Αρχική » Ελλάδα, Σκόπια και στη μέση “πετιέται” η Τουρκία

Ελλάδα, Σκόπια και στη μέση “πετιέται” η Τουρκία

από admin

Πέταξαν από την χαρά τους οι Τούρκοι κυβερνώντες για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με βέτο που είχε θέσει η Ελλάδα στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση και είναι έτοιμος να ανακινήσει το θέμα για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Ένα ακόμα δείγμα για το πως εννοεί ο Νταβούτογλου το δόγμα του “Μηδενικά προβλήματα με τους γειτονικές χώρες”. Παραθέτουμε την είδηση από την ιστοσελίδα news247.gr:

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση της Χάγης για την ΠΓΔΜ. Θα επιταχύνει τις προσπάθειες της “Μακεδονίας”, όπως λέει

Την πρόθεσή της να ανακινήσει το θέμα πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη του ΝΑΤΟ δείχνει η Τουρκία μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ

Όπως αναφέρει το “ΒΗΜΑ”, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει “ικανοποίηση για την εν λόγω απόφαση”, με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της “Μακεδονίας” για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση“.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας έθεσε το θέμα επιτακτικά στον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της υπουργικού συνόδου του ΟΑΣΕ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο κ. Δήμας συναντήθηκε στο Βίλνιους και με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν. Πόποσκι, με τον οποίο αντηλλάγησαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών μία μόλις ημέρα μετά την έκδοση της απόφασης της Χάγης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει εγρήγορση, αλλά και σχετική ανησυχία ώστε να αποφευχθούν “διπλωματικά ατυχήματα”. Και μπορεί το περιθώριο μέχρι τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας (την Τετάρτη και την Πέμπτη, 7-8 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες) να είναι πολύ περιορισμένο για κάποια δραματική κίνηση, ωστόσο το πεδίο μάχης σε αυτό το θέμα ενδέχεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012, στο Σικάγο.

Δεν αποκλείεται μία “συμμαχία προθύμων”, όπως η Τουρκία ή η Σλοβενία να ανοίξει και πάλι το ζήτημα της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου. Οι διαθέσεις συγκεκριμένων χωρών να πιέσουν την Ελλάδα να μεταβάλει στάση φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, συνάντησε όμως την αντίδραση του κ. Δήμα.

Σημειώνεται ότι ομόφωνα η ΕΕ θέτει ως προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ να βρεθεί λύση για το όνομα της χώρας. Επιτυχημένη χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπ. Εξωτερικών την πρώτη δοκιμασία του Σταύρου Δήμα στην ΕΕ.

Σήμερα μάλιστα θα συνεχιστεί  η διπλωματική μάχη της Αθήνας στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

news247.gr/kosmos/diethnis-politiki/ellada_skopia_kai_sth_mesh_petietai_h_toyrkia.1526783.html

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ