Αρχική » Τι περιλαμβάνει η συμμφωνία για το “κούρεμα” του χρέους

Τι περιλαμβάνει η συμμφωνία για το “κούρεμα” του χρέους

από admin

Από την ιστοσελίδα euro2day.gr

Η συμφωνία για την Ελλάδα έκλεισε μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις. Η χώρα θα πάρει χρηματοδότηση 130 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να μειωθεί το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ιδιώτες πιστωτές καλούνται να πάρουν απώλειες που αντιστοιχούν σε 53,5% σε επίπεδο ονομαστικής αξίας για τα ομόλογα που κατέχουν. Να σημειωθεί ότι πριν το eurogroup το σχέδιο ήταν οι απώλειες να είναι 50% σε όρους ονομαστικής αξίας και σε περίπου 70% σε όρους παρούσας αξίας για τους ιδιώτες πιστωτές.

Για κάθε ελληνικό ομόλογο που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, το 53,5% του αρχικού ποσού θα διαγραφεί, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με 20 νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF.

Σε ότι αφορά τα επιτόκια, το κουπόνι των νέων ελληνικών ομολόγων θα διαμορφώνονται στο 2% για περίοδο τριών ετών –από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2015-, στη συνέχεια θα αυξηθεί στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια έως τον Φεβρουάριο του 2020 και στο 4,3% για την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2042. Το μεσοσταθμικό κουπόνι με βάση το μεσοσταθμικό επιτόκιο επί των νέων ελληνικών ομολόγων για τα πρώτα οκτώ χρόνια θα διαμορφωθεί στο 2,63% και στο 3,65% για ολόκληρη την 30ετή περίοδο.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων θα ξεκινήσει από αύριο Τετάρτη. “Από αύριο το πρωί, ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία, η οποία εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και επισήμως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η Ελληνική κυβέρνηση θα περάσει νόμο που θα αναγκάζει τους ομολογιούχους που δεν συμμετέχουν στην διαδικασία της ανταλλαγής να αποδεχθούν το “κούρεμα”.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα υποβάλλει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο, εάν εγκριθεί, θα εισάγει ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) στα ελληνικά ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Εάν εγκριθεί, ο νόμος θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή του PSI εάν κριθεί αναγκαίο ώστε να επιτευχθεί συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο επίπεδο που προβλέπεται από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

H ανακοίνωση του Eurogroup


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, το Eurogroup καλωσορίζει την απόφαση της Ελλάδας να προσδιορίσει τα επιπλέον μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ ώστε να κλείσει το «κενό» που υπήρχε για το 2012 και τις διαβεβαιώσεις των δυο κομμάτων ότι θα στηρίξουν το πρόγραμμα.

Σημειώνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει φιλόδοξους στόχους για να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2013, να πραγματοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε και να υιοθετήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Είναι σημαντικό σημειώνεται να αυξηθεί η «παρακολούθηση» του προγράμματος και αυτό θα γίνει μέσω της ενίσχυσης της Task Force και της μόνιμης παρουσίας της τρόικα στην Αθήνα.

Υπό την παρακολούθηση της τρόικα θα λειτουργεί και ο μηχανισμός που θα παρακολουθεί τη ροή κεφαλαίων που παράγονται στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους και του λογαριασμού για την πληρωμή των υποχρεώσεων στους δανειστές. Μάλιστα η Ελλάδα θα προχωρήσει την υιοθέτηση του νομικού πλαισίου ώστε να υπάρχει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Το κούρεμα


Το PSI θα προβλέπει κούρεμα σε όρους ονομαστικής αξίας 53,5%. Θεωρείται απαραίτητη η επιτυχία του για την βιωσιμότητα του χρέους (στόχος είναι το 120,5% του ΑΕΠ το 2020).

Για να μειωθεί το χρέος θα συμμετέχει ως ένα βαθμό η ΕΚΤ με τα κέρδη που έχει από τα ομόλογα που έχει αγοράσει, θα μειωθεί το επιτόκιο του πρώτου δανείου, ενώ και οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες θα προσφέρουν τα ομόλογα που κατέχουν.

Ολα βέβαια τελούν υπό την αίρεση ότι θα πετύχει το PSI και ότι η Ελλάδα θα κάνει όλα τα απαραίτητα για την εφαρμογή των λεγόμενων “prior action”.

Οι πρώτες δηλώσεις


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορικής σημασίας» για την ελληνική οικονομία, ενώ έκανε λόγο για αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, που δίνουν στη χώρα η δυνατότητα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας και το PSI», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker. Όπως επισήμανε, το νέο πρόγραμμα θα δώσει στην Ελλάδα χρόνο ώστε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει σε διατηρήσιμο ρυθμό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Juncker, το νέο «πακέτο» για την Ελλάδα προβλέπει μείωση του χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και χρηματοδότηση ύψους 130 δισ. ευρώ μέχρι το 2012.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα θα ξεκινήσει την προσφορά για το PSI μέσα στις επόμενες ημέρες. το ονομαστικό haircut για το ελληνικό PSI θα είναι 53,5%, ενώ το spread των επιτοκίτων στα διμερή δάνεια θα μειωθεί στις 150 μονάδες βάσης καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του δανείου.

Σύμφωνα με τον κ. Juncker, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα δώσουν στις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους τα όποια κέρδη προκύψουν από τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα συνεισφέρουν 1,8% του ΑΕΠ για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Σε νεότερη δήλωσή του, ο κ. Schaeuble εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Bundestag θα εγκρίνει το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Ο κ. Juncker τόνισε ότι η Κομισιόν θα ενισχύσει την Task Force στην Αθήνα, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα θα στοχεύσει να εφαρμόσει το σκεπτικό της απόλυτης προτεραιότητας της εξυπηρέτησης του δανείου μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα συζητήσει το θέμα του δεύτερου δανείου προς την Ελλάδα την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

Ο Olli Rehn, από την πλευρά του, δήλωσε πως λογικά θα είναι δυνατό τον Μάρτιο να συνδυαστεί η «δύναμη πυρός» του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης ESM με το υπόλοιπο του EFSF, ώστε να υπάρξει ένα πιο ισχυρό «τοίχος προστασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ