Αρχική » Λιλλήκας ο υποψήφιος του κέντρου – Φαίνεται να τον στηρίζουν ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ

Λιλλήκας ο υποψήφιος του κέντρου – Φαίνεται να τον στηρίζουν ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ

από admin

Από την κυπριακή εφημερίδα Μάχη

Ο «κύβος ερρίφθη». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, εκ των στενότερων συνεργατών του αείμνηστου τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Αν και εδώ και μήνες ήταν γνωστό ότι ενδιαφερόταν να αποτελέσει το πρόσωπο το οποίο θα λειτουργούσε ως τρίτος πόλος ανάμεσα στα δύο κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας σημειώθηκαν ραγδαίες εξελίξεις.

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα φαίνεται να κλείδωσε σε μυστική κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου. Συνάντηση κατά την οποία φέρεται να έλαβε διαβεβαιώσεις ως προς τη στάση που θα τηρήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες σε ότι αφορά τουλάχιστον στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Όπως συναφώς πληροφορείται «Η ΜΑΧΗ», ο κ. Λιλλήκας αν όχι διαβεβαιώσεις έχει ισχυρές ενδείξεις για στήριξη του και από άλλα δύο κόμματα του ενδιάμεσου χώρου πέραν της ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και τους Οικολόγους, τα οποία κόμματα σε καμία περίπτωση ήθελαν να βρεθούν προ του «δυσάρεστου διλήμματος» επιλογής μεταξύ των δύο πόλων.

Μάλιστα, σε δημόσια δήλωση του ο κ. Γιώργος Λιλλήκας τοποθέτησε την εξαγγελία της πρόθεσης του, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Η συνάντηση με τον κ. Ομήρου, η οποία δεν ανακοινώθηκε αλλά μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1, υπήρξε άκρως καθοριστική για τις εξελίξεις, καθώς αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η πρώτη -και για κάποιους όχι τελευταία – κοινή συνάντηση των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, την ερχόμενη Τρίτη.

Προφανώς, έλεγαν πολιτικοί αναλυτές στη «ΜΑΧΗ», ο κ. Λιλλήκας επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις καθώς η στάση του ΔΗ.ΚΟ και κυρίως του Προέδρου του Μάριου Καρογιάν, να μην ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του, προκαλεί ανησυχία σε ότι αφορά στην αγνότητα των τοποθετήσεων ότι το ΔΗΚΟ είναι ταγμένο σε μια ισχυρή υποψηφιότητα του κέντρου. Το όνομα του κ. Λιλλήκα δεν αποκλείεται να πέσει στο τραπέζι της συνάντησης, σε μια πρώτη σφυγμομέτρηση της αντίδρασης του ΔΗ.ΚΟ, ο Πρόεδρος του οποίου, αν και γλυκοκοιτάζει προς τα αριστερά, δεν αποκλείει επιλογή Νίκου Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο, σε μια προσπάθεια έλεγαν οι ίδιοι αναλυτές να πιέσει την Εζεκία Παπαϊωάννου.

Πάντως προσωπικότητες του κεντρώου χώρου, που γνωρίζουν πράγματά και καταστάσεις από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ερμήνευαν την κίνηση Λιλλήκα ως κίνηση άκρως ενδιαφέρουσα και μελετημένη καθώς όπως σημείωναν, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την άριστη και στενότατη σχέση που είχε με τον Τάσσο Παπαδόπουλο προς συσπείρωση όλων των δυνάμεων που τότε στάθηκαν στο πλευρό του. Σημείωναν δε περαιτέρω ότι λόγω του πρότερου πολιτικού βίου του αλλά και λόγω της πιο πάνω σχέσης, θα μπορεί να διαρρήξει τα κομματικά στεγανά τόσο της Εζεκία Παπαϊωάννου όσο και της Πινδάρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανάλυση των ανθρώπων που παρακολουθούν τις εξελίξεις, αν ο κ. Λιλλήκας βρεθεί στο δεύτερο γύρο, είτε απέναντι στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη, είτε απέναντι σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Χριστόφια, θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε οποιοδήποτε από τα δύο σενάρια.

Με βάση αυτή τη σχολή σκέψης, με αντίπαλο τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Λιλλήκας θα μπορέσει ελέω και της σχέσης που είχε με την Αριστερά να πείσει τους Ακελικούς ψηφοφόρους να εκλέξουν αυτόν, αντί τον μεγάλο αντίπαλο τους του Δημοκρατικού Συναγερμού. Με αντίπαλο δε τον κύριο Χριστόφια, κανένας δε θα πίστευε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα έκανε άλλη επιλογή πέραν από αυτόν, αφού ήδη ο κ. Χριστόφιας θεωρείται και είναι κόκκινο πανί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ