Αρχική » Κως: Μία εναλλακτική οικονομία με νόμισμα το «μαϊδί»

Κως: Μία εναλλακτική οικονομία με νόμισμα το «μαϊδί»

από admin

Από το blog Ιθαγενείς

Προσφέρεται τα προϊόντα σας ή τις υπηρεσίες και ανταμειφθείτε με “Mαϊδί”, ένα νέο “κοινωνικό, εικονικό, τοπικό” νόμισμα το οποίο εισήγαγε η Ομάδα “Κύκλος, Ζω με ανταλλαγή”. Η ομάδα “Κύκλος” είναι ένα δίκτυο στην Κω για την εφαρμογή μίας εναλλακτικής κοινωνικής οικονομίας.

 “Με τη συμμετοχή του στο Δίκτυο ένα φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση μπορεί να προσφέρει εργασία, προϊόντα ή υπηρεσίες , για τις οποίες θα αμειφθεί με “Μαϊδί”, πιστώνοντας έτσι το λογαριασμό του. Με τη σειρά του μπορεί να αναζητήσει υπηρεσίες ή προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα από άλλα μέλη του Δικτύου και να «πληρώσει» με τους Μαϊδί που έχει αποκτήσει”, αναφέρουν τα μέλη του δικτύου σε ανακοίνωσή τους, όπως διαβάζουμε στο antallaktiki.gr.

Όλες οι ανταλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, ώστε κάθε στιγμή, κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μία πλήρη εικόνα για αυτές και να μπορέσει να αναζητήσει  υπηρεσίες και προϊόντα ή να καταχωρήσει τις δικές του προσφορές. Τα μέλη μπορούν να αρνηθούν οποιαδήποτε πρόσκληση για συναλλαγή.

Οι εξελίξεις μας οδηγούν να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας , να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις έξω από το σύστημα που κάποιοι μας επιβάλλουν. Φαίνεται ότι η μόνη λύση για την επιβίωση μας είναι η ελευθερία μας”, τονίζεται από την ομάδα “Κύκλος”.

Σχετικά με το “Mαϊδί”, αυτό δεν επηρεάζεται από τις οικονομικές εξελίξεις και οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει άμεσα γιατί δεν χρειάζεται κεφάλαιο, καθώς όλοι οι λογαριασμοί ξεκινούν από το μηδέν.

Για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, τα μέλη του δικτύου σημειώνουν πως “υπάρχουν μία σειρά από μέτρα και δικλείδες ασφαλείας που θωρακίζουν το σύστημα και εμποδίζουν αυτούς που θέλουν να το εκμεταλλευτούν. Όπως αναφέρουν “οι λογαριασμοί είναι ανοικτοί σε όλα τα μέλη και κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να δει τους λογαριασμούς αυτών με τους οποίους θέλει να έχει συναλλαγή”.

Επιπλέον “κάθε μέλος μπορεί να ανοίξει ένα και μόνο λογαριασμό αφού για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας, ενώ μετά από κάθε συναλλαγή, παράλληλα με τη διαδικασία πίστωσης του λογαριασμού ενός μέλους , θα γίνεται ποιοτική αξιολόγηση από τον αποδέκτη των υπηρεσιών ή προϊόντων”.

Τέλος, όπως τονίζουν, “το σύστημα δεν είναι κερδοσκοπικό και δεν καλύπτει θέσεις έμμισθες της οργανωτικής ομάδας. Καλύπτει τα διοικητικά του έξοδα μέσω χρεώσεων των λογαριασμών των μελών στο τοπικό νόμισμα που δημιουργήθηκε. Κάθε μέλος θα έχει ένα όριο χρεωστικού λογαριασμού κλιμακωτά, που δεν μπορεί να ξεπεράσει το προσυμφωνημένο όριο”.

Η ανταλλακτική οικονομία είναι ένα σκαλοπάτι που θα μας πάει ψηλότερα. Μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κρίσης της οικονομίας και της κρίσης του πολιτισμού. Ζητάμε αυτό που χρειαζόμαστε-Δίνουμε αυτό που μας περισσεύει”, καταλήγουν.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της “Κύκλος” για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για δράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 26 Απριλίου 2012 - 14:01

Ενημερωτικά, ας έχουμε υπ’ όψη μας ότι η ταχύτητα με την οποία το σύστημα ενσωματώνει τις ανατρεπτικές ιδέες είναι ασύλληπτη. Ήδη υπάρχει μια πρόσκληση απο το υπουργείο “εργασίας” για υποβολή προτάσεων στα ΕΣΠΑ με τίτλο: “Δημιουργία νέων ή/και συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων «Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας»”. Μέσα σε αυτήν περιγράφονται αυτολεξεί η δημιουργία Κοινωνικών Παντοπωλείων, Φαρμακείων, συσσιτίων, γραφείων διαμεσολάβησης, Δημοτικών Λαχανόκηπων και Τραπεζών Χρόνου. Η χρηματοδότηση των “διακιούχων” (ΜΚΟ) και των συμπραττόντων φορέων (ΟΤΑ) θα τους βάλει στο παιχνίδι με προνομιακούς όρους, έχοντας διασφαλίσει τη χρηματοδότηση μια διοικητικής / γραφειοκρατικής / ελεγκτικής δομής. Μπορεί να μη φαίνεται τόσο άσχημο να πέσουν κάποια χρήματα σε τέτοιες κοινωνικές απόπειρες αλλά σκεφτείτε οτι το τίμημα θα είναι η αλλοίωση του κινηματικού και εθελοντικού χαρακτήρα τους και η ηγεμόνευση τους σε βαθμό εξάρτησης από τους γνωστούς μηχανισμούς διαμεσολάβησης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ρόδιος 27 Απριλίου 2012 - 23:14

To ΕΣΠΑ και οι ντόπιες κρεατομηχανές του λειτουργούν ακριβώς όπως οι δολιοφθορείς του τρούκε στην Αργεντινή:Προσπαθούν να ελέγξουν από μέσα την ορμή και τη μαζικότητα αυτών των κινήσεων σε επίπεδο που να μην απειλεί το σύστημα. Γι’αυτό και πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες της έξωθεν ”στήριξης”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ