Αρχική » Γ. Καραμπελιάς: Εσωτερική αναταραχή στη Τουρκία, οι έρευνες νότια της Κρήτης & ο ρόλος του Ισραήλ

Γ. Καραμπελιάς: Εσωτερική αναταραχή στη Τουρκία, οι έρευνες νότια της Κρήτης & ο ρόλος του Ισραήλ

από Άρδην - Ρήξη

Ο Γιώργος Καραμπελιάς καλεσμένος του newshub.gr σήμερα στο και μας αναλύει τα νέα δεδομένα στη γείτονα με την σύλληψη του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου και τη «χλιαρή» αντίδραση της Ευρώπης.

 Η Τουρκία τα τελευταία 2-3 χρόνια χρησιμοποιώντας τη στάση της Ελλάδας που ήταν πολύ χαλαρή, έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων για τα νησιά, και στο θέμα του casus belli, χρειαζόταν να κάνει μία στροφή προς τη Δύση. Ο πόλεμος της Ουκρανίας προκάλεσε μία ρήξη στις σχέσεις της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες, η Τουρκία έκανε μία στροφή στις ευρωπαϊκές χώρες, για να διατηρήσει τις προνομιακές σχέσεις, τώρα και ως ενδιάμεσος στις σχέσεις με τη Ρωσία. Σήμερα μάλιστα, παρουσιάζεται και σαν αμυντικός εταίρος της ΕΕ, άσχετα εάν όλα αυτά είναι ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας.

 Τα γεγονότα στη Τουρκία με τη σύλληψη του Ιμάμογλου, έχει προκαλέσει μία μεγάλη κρίση η οποία θα συνεχιστεί, ότι και να κάνουν στη τουρκική κυβέρνηση. Η εικόνα που για χρόνια είχε δημιουργηθεί, καταρρέει με τα τελευταία γεγονότα και την κατάλυση κάθε δημοκρατικής αρχής. Οι διαδηλώσεις εάν συνεχιστούν θα είναι πλέον εκτός ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η είσοδος της Chevron στις έρευνες νότια της Κρήτης, είναι σε περιοχές που ακυρώνουν σε ένα βαθμό το τουρκολυβικό μνημόνιο. Το σημαντικό είναι αυτό που έκανε η Λιβύη που έβαλε τα οικόπεδα της μέχρι τα όρια με την Ελλάδα, στα πλαίσια που έχει θέσει η χώρα μας. Το άλλο σημαντικό είναι το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για το καλώδιο πόντισης με την Κύπρο στο σχέδιο του οποίου συμμετέχουν και οι ΗΠΑ. Παρότι η Ελλάδα δεν έκανε σχετική προσπάθεια παρεμπόδισης των F-35 στην Τουρκία, το Ισραήλ πρωταγωνιστεί στο μπλοκάρισμα της συμμετοχής της Τουρκίας στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η ομάδα που βρίσκεται δίπλα στον Τραμπ είναι πολύ κοντά στο Ισραήλ και τη μάχη που δίνει έναντι στους Ισλαμιστές. Αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μπλοκάρισμα της συμμετοχής της Τουρκίας σε προηγμένα αμυντικά προγράμματα.

 Το ερώτημα είναι, εμείς προσφεύγουμε στο Ισραήλ για να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα; Η αντιπαράθεση με την Τουρκία θα αναζωπυρωθεί αναγκαστικά και η ένταση θα ανέβει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να έχει διαφορετική αντιμετώπιση έναντι της Ελλάδας σε ότι αφορά τις επιδιώξεις της. Είτε με τον Ερντογάν είτε με τον Ιμάμογλου η στάση της γείτονας θα είναι η ίδια. Το Ισλάμ έχει πλέον βαθιές ρίζες στην άσκηση πολιτικής της Τουρκίας. Μόνο εάν Κούρδοι και Αλεβίτες αποκτήσουν μεγάλη δύναμη, υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει η πολιτική και η στάση της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ