Αρχική » Εθνικός Διχασμός – Οι Ευθύνες, του Δημήτριου Λυμπουρίδη

Εθνικός Διχασμός – Οι Ευθύνες, του Δημήτριου Λυμπουρίδη

από Άρδην - Ρήξη

Τίτλος: Εθνικός Διχασμός – Οι ευθύνες

Συγγραφέας: Δημήτριος Κ. Λυμπουρίδης

Διακινείται από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, για παραγγελίες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο.

Εισαγωγή του συγγραφέα

Τον Ιανουάριο του 2031 εξέδωσα το δίτομο βιβλίο µου µε θέµα την εθνική καταστροφή του 1922 και µε τίτλο, «1922, Οι Υπεύθυνοι», µε παραπομπές στις πηγές από όπου άντλησα τις πληροφορίες για τα γεγονότα που περιέγραφα, καθώς και αποσπάσματα πρωτότυπων κειμένων. Μετά ένα χρόνο περίπου, τον Μάιο του 20232 εκδόθηκε, από τον εκδοτικό οίκο «Historical Quest», σε ένα τόμο, το βιβλίο µε το ίδιο θέµα. χωρίς παραπομπές και παράθεση αποσπασµάτων πρωτότυπων κειμένων, µε τον τίτλο, «1922. Οι Ευθύνες». Τέλος, πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2024, ο ίδιος εκδοτικός οίκος εξέδωσε το βιβλίο µου µε τον τίτλο, «100 Απαντήσεις για το 1922», όπου σε εκατό καίριες ερωτήσεις, για το πως οδηγηθήκαµε στη µεγάλη εθνική καταστροφή, δίδονται αντίστοιχες τεκμηριωμένες απαντήσεις. Σκοπός του συγγραφέα ήταν, από την αρχή, να δώσει ένα σύντομο ιστορικό κείµενο, για τον µέσο Έλληνα που θα ήθελε µέσα σε ένα τέτοιο κείµενο 270 σελίδων, να κατατοπιστεί για τα γεγογότα της καταστροφής που καθόρισε το αβέβαιο µέλλον του ελληνισμού, αφού προηγουμένως µε την έκδοση των δύο άλλων του βιβλίων είχε εξασφαλίσει τηντεκμηρίωση των γεγονότων που περιέγραφε.

Το παρόν βιβλίο, µε τον τίτλο, «Εθνικός Διχασμός οι Ευθύνες», σε ένα τόμο, έχει σαν αντικείµενο τον Διχασμό που είχε προηγηθεί της Εθνικής καταστροφής, μεταξύ του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Βενιζέλου. Σκοπός του συγγραφέα είναι να ακολουθήσουν δύο ακόµα βιβλία, µε το ίδιο θέµα, ένα δίτομο µε παραπομπές και παράθεση αποσπασμάτων πρωτότυπων κειμένων και ένα ακόµα σύντομο κείµενο σε µορφή απαντήσεων σε καίρια ερωτήματα πάνω στις αιτίες και τις συνέπειες του Διχασμού που αποτέλεσε το προοίμιο και την αιτία της εθνικής καταστροφής του 1922. Σκοπός του συγγραφέα και πάλι, να δώσει ένα τελικό κείµενο υπό µορφή τεκμηριωµένων απαντήσεων σε καίρια ερωτήματα, πάνω στον καταστροφικό εκείνο Διχασμό, µε παράλληλα βιβλία που περιέχουν τις πηγές του.

Αναμφισβήτητα δύο ήταν τα σημαντικά γεγονότα που συντάραξαν τη νεότερη ελληνική ιστορία και τα οποία αφορούσαν στην εθνική ολοκλήρωση και το μέλλον του ελληνισμού. Η διαφωνία μεταξύ βασιλιά Κωνσταντίνου και πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και η καταστροφή του 1922, αποκλειστική συνέπεια της διαφωνίας που προηγήθηκε. Για τα δύο αυτά ιστορικά γεγονότα, υπάρχει αρκετή σύγχυση στη διάνοια των περισσοτέρων Ελλήνων, λόγω άγνοιας ή και ημιμάθειας. Αποφάσισα, λόγω της διαπίστωσης αυτής,

πριν από 19 χρόνια, να µελετήσω σε βάθος τα σχετικά γεγονότα για να καταλάβω, πρώτα εγώ, τι ακριβώς είχε συμβεί τότε. Σύντομα αντιλήφθηκα ότι ήταν καθήκον µου να κοινοποιήσω τις γνώσεις που θα αποκτούσα, σε βιβλίο, ώστε να γίνουν γνωστές στο ευρύτερο ελληνικό κοινό.

Σκοπός των βιβλίων µου, δεν είναι να υμνήσω να κατηγορήσω κάποιους από τους πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης, αλλά να αναζητήσω και να βρω την αλήθεια των γεγονότων ή τουλάχιστον να προσεγγίσω, όσο το δυνατόν περισσότερο, προς αυτήν. Η πολύχρονη µελέτη µιας εκτεταμένης πρωτογενούς βιβλιογραφίας, είχε σαν αποτέλεσµα να µε οδηγήσει σε συγκεκριµένα συμπεράσματα. τα οποία δεν φοβήθηκα να διατυπώσω στις σελίδες, των βιβλίων µου. Τα συμπεράσματά αυτά είναι, κατά την άποψή µου. Επαρκώς τεκμηριωμένα, µε διασταυρωμένες μαρτυρίες τρίτων, πέραν πάσης αμφιβολίας αντικειμενικών. Αυτή η πολλαπλή και ως ένα βαθµό πολύπλοκη διασταύρωση των δεδοµένων, έγινε δυνατή µετά από ψηφιοποίηση βιβλιογραφίας 100.000, και πλέον. σελίδων ιστορικών κειμένων, που µε πολύ κόπο αναζήτησα και βρήκα. Με την ψηφιοποίηση αυτή έγινε σχετικά εύκολη η αναζήτηση ιστορικών γεγονότων, σχετικών µε συγκεκριµένα θέµατα, σε ολόκληρη τη χρησιµοποιηθείσα από εμένα βιβλιογραφία.

Το βιβλίο αυτό, για τον «Εθνικό Διχασμό». θα έπρεπε να είχε προήγηθεί, χρονικά, του εκδοθέντος για τους υπεύθυνους της καταστροφής του 1922, όµως, λόγω του προχωρηµένου της ηλικίας και του φόβου πιθανών συνεπειών µιας νόσησης κατά την πανδημία. µε οδήγησε στην απόφαση να προηγηθεί η συγγραφή και η έκδοση του σπουδαιότερου ιστορικού γεγονότος, που ήταν η μικρασιατική καταστροφή η οποία καθόρισε το μέλλον του ελληνισμού και να ακολουθήσει η έκδοση των βαθύτερων αιτιών της, που ήταν ο λεγόμενος «Εθνικός Διχασμός».

Όπως και στα ήδη εκδοθέντα, έτσι και στο παρόν, επιδίωξή µου ήταν, «η κατανόηση, η εξήγηση, η ερμηνεία. Ούτε η εξύµνηση, ούτε η καταγγελία», όπως γράφει ο καθηγητής πολιτικής ιστορίας και πολιτικής επιστήμης, στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, Γιώργος Μαυρογορδάτος στον πρόλογο του βιβλίου του. «1915 – Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ». Παρ᾽ όλα αυτά και παρά τις καλύτερες προθέσεις µου είναι πολύ πιθανό να δοθεί, σε κάποιους, η εντύπωση ότι παίρνω το µέρος της µιας εκ των δύο, τότε, ελληνικών παρατάξεων και ότι µεροληπτώ υπέρ αυτής. Όμως και εδώ θα επισημάνω ότι. «Τα πράγµατα «μεροληπτούν. όχι εγώ. Εντελώς αντικειµενικοί παράγοντες. σε πολλά επίπεδα, συνθέτουν µία εικόνα περισσότερο θετική για τη µία πλευρά και περισσότερο αρνητική για την άλλη». που σημειώνει και πάλι στον πρόλογο, του ίδιου βιβλίου του, ο καθηγητής Μαυρογορδάτος,

Κατά τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου. κρίθηκε αναγκαία, η εκτεταµένη κάπως αναφορά των, προ του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, γεγονότων και στη συνέχεια εκείνων του Διχασμού που ακολούθησε και ο οποίος βρήκε την Ελλάδα πρόσφατα διπλασιασμένη, αλλά ανέτοιµη για τη συμμετοχή της σε ένα νέο πόλεμο. Οι αναγνώστες θα πρέπει να µου συγχωρήσουν την επανάληψη, µέσα στο κείµενο, κάποιων ιστορικών γεγονότων, διότι έκρινα πως έτσι υπενθύµιζα σημαντικές απόψεις και γεγονότα, που ενδεχομένως σε ένα τόσο εκτεταμένο ιστορικό κείµενο, θα μπορούσαν να είχαν ξεχαστεί κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής τους. Επίσης να µου συγχωρήσουν και κάποια ιστορικά πισωγυρίσµατα, αναγκαία προς πληρέστερη ανάλυση και κατανόηση γεγονότων τα οποία συνδέονται µε άλλα που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν  του εξεταζόµενου. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε έξη µέρη και 104 κεφάλαια µε σκοπό την εύκολη ανεύρεση ενός γεγονότος, µε βάση τον τίτλο του κεφαλαίου.

Πιστεύω ότι ο συγγραφέας ιστορικών γεγονότων, οφείλει να αναζητά και να αναδεικνύει την ιστορική αλήθεια. στο βαθµό που είναι αυτό δυνατό, µε οποιοδήποτε κόστος και αν συνεπάγεται. Το οποιοδήποτε κόστος της ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας, ωχριά εµπρός στο µεγάλο εθνικό όφελος το οποίο προκύπτει από την ανάδειξή της. Εξ άλλου και ο ιστορικός Μαρκεζίνης επισημαίνει, στην εισαγωγή του Γ΄ τόµου του έργου του, τη σημασία της πλήρους και αντικειμενικής ιστορικής γνώσης, «διότι µόνον η πλήρης γνώσις τῆς ιστορίας ενός συγχρόνου Έθνους επιτρέπει εις αυτό να αντιμετωπίζη επιτυχέστερον τα προβλήµατα του παρόντος και του αμέσου μέλλοντος».

Είναι γεγονός ότι ο συγγραφέας ιστορικών γεγονότων κινδυνεύει να χαρακτηριστεί από τον λιγότερο ή περισσότερο προκατειλημμένο αναγνώστη, πως µεροληπτεί υπέρ της µίας ή της άλλης των δύο μεγάλων αντιμαχόμενων πολιτικών οµάδων της εποχής εκείνης. Όμως, η ουσία δεν είναι η αναζήτηση, προς ποια παράταξη φαίνεται να αποκλίνει ο συγγραφέας, αλλά το αν τα γεγονότα και τα ντοκουμέντα, δικαιώνουν επαρκώς ή όχι στις απόψεις και τις αναλύσεις του. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο αναγνώστης είναι υποχρεωμένος, αν θέλει να διακρίνεται από αντικειµενικότητα, απέναντι της συγγραφής, να περιορίσει την κριτική του στην ανάλυση των στοιχείων επί των οποίων ο συγγραφέας στηρίζει τα συμπεράσματα και τις απόψεις του. Αυτές µπορεί να συμφωνούν ή να διαφωνούν µε αυτές του συγγραφέα, δεν είναι δυνατόν όλες οι απόψεις να συμπίπτουν, όµως στο τέλος θα πρέπει να βγαίνει µια τελική συνισταμένη, θετική ή αρνητική για την κάθε παράταξη. Επειδή οι δύο εκείνες παρατάξεις είχαν εντελώς διαφορετική πολιτική, εάν το τελικό συμπέρασμα ρίχνει περισσότερο δίκαιο στη µία, τότε αναμφίβολα το άδικο βαρύνει την αντίπαλη παράταξη.

Δημήτριος Κ. Λυμπουρίδης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΥ

Εισαγωγή

Πρόλογος του Βλάση Αγτζίδη

Μέρος Α΄

Γεγονότα που προηγήθηκαν του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Μέρος Β΄

Γεγονότα κατά το πρώτο εξάμηνο του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου

Μέρος Γ΄

Η πολιτική της Ελλάδας στον Πόλεμο. Απαρχή του Διχασμού

Μέρος Δ΄

Τα μετά τις εκλογές του Μαΐου γεγονότα

Μέρος Ε΄

Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης, επανένωση του Κράτους

Μέρος ΣΤ΄

Τα προ των εκλογών του Νοεμβρίου 1920 Γεγονότα

Επίλογος

Βιβλιογραφία

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ