Αρχική » Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Συρία

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Συρία

από Αναδημοσιεύσεις

του Γιώργου Μενεσιάν από την σελίδα του στο facebook

Εχθές, στις παράκτιες περιοχές Ταρτούς και Λαττάκεια, απομεινάρια του καθεστώτος Άσαντ και συμμαχικές τοπικές πολιτοφυλακές Αλαουιτών πραγματοποίησαν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του νέου καθεστώτος, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων μαχητών και των τραυματισμό πολιτών.

Ως απάντηση, οι δυνάμεις ασφαλείας (πρώην HTS) μετέφεραν σημαντικό αριθμό ενόπλων ομάδων από κοντινές περιοχές για την αντιμετώπιση των υποστηρικτών του ανατραπέντος καθεστώτος Άσαντ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Λαττάκεια και Ταρτούς.

Από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν ιδρυθεί τουλάχιστον πέντε οργανώσεις (πιθανότατα με την στήριξη του Ιράν) από πρώην υποστηρικτές του έκπτωτου Σύρου δικτάτορα, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του νέου καθεστώτος, κυρίως στις επαρχίες Ταρτούς και Λαττάκεια, αλλά και στις επαρχίες Χομς και Χάμα.

Η χθεσινή «εξέγερση» δεν ήταν μαζική, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ομάδες αυτές είναι ολιγομελείς. Η αντιμετώπισή τους ωστόσο δεν θα είναι εύκολη για τους εξής λόγους:

1. Οι υπό διαμόρφωση δυνάμεις ασφαλείας του νέου καθεστώτος δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό μαχητών και έχουν απουσία επαγγελματισμού και έλλειμμα εξοπλισμών.

2. Η περιοχή είναι ορεινή γεγονός που διευκολύνει την διεξαγωγή αντάρτικου από τις ομάδες αυτές οι οποίες έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στα πεδία των μαχών.

3. Ένα τμήμα του πληθυσμού των Αλαουιτών, ενδέχεται να προσφέρει καταφύγιο στις ομάδες αυτές, διότι φοβούνται ότι το νέο καθεστώς θα τους διώξει και θα τους καταπιέσει.

Πάντως οι εξελίξεις αυτές είναι ανησυχητικές/σημαντικές διότι:

1. Μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στην έξαρση της σεκταριστικής βίας εναντίον των μειονοτήτων που κατοικούν στην δυτική Συρία. Λέγεται ότι η ίδρυση ορισμένων από των ομάδων αυτών οφείλεται στην βία που εξαπέλυσαν οι ισλαμιστές εναντίον των Αλαουιτών μετά την πτώση Άσαντ.

2. Θα θέσουν εμπόδια στο νέο καθεστώς να προχωρήσει σε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, ειδικά σε συνδυασμό με τη μη εύρεση λύσης στα ζητήματα που αφορούν τους Δρούζους της Σουγεϊντά και τους Κούρδους της Ροζάβα.

3. Επηρεάζουν την παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή και ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω εμπλοκή του Ισραήλ, καθώς αυτές οι ομάδες υποστηρίζονται από το Ιράν και την Χεζμπολάχ.

Απομεινάρια του καθεστώτος Άσαντ υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Συρίας, όμως εκεί η παρουσία τους είναι εξαιρετικά μικρή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ