Αρχική » Νέα κυκλοφορία: Ένα πρόταγμα για τον 21ο αιώνα, του Γιώργου Καραμπελιά

Νέα κυκλοφορία: Ένα πρόταγμα για τον 21ο αιώνα, του Γιώργου Καραμπελιά

από Άρδην - Ρήξη

Paradosiexof

 

Τίτλος: Ένα πρόταγμα για τον 21ο αιώνα, Ο “εκσυγχρονισμός της παράδοσης”, Από το 1-1-4 στους Αγανακτισμένους

Συγγραφέας: Γιώργος Καραμπελιάς

Εναλλακτικές Εκδόσεις/Αντιπαραθέσεις 32

Σελ. 140

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ζούμε –μέσα στην αγωνία–, το τέλος μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής, που ενώ άρχισε με αισιοδοξία και δημιουργικότητα στη δεκαετία του 1960, ως απόπειρα «εκσυγχρονισμού της παράδοσης», κατέληξε σε μια γενικευμένη κατάθλιψη, αδιέξοδο και κρίση του «παρασιτικού εκσυγχρονισμού», πενήντα χρόνια αργότερα· και το χειρότερο είναι πως αυτή η κρίση κινδυνεύει να συμπαρασύρει στο βάραθρο της αποτυχίας τον ελληνισμό στο σύνολό του.
Μέσα από δύο κείμενά μου, γραμμένα το 2013 και το 2014, προσπαθώ να ανιχνεύσω τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου και να σκιαγραφήσω τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις μιας νέας πορείας που θα μας δώσει –ίσως– τη δυνατότητα να υπερβούμε θετικά την κρίση μας, διαμορφώνοντας ένα πρόταγμα για τον 21ο αιώνα.
Κάτω από νέες συνθήκες, το ίδιο αίτημα, του «εκσυγχρονισμού της παράδοσης», αναδεικνύεται και πάλι. Και το μόνο που μπορούμε να ευχόμαστε είναι πως η τελεσίδικη παρακμή της Δύσης, την οποία βιώνουμε, να επιτρέψει σήμερα στο αίτημα αυτό να αποκτήσει βαθύτερο και ριζικότερο χαρακτήρα. Έχοντας την εμπειρία των πενήντα χρόνων της έξαρσης και της παρακμής, είμαστε υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε ένα δυσκολότερο αλλά και υψηλότερο άλμα.

Θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία, μπορείτε να το παραγγείλετε και από την ηλεκτρονική σελίδα των Εναλλακτικών Εκδόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Μιχάλης Τσολάκης 9 Ιανουαρίου 2015 - 20:39

Αν και γραμμένο στο ανάλαφρο ύφος της συνέντευξης δίνει με εξαιρετικό τρόπο το ζητούμενο της εποχής μας ! Και μάλιστα με τρόπο που δεν πρόκειται να συναντήσει κανείς από άλλον διανοούμενο! Για πολιτικό μην πω ! Να δούμε μόνο πότε αυτό το πρόταγμα θα μετουσιωθεί σε πραγματικότητα! Μία ακόμη καλή επιλογή για σκέψη στον ελεύθερο χρόνο μας όπως και τα ΄΄Μονοπάτια του Κεφαλαίου ΄΄ του Τζιοβάνι Αρίγκι που εγώ διάβασα στις γιορτές !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ