα αναβλήθηκε και τα πρακτικά των μεταγενέστερων συναντήσεων δεν διευκρινίζουν αν ο εκπρόσωπος της Χαμάς μπόρεσε τελικά να του παρουσιάσει αυτοπροσώπως το σχέδιο…

Ενώ οι αξιωματούχοι της Χαμάς και του Ιράν είχαν αναγνωρίσει κάποιο επίπεδο συντονισμού πριν από την επίθεση, η έκταση των επαφών τους δεν είχε προηγουμένως αναφερθεί.

Τα πρακτικά διαψεύδουν παράλληλα τις αναφορές για ρήξη μεταξύ της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα και του πολιτικού ηγέτη της στο Κατάρ, του κ. Χανίγια. Τα πρακτικά δείχνουν ότι οι ηγέτες μοιράστηκαν εμπιστευτικές πληροφορίες με τον κ. Haniyeh, τον ενημέρωσαν για «το μεγάλο σχέδιο» και αποφάσισαν ότι από την εξωτερική ηγεσία της Χαμάς, μόνο αυτός θα έπρεπε να ενημερωθεί για τις συναντήσεις που ο κ. al-Hayya ήλπιζε να πραγματοποιήσει με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Τα πρακτικά του Αυγούστου – το τελικό έγγραφο που είδαν οι Times – ανέφεραν ότι ο κ. αλ-Χάγια είχε αναφέρει στον ανώτερο Ιρανό διοικητή, τον κ. Ιζαντί, ότι η Χαμάς θα χρειαζόταν βοήθεια για να χτυπήσει ευαίσθητες τοποθεσίες κατά τη διάρκεια «της πρώτης ώρας» της επίθεσης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο κ. Ιζαντί είπε ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν χαιρετίζουν κατ’ αρχήν το σχέδιο, αλλά ότι χρειάζονται χρόνο «για να προετοιμάσουν το κατάλληλο κλίμα».

Ως αποτέλεσμα, οι ηγέτες της Χαμάς φάνηκαν αισιόδοξοι ότι οι σύμμαχοί τους δεν θα τους άφηναν «εκτεθειμένους», αλλά αποδέχθηκαν ότι ίσως χρειαζόταν να πραγματοποιήσουν την επίθεση μόνοι τους. Η εμπέδωση της κατοχής της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, καθώς και η αυξανόμενη ισραηλινή παρουσία στον περίβολο του τεμένους Άκσα, «δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε υπομονή», ανέφερε το έγγραφο του Αυγούστου.

Το γραφείο του κ. αλ-Χάγια δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό, αλλά σε συνέντευξή του στους Times πέρυσι, περιέγραψε την επίθεση του Οκτωβρίου ως «μια μεγάλη πράξη» που «ξύπνησε τον πλανήτη από τον βαθύ του ύπνο».

Τελικά, το Ιράν δεν χτύπησε άμεσα το Ισραήλ παρά μόνο μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς και η Χεζμπολάχ προσέτρεξε σε βοήθεια της Χαμάς μόνο στις 8 Οκτωβρίου, αφού το Ισραήλ είχε αρχίσει να αποκαθιστά τον έλεγχο των συνόρων του. Η Χεζμπολάχ συνέχισε να απασχολεί τον ισραηλινό στρατό από τη Γάζα εκτοξεύοντας ρουκέτες στο Ισραήλ. Η αντιπαράθεση οδήγησε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά τον οποίο το Ισραήλ δολοφόνησε τον κ. Νασράλα και άλλους ηγέτες της Χεζμπολάχ και εισέβαλε στα προπύργια της ομάδας στο νότιο Λίβανο.

Πορτραίτα του Hassan Nasrallah, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, στήθηκαν στη γειτονιά Dahiya στα περίχωρα της Βηρυτού, στο Λίβανο, μετά το θάνατό του.

Η Χαμάς υπήρξε περισσότερο επιτυχημένη στις προσπάθειές της να παραπλανήσει το Ισραήλ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου, αξιωματικοί των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών παρατήρησαν ότι μαχητές της Χαμάς είχαν ξεκινήσει έναν ασυνήθιστο ελιγμό. Όμως αγνόησαν τη σημασία του γεγονότος, εκτιμώντας ότι επρόκειτο για άσκηση ή για αμυντικό ελιγμό.

«Εκτιμάται ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση και είσοδο σε αντιπαράθεση αυτή τη στιγμή», ανέφερε ένα άκρως απόρρητο υπόμνημα που κυκλοφόρησε από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών στις 3:17 π.μ. και το οποίο αργότερα ελέγχθηκε από τους Times.

Λίγο περισσότερο από τρεις ώρες αργότερα, άρχισε η επίθεση.

* Ο Ronen Bergman είναι συντάκτης του περιοδικού The New York Times Magazine, με έδρα το Τελ Αβίβ. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το «Rise and Kill First: Η μυστική ιστορία των στοχευμένων δολοφονιών του Ισραήλ».

Ο Adam Rasgon είναι δημοσιογράφος των Times στην Ιερουσαλήμ, και καλύπτει ισραηλινές και παλαιστινιακές υποθέσεις.

Ο Patrick Kingsley είναι επικεφαλής του γραφείου των Times στην Ιερουσαλήμ, επικεφαλής της κάλυψης του Ισραήλ, της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ