Αρχική » Η 29η Μαΐου τότε και η σημασία της σήμερα

Η 29η Μαΐου τότε και η σημασία της σήμερα

από Νίκος Ντάσιος

Απαιτείται κυριολεκτικά μια εσωτερική επανάσταση με αντίληψη των μεγάλων διακυβευμάτων του Ελληνισμού για να αποφύγουμε μια νέα ΄Άλωση.

του Νίκου Ντάσιου

Ο Ορχάν Παμούκ αναφερόμενος στην άρνηση του τελευταίου αυτοκράτορα Κωσταντίνου Παλαιολόγου να παραδώσει την Πόλη στον Μωάμεθ τον Πορθητή και στην θανάτωση του μαζί με χιλιάδες Βυζαντινούς που υπερασπίστηκαν τα τείχη της, εκείνη την μοιραία Άνοιξη του 1453, λέει ορθώς: «η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν γιορτάζεται αλλά μνημονεύεται».

Αμέσως μετά την κατάκτηση ο Σουλτάνος προσευχήθηκε στον θεό του μέσα στην Αγιά Σοφιά όπως και σήμερα, 571 χρόνια μετά, που ο Φατίχ Ερμπακάν, Πρόεδρος του νέου κόμματος Ευημερία επιλέγει στην επέτειο της «ευλογημένης κατάκτησης» να μιλήσει για την εγκαθίδρυση της ισλαμικής ενότητας και την σωτηρία των καταπιεσμένων μουσουλμάνων από την Γάζα έως τους τουρκόφωνους Ουιγούρους της Κίνας.

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στην σημασία της Άλωσης για την παγκόσμια ιστορία και την ισλαμική κυριαρχία προσδιόρισε την κατάκτηση ως τον πυρήνα του Τουρκικού Έθνους, ενώ ο Μπαχτσελί στο ίδιο μισαλλόδοξο πνεύμα χαρακτηρίζει την Κωνσταντινούπολη ως τον ομφαλό της παγκόσμιας Τουρκικής κυριαρχίας!

Το ίδιο κατακτητικό πνεύμα διαπερνά τον Ιστορικό χρόνο ήδη από το 1071 στο Μάτζικερτ έως το σύγχρονο Τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και της Πατρίδας των Αιθέρων. Του εκπαιδευτικού προγράμματος του Αιώνα της Τουρκίας, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας της γείτονος και αναλύει στα σχολικά βιβλία, ήδη από το Γυμνάσιο, τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα από την Μαύρη θάλασσα, το Αιγαίο και την Κύπρο, μέχρι την βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Απαιτείται κυριολεκτικά μια εσωτερική επανάσταση με αντίληψη των μεγάλων διακυβευμάτων του Ελληνισμού για να αποφύγουμε μια νέα ΄Άλωση στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ