Αρχική » Κατάσχεση ξένων χρημάτων

Κατάσχεση ξένων χρημάτων

από admin
 2013_03_18_11_29_32__b5ee92b2b670462595e112af75d33e50

του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο

Το Σάββατο η κυβέρνηση βάρεσε συναγερμό στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι αν δεν εγκριθεί «σήμερα – αύριο» το κούρεμα των καταθέσεων, όπως το αποφάσισε το Γιούρογκρουπ, την Τρίτη το πρωί θα χρεοκοπήσει μία από τις μεγάλες τράπεζες και θα ακολουθήσει καταστροφή για τη χώρα. Το μήνυμα δεν άφηνε καμιά αμφιβολία ότι πράγματι, από σήμερα το πρωί το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε. Ο πρόεδρος της Βουλής επίσπευσε την επιστροφή του από το Λονδίνο για να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του κοινοβουλίου κυριακάτικα. Η σύνοδος θα γινόταν Κυριακή απόγευμα, αναβλήθηκε για Δευτέρα απόγευμα και τελικά ξανα-αναβλήθηκε για Τρίτη απόγευμα. Αν υπήρχε όμως εξ αρχής αυτό το χρονικό περιθώριο γιατί προκλήθηκε ο πανικός; Κυβερνητική ανευθυνότητα ή ωμός εκβιασμός προς τους βουλευτές για να εγκρίνουν άρον – άρον το κούρεμα; Ότι και να συνέβη η αναβολή για σήμερα (χωρίς να πτωχεύει καμιά τράπεζα το πρωί της Τρίτης) δείχνει ότι τελικά δεν ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου να εγκριθεί ενόσω διαρκούσε το τριήμερο των αργιών και ότι ακόμα κι αν δεν μπορούσε να απορριφθεί το περιεχόμενο του εκβιασμού από τον Πρόεδρο στο Γιούρογκρουπ, μπορούσε τουλάχιστον να κερδίσει χρόνο για να περάσει από τη βάσανο της λογικής και αν μη τι άλλο να αναζητηθούν αντιπροτάσεις. Και αυτό πρέπει να πράξει έστω και σήμερα, ο Πρόεδρος και το Κοινοβούλιο. Διότι, χρειάζεται χρόνος ούτως ή άλλως, για να μελετηθεί υπό τις περιστάσεις ένα σχέδιο Β, το οποίο δεν υπήρχε στο Γιούρογκρουπ. Να μελετηθεί, τι θα κάνουμε αν αυτή η πρόταση απορριφθεί. Μπορούμε να κλείσουμε ή να πουλήσουμε τράπεζες; Να διαπραγματευθούμε με Ρώσους ή με Κινέζους; Θα αποφασίσουμε να «κουρευτούμε» μόνοι μας και να διώξουμε την Τρόικα και το μνημόνιο της; Θα μελετήσουμε σοβαρά τις εναλλακτικές προτάσεις που λένε επιφανείς οικονομολόγοι; Όλα αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Αφού κακώς δεν προετοίμασαν οι ηγέτες μας μέχρι τώρα τα εναλλακτικά σχέδια, ας κερδίσουν χρόνο για να το κάνουν τώρα. Πάντως, είναι πια φανερό ότι το κούρεμα καταθέσεων, έτσι όπως μας επιβάλλεται από το Γιούρογκρουπ, περιέχει πολύ περισσότερες αρνητικές παρά θετικές επιπτώσεις. Και δεν αφορούν μόνο την Κύπρο αλλά και όλη την ευρωζώνη, κυρίως τους λαούς του φτωχού Νότου (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία), αφορά την εμπιστοσύνη όλων των Ευρωπαίων στο τραπεζικό σύστημα και προπάντων, για εμάς, αφορά και τη Ρωσία. Η δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, είναι σαφές μήνυμα, που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Αν η Ρωσία αποφασίσει να «διορθώσει» τις σχέσεις της με την Κύπρο, όπως προειδοποίησε ο κ. Μεντβιέντεφ, τότε η Κύπρος δεν θα χάσει μόνο τις ζωτικής σημασίας ρωσικές καταθέσεις και εταιρείες, θα χάσει και τον πιο σημαντικό σύμμαχο στα της οικονομίας, αλλά και στο Κυπριακό. Δεν ξέρω πώς μπορεί να απαντήσει κανείς στον Ρώσο πρωθυπουργό όταν δηλώνει ότι το κούρεμα είναι «κατάσχεση ξένων χρημάτων». Γιατί αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια. Κατάσχεση ή αρπαγή ή οικειοποίηση ξένων χρημάτων.
Έχει αποδειχθεί πριν ακόμα εφαρμοστεί η ιδέα του κουρέματος ότι ακόμα και με αυτό το πρωτοφανές μέτρο, δεν αντιμετωπίζεται το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου. Κανένας δεν εγγυάται ότι με αυτό ολοκληρώνεται το σχέδιο σωτηρίας και ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα. Κανένας δεν εγγυάται ότι μετά από αυτό δεν θα καταρρεύσει ούτως ή άλλως το τραπεζικό σύστημα με τη διαρροή των καταθέσεων, αλλά και τον διασυρμό του τραπεζικού συστήματος και της χώρας που στηριζόταν μέχρι τώρα στις υπηρεσίες και τη σταθερότητα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ερώτημα δεν μπορεί να είναι με ποιο τρόπο θα διαφοροποιηθούν τα ποσοστά του κουρέματος, αλλά με ποιο τρόπο θα απεμπλακούμε από το σύνολο αυτής της αυτοκαταστροφικής φιλοσοφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

Μιχάλης Τσολάκης 19 Μαρτίου 2013 - 19:43

Αν αληθεύουν τα όσα διαβάζω ούτε ένα ΝΑΙ δεν θα πάρει το επάρατο σχέδιο των Ευρωπαίων ! Μπράβο στους Κύπριους που ακόμη μια φορά έστω και με προδοτική ηγεσία λένε ένα μεγάλο ΟΧΙ στους νεοαποικιοκράτες !
ΥΓ και πόσο καταθλιπτική η σύγκριση με τους αξιοπεριφρόνητους Ελλαδίτες !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 20 Μαρτίου 2013 - 00:06

Μπράβο στην Κύπρο ! Ξέπλυνε το άγος και μας έβαλε τα γυαλιά ! Συγχαρητήρια Κύπριοι αδελφοί ! Είστε οι μόνοι πραγματικοί Έλληνες ! Μόλις ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες φίλοι ας ανοίξουμε έναν λογαριασμό σε κάποια από αυτές και ας έχει 100 ευρώ ! Ζήτω η Κύπρος μας !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Παπανικόλας 20 Μαρτίου 2013 - 11:41

Τσολάκης αρκεί να ρίχνουν τα λεφτά οι ευρωπαίοι και όλα καλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 21 Μαρτίου 2013 - 11:18

Δυστυχώς αυτό είναι το ΄΄πιστεύω΄΄ των αθλίων διπόδων που περιφέρονται άσκοπα στην άκρη της χερσονήσου του Αίμου και εξευτελίζουν το όνομα ΄΄Έλληνες΄΄ !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ