του Βασίλη Στοϊλόπουλου
Πριν μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο της «Ευρώπης των αξιών» – και πάντα με τις ευλογίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ – έντεκα ευρωπαϊκές χώρες της «συμμαχίας των προθύμων» δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν να παραλάβουν από την «κόλαση της Μόρια» (εφημερίδα Bild) 1600 «ασυνόδευτα, κυρίως κορίτσια και άρρωστα παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών που χρήζουν άμεσης βοήθειας».
Την περασμένη εβδομάδα 12 μεταναστόπουλα μεταφέρθηκαν στο Λουξεμβούργο και ακολούθως άλλα 47 στη Γερμανία, μια χώρα που είναι γνωστή πως αρέσκεται να κρατά λεπτομερή «κατάστιχα» και ντοκουμέντα. Έτσι πολύ γρήγορα γνωστοποιήθηκε ποια ήταν τα 47 «ανήλικα κι ευάλωτα μεταναστόπουλα» που αποχαιρέτησε πριν λίγες μέρες αυτοπροσώπως ο κ. Μητσοτάκης.
Έτσι, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο εσωτερικών:
• Σχεδόν τα μισά από τα 47 «ασυνόδευτα» παιδιά έχουν την ίδια ημερομηνία γέννησης: 1-1-2006. Δηλαδή 14 ετών που είναι η «συμφωνηθείσα», καθοριστική ηλικία του προσδιορισμού του «ανήλικου».
• Από τα 47 παιδιά μόνο τα 4 ήταν κορίτσια, από τα οποία το ένα ήταν ηλικίας άνω των 14 ετών.
• Πέντε νεαροί ήταν ηλικίας 15 με 17, από τους οποίους οι 4 συνόδευαν τα μικρότερης ηλικίας αδέλφια τους.
• Δεν αναφέρθηκε αν κάποιο από αυτά ήταν άρρωστο ή χρειάζονταν άμεση ιατρική περίθαλψη (από τις φωτογραφίες πάντως φαίνεται πως πρόκειται για εύρωστα και υγιέστατα παιδιά).
Επίσης έγινε γνωστό ότι στις δομές των νησιών μας δεν υπάρχουν «ασυνόδευτα» ανήλικα κορίτσια κάτω των δεκατεσσάρων ετών και ότι το 80% των «ασυνόδευτων» ανηλίκων είναι αγόρια πάνω από 16 ετών.
Γι’ αυτό και πολλοί ακόμη και στη Γερμανία αναρωτιούνται: Τι σημαίνει αυτή η έντονη καμπάνια για τα «ανήλικα ασυνόδευτα που χρήζουν βοήθειας» όταν «το ψέμα γίνεται μέθοδος»; Με τι κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή των «ασυνόδευτων»; Δεν υπάρχουν άρρωστα και πολύ μικρά παιδιά στη Μόρια (και αλλού) που χρειάζονται όντως άμεση βοήθεια και θα έπρεπε να είχαν προ πολλού μεταφερθεί από εκεί; Πως γίνεται τα μισά παιδιά να γεννήθηκαν την «αξιοπερίεργη» ημερομηνία 1-1-2006; Μήπως οι Γερμανοί επανέρχονται ξανά σε βιολογικά κριτήρια επιλογής για τις ανάγκες τους σε εργασιακό δυναμικό και καλύπτονται πίσω από «ανθρωπιστικά κριτήρια» έχοντας μάθει από την πρόσφατη ιστορία τους; Αυτό θα φανεί σύντομα, αν βεβαίως οι «φιλεύσπλαχνοι» φίλοι μας παραλάβουν τελικά και τα 1600 παιδιά.