ΕΟΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οι εικαστικοί Γιάννης Θωμάς (Γίγας) και Παναγιώτα (Πέγκυ) Κούβαρη εργάζονται τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας ένα σύνολο έργων που αποσκοπεί στην ανάδειξη του οικουμενικού χαρακτήρα του Ελληνισμού και στον τρόπο που οι αξίες τις οποίες παρέδωσε στον κόσμο επέστρεψαν ως αντιδάνεια για να επαναπροσδιοριστούν στην πηγή της οικουμενικής ελληνικότητας και να παραδοθούν και πάλι.
Από την εποχή του Πλουτάρχου και νωρίτερα, μέχρι σήμερα, σ’ όλη τους την ιστορία, οι Έλληνες θεωρούσαν τα πρόσωπα και τον βίο τους άξια παρατήρησης, τιμής και μίμησης. Η εικόνα του προσώπου και ο παραδειγματικός βίος Ελλήνων και αλλοφύλων προκαλούσε τον νου και την καρδιά τους και με όλες τις τέχνες εικόνισαν τους αξίους όλων των εποχών κι όλης της οικουμένης.
Συνεχίζοντας αυτήν την παράδοση, που πρόσφατα μεγάλα παραδείγματά της είναι ο Κόντογλου και ο Εγγονόπουλος, οι δύο εικαστικοί προτείνουν με το έργο τους την ιστόρηση, μέσω της παραδοσιακής ελληνικής και ταυτόχρονα παγκόσμιας αεί πρωτοποριακής ζωγραφικής, μεγάλων προσώπων της οικουμένης, που αγωνιζόμενοι επρώτευσαν στους καλούς αγώνες ως εκφραστές των αρετών των λαών τους.
Ένα υποσύνολο αυτής της δουλειάς αποτελούν οι ήρωες του αντιαποικιοκρατικού αγώνα, οι άνθρωποι που ανέδειξαν ακριβώς αυτές τις αρετές των λαών και αγωνίστηκαν για ελευθερία, τιμή, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, δρώντας ενωτικά προς την οικουμένη, διευρύνοντας τους ορίζοντές της. Πρόκειται για πρόσωπα που ξεχωρίζουν από το σύνολο της παγκόσμιας ιστορίας, τα οποία όλοι οι λαοί που έχουν αγωνιστεί «για ελευθερία και γλώσσα» αισθάνονται ως δικά τους και των οποίων το έργο και η παρουσία αποτελούν τα θεμέλια του ζητούμενου πανανθρώπινου πολιτισμού.
Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Κύπρο οι Μάρτυρες του κυπριακού αντιαποικιοκρατικού απελευθερωτικού αγώνα, που συνεχίζει να γεννάει ήρωες και να δυναμώνει τον αιώνιο αγώνα του Έλληνα ενάντια στη σκλαβιά.